Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Rövidesen megkezdődik a bivalyok és a szürke marhák beterelése

Egy-két héten belül megkezdődik a szürke marhák és a bivalyok telelő helyre terelése a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén. Jelenleg az állatok válogatása zajlik, november végén pedig az Osli-környéki legelőkről hazahajtják a gulyákat.
A régi szokás szerint Szent György napjától (április 24.) Szent Mihályig (szeptember 29.) legeltek az állatok a réteken, azután a háztáji istállóban volt a helyük. A Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai is rövidesen – a hagyományhoz viszonyítva némi késéssel – megkezdik a Hanságban legelő lábas jószágok hazahajtását.
– Két szürkemarhagulya és egy bivalygulya indul el a közel harminc kilométeres útra az elkövetkező hetekben – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Csenár Márton, a nemzeti park majorságvezetője. – Osli környékéről Tőzeggyármajoron keresztül terelik a sarródi telepre, a Hídi-majorba és a László-majorba a csaknem ötszáz állatot. A hideg időjárásra érzékenyebb bivalyok a majorok mögötti istállót foglalják majd el, a ridegtartott szürke marhák pedig a szabadban lévő villanypásztor határolta téli szállásokra kerülnek. Pket egy keskeny erdősáv védi meg az időjárás viszontagságaitól, és szalmabálákból alakítanak ki számukra pihenődombokat arra az esetre, ha a csapadékosabb tél miatt felázna a terület.
A Fertő–Hanság Nemzeti Park tulajdonában jelenleg több mint ezer szürke marha, kétszáz feletti bivaly és mintegy nyolcszáz fekete, illetve fehér rackajuh van. A terelés a bivalyokat és kétszáz feletti szürke marhát érint. Jelenleg a válogatás zajlik, azaz most választják el a tehenektől a borjaikat, amelyeket aztán teherautóval szállítanak a Hídi-majori központi telepre.
A szürke marhát – azon kívül, hogy a gulya turisztikai látványosság – elsősorban „területkezelésre”, valamint értékesítésre neveli a nemzeti park. – A bikákat vendéglőknek értékesítjük, a növendéküszők egy részét pedig tenyészállatként – folytatta Csenár Márton. – Az idei évtől megkezdődött a tenyészbika-nevelési program, ennek keretében két év múlva már tenyészbikákat is értékesítünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepvárás a győri belvárosban

November 24-én gyúlnak ki a karácsonyi fények Győrött, 90 faház és 80 program várja a kilátogatókat.… Tovább olvasom