Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Rövidebb mondatok a tankönyvekben

Ősztől szigorú szempontrendszer alapján minősülhet tankönyvnek egy könyv.
Ősztől szigorú és mérhető szempontrendszer alapján minősülhet tankönyvnek egy könyv. Az oktatási tárca szabályozná a mondatok hosszát, a szakszavak gyakoriságát, a képek arányát. Bevezetnék a "kiváló tankönyv" címet, amelyet már nem az eladott példányszám alapján kapnának a könyvek.  
 
 
Hónapokon belül jelentősen megváltoztatná az oktatási tárca a tankönyvvé minősítés folyamatát. A minisztériumban nyárig vizsgálják át a mostani szempontrendszert, "és konkrét, mérhető követelményeket dolgoznak ki, amelyeknek meg kell felelnie egy könyvnek ahhoz, hogy tankönyvként árusíthassák – mondta Brassói József főosztályvezető-helyettes. – Szabályozzuk a szakszavak előfordulásának gyakoriságát, a mondatok hosszát, az illusztrációként alkalmazott képek és ábrák felületi arányait." Egyelőre nem eldöntött, milyen határidőket szab a rendelet, mindenesetre a már engedélyezett tankönyveket nem érinti.

A Commitment Pedagógiai Intézet nemrég hozta nyilvánosságra felmérését, amely szerint az általános iskolásoknak szánt könyvekben egy oldalra olykor harminc-negyven szakszó is jut, a mondatok pedig gyakran hosszabbak a még épphogy érthető száz karakternél. Mivel a mostani tankönyvek öt évre kapnak akkreditációt, többségük néhány év múlva valószínűleg kikopik a tankönyvek közül. Brassói József azt mondta, nem a fenti vizsgálat miatt változtatnak.

A minisztérium bevezetne egy új címet is, a "kiváló tankönyvet". Van ugyan hasonló titulus, ám azt példányszám alapján adják. "A nagy példányszám nem jelent automatikusan minőséget is, hatalmas eltérések vannak a sokak által használt, így kiválónak nevezett tankönyvek között" – mondta Brassói. Változtatni akarnak a tankönyvek szemléletén is: a sok adat helyett a képességfejlesztés és az érthetőség kapna hangsúlyt.
Vágó Irén, az Országos Közoktatási Intézet szakértője lapunknak azt mondta, egyetért a szigorítással, mert egyre több könyv kap feltételesen alkalmas minősítést. "A bizottság olykor alapvető hibákkal is átenged könyveket" – mondta. Szerinte ennek az az oka, hogy a kiadók nagy nyomást gyakorolnak. Vágó szerint az idő elment a lexikonszerű tankönyvek mellett, ezért ezeket fel kell váltani a képességfejlesztő könyvekkel. Szalay Sándor, az oktatási tárcához tartozó Sulinova Kht. igazgatója megerősítette, hogy "a könyvek húsz-harminc százaléka megy át feltételes támogatással, ilyenkor a kiadóknak át kell dolgozniuk őket.

Varga László, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke helyesli a szigorítást. "Nem véletlenül indul gyakran szakmai vita egy-egy könyv minőségéről" – mondta. Az elnök úgy véli, a kínálat szűkítése könnyítené a tanárok dolgát, és egységesebbé válhatna az oktatás. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától automatikus az SP2 letöltése

A mai napon jár le annak a speciális szoftvernek a szavatossága, amely központilag meggátolja a… Tovább olvasom