Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Rugalmatlan a magyar vállalatok munkaidőszabályozása

Feltűnően rugalmatlanok a magyar vállalatok és állami szervek munkaidőszabályai mind a régi, mind az új tagállamok többségéhez képest - derül ki egy, az élet- és munkakörülmények javításán dolgozó európai alapítvány (EFILWC) tanulmányából.
A felmérésben szereplő kelet-közép-európai országok mindegyikében rugalmasabbak a munkaadók, mint nálunk; rosszabb arányokat csak néhány mediterrán tagállamban mértek. Az EFILWC felmérése országonként 500-1500 (Magyarországon pontosan 1000) munkaadó adatait viszgálta.

Míg a magyarországi munkaadók alig több mint egyharmadánál van mód arra, hogy a dolgozók rugalmasan szervezzék meg munkaidejüket, addig Európában átlagosan minden második cég vagy intézmény ad erre lehetőséget. Egyes északi országokban pedig a kétharmadot is megközelíti ez az arány .

Hazánkban és a térség többi államában általában a napi munkakezdés időpontja rugalmas, illetve lehetőség van egy héten vagy hónapon belül "tologatni" a túl-, illetve a ledolgozandó órákat. Észak-Európában ezzel szemben egyre inkább teret nyer az a megoldás, amely szerint a hosszabb időn át összegyűjtött pluszórákat tartós például alkotói, továbbképzési, családi stb. - szabadságra lehet beváltani. Hazánkban ezt még csak a megkérdezett cégek, intézmények hat százaléka teszi ezt lehetővé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár az új országgyűléstől?

Tovább olvasom