Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Rózsák százezrei a szőregi rózsaünnepi felvonuláson

Szombat este tartották az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett szőregi rózsaünnep leglátványosabb eseményét, a karneváli felvonulást, amelyre a szemerkélő eső ellenére sok ezren voltak kíváncsiak.

A felvonulás élén - az idén az időjáráshoz igazított megjelenéssel - rózsákkal díszített esernyőik alatt helyi óvodások, óvónők és kerékpárosok haladtak. A menet gerincét a több tucat lovas fogat, hintó, homokfutó és teherautó jelentette, amelyek mindegyikét rózsák ezrei díszítették. Akadt olyan teherautó, amelyről a virágok mellett rózsaszirmokkal teli fagylaltos tölcséreket nyújtottak át az esernyőik alól a menetet néző érdeklődőknek.

A felvonulók között voltak a rózsakertészek képviselői, a környező - szintén rózsatermesztéséről híres - települések vezetői, az egyik lovas kocsin pedig a fesztivál nyitó napján frissen felavatott Csipkerózsikák és a rózsahercegek utaztak.

A menet résztvevői sok ezer szál rózsát osztottak szét a nézőknek, s talán még több rózsa szirmát szórták szét a csaknem egyórás látványosság alatt. A Szegedhez tartozó településrész központjának, a felvonulás hat kilométeres útvonalának feldíszítéséhez és a felvonuláson részt vevő fogatok feldíszítéséhez idén is több százezer rózsaszálat használtak föl, amelyet a környék rózsakertészei ajánlottak föl a fesztiválra.

A háromnapos rózsaünnep a Tisza-Maros szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik.

A már külföldről is érdeklődőket vonzó rendezvényhez kapcsolódóan számos kiállítást szerveztek: a helyi művelődési központ nagytermében több mint százféle rózsa látható vázában, cserépben. Az egyik tárlaton az érdeklődők előtt feltárulnak a rózsák titkai, s a vendégeket szakavatott vezetők a virágkertészet hagyományaival is megismertetik a környező rózsaföldeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeállt a Fidesz-KDNP kerületi polgármester-jelölti névsora

Összeállt a Fidesz-KDNP budapesti kerületi polgármesterjelöltjeinek névsora - tudta meg az MTI… Tovább olvasom