Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Rövidesen megkezdődik a bivaly és a szürke marha beterelése

Egy-két héten belül megkezdődik a szürke marhák és a bivalyok telelő helyre terelése a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén. Jelenleg az állatok válogatása zajlik, november közepén pedig az Osli környéki legelőkről hajtják haza a gulyákat.
A régi szokás szerint Szent György napjától (április 24.) Szent Mihályig (szeptember 29.) legeltek az állatok a réteken, azután a háztáji istállóban volt a helyük. A Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai is rövidesen – a hagyományhoz viszonyítva némi késéssel – megkezdik a Hanságban legelő lábas jószágok hazahajtását.
– Két szürkemarhagulya és egy bivalygulya indul el a közel harminc kilométeres útra az elkövetkező hetekben – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Csenár Márton, a nemzeti park állatorvosa. – Osli környékéről Tőzeggyármajoron keresztül terelik a sarródi telepre, a Hídi-majorba és a László-majorba a csaknem ötszáz állatot. A hideg időjárásra érzékenyebb bivalyok a majorok mögötti istállót foglalják majd el, a ridegtartott szürke marhák pedig a szabadban lévő karámokba kerülnek. Pket egy keskeny erdősáv védi meg az időjárás viszontagságaitól, és szalmabálákból alakítanak ki számukra pihenődombokat arra az esetre, ha víz alá kerülne a terület.
A Fertő–Hanság Nemzeti Park tulajdonában jelenleg 1172 szürke marha, 254 bivaly és mintegy 866 fekete, illetve fehér rackajuh van. A terelés a bivalyokat és körülbelül 210 marhát érint. Jelenleg a válogatás zajlik, azaz most választják el a tehenektől a borjaikat, akiket aztán teherautóval szállítanak a karámokba.
A szürke marhát – azon kívül, hogy a gulya turisztikai látványosság – értékesítésre neveli a nemzeti park. – A bikákat vendéglőknek értékesítjük, az üszőt pedig tenyészállatként – folytatta Csenár Márton. – Az idei évtől megkezdődött a tenyészbika-nevelési program, ennek keretében két év múlva már tenyészbikákat is értékesítünk.
Az idei, 2–300 kilogramm súlyú tenyészüsző ára nettó kétszázezer forint körüli, a vágóállatért kilónként körülbelül ötszáz forintot kérnek. – A Fertő–Hanság Nemzeti Park állatai bio minőségűek, mivel csak legelőfüvet, -szénát és répaszeletet kapnak, tehát sem műtrágya, sem más vegyszer nem kerül a szervezetükbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

győri eto

MTK

Győr, DAC-pálya, 13.30 ó. V.: Iványi Z. Tovább olvasom