Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Rózsa Gábor: Énekek és imádságok

Rózsa Gábor szentesi mérnök-muzeológus az Énekes Könyvről beszél.
„Énnekem nincs Nagy Könyvem. Nekem minden könyv nagy, az első mesekönyvemtől a négyjegyű logaritmuskönyvön keresztül a ma vagy holnap kezembe kerülő nyomtatott lapokból összefűzött 'adathordozóig'. Fontos számomra Cserépfalvi 1938-as József Attila-összes kiadása, mellyel immár ötven éve alszom együtt, és magammal vittem a kollégiumi szobámba ugyanúgy, mint minden ideiglenesnek tűnő lakhelyemre. Nemrég került kezembe a legutóbbi 3 kötetes „kritikai" kiadása!

Fejem mellett van az ágyban a Könyvek Könyve, az „Írás" is, legutóbb az 1869-ben Debrecenben, Telegdinél kiadott Énekes Könyv Szent Dávid zsoltáraival induló énekek és imádságok gyűjteményeivel. Találomra nyitom ki, és érdekes módon mindegyik hozzám szól. Nem tartozik senki másra.

Ezért van ellenérzésem a most divatossá lett vallomásokkal szemben. Tőlem viszont ezt kérték, és én is mindenre képes vagyok, ha szépen kérik. Legszívesebben Kököjszi és Bobojszára emlékezem Török Sándortól vagy Dugó Danira, esetleg a legpolgáribb Háromszázhatvanöt kis mese Háromszázhatvanöt napra című gyűjtemény egy epizódjára, a Szomorú tejberizs címűre, melyet szegény anyámnak többször is fel kellett olvasnia elalvás előtt. Viszont nem kellett könyv nagypapámnak, aki elmesélhette nekem A kecskepásztort, melyet mindig tovább mondott, amíg el nem aludtam.

Ezért szerettem legjobban Benedek Elek meséit, melyeket kint, a felsőréti tanyán édesanyjuk olvasott fel a második bokorból való három gyermekemnek: Avalnak, Bálintnak és Marcinak. Mindig elaludtam rajtuk, így a gyertyát is nekik kellett elfújniuk. Megkönnyezném, ha még egyszer hallhatnám."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyis sikerek

Egyetemi sport

Szolnokon a kajak-kenu országos egyetemi bajnokságon a győri… Tovább olvasom