Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Rövid lélegzetvétel, folytatódik a kampány

A Fidesz a hátralévő négy nap mindegyikére nagygyűlést és tucatnyi választási rendezvényt szervez. Hasonló országjárást terveznek az MSZP vezetői is, Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölt és Hiller István pártelnök átlagosan napi hat-nyolc körzetben igyekszik maximalizálni a szavazatokat.
Önként vállalt kampánycsendet hirdetett az MSZP a húsvéti ünnepek idejére, s ehhez Gyurcsány Ferenc kormányfő is csatlakozott közleményében, mondván, Magyarországnak most talán nagyobb szüksége van a nyugodt, békés, kiegyensúlyozott családias ünnepre, mint bármikor. A Fidesz még kedden arra kérte a pártokat, az ünnepek ideje alatt ne kampányoljanak. A Népszabadság jelentése szerint az ellenzéki párt ugyanakkor az ünnepek alatt is folytatta telefonos kampányát: Orbán Viktor géphangja Végh Tibor szocialista képviselőjelöltnél is jelentkezett, hogy elmondja, milyen katasztrofális helyzetben van a gazdaság.

A következő négy nap korteshadjáratában is ez lesz a Fidesz fő üzenete. A párt legújabb reklámfilmjében Orbán Viktor fekete öltönyben egy íróasztal mögött ülve beszél arról, hogy a szocialisták becsaptak mindenkit, mert eltitkolták az adatokat, így a 800 milliárdos államháztartási hiányt. Ezért szerinte a koalícióval megszorítások várhatóak, valamint ár- és adóemelések, receptírási és vizitdíj, egekbe szökő gyógyszerárak, illetve 300 forintos euróárfolyam. Deutsch-Für Tamás kommunikációs főnök ugyanakkor "egy jókedvű, lendületes, új sebességre kapcsoló, pozitív, az emberek választási részvételét elősegítő, őszinte, az ország valós helyzetéről beszélő" kampányt ígért.

A Fidesz a hátralévő négy nap mindegyikére nagygyűlést és tucatnyi választási rendezvényt szervez. A budapesti kampányzáró csütörtökön a Lánchíd budai hídfőjénél, a Clark Ádám téren lesz, az utolsó nagygyűlést pedig pénteken Szombathelyen tartják. Addig Orbán Viktor és a párt prominensei mind a 110 olyan egyéni választókerületbe eljutnak, ahol a második fordulóban dől el a mandátum sorsa. Hasonló országjárást terveznek az MSZP vezetői is, Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölt és Hiller István pártelnök átlagosan napi hat-nyolc körzetben igyekszik maximalizálni a szavazatokat. Érdekesség, hogy Gyurcsány és Orbán ma Hajdú-Bihar és Békés megyében "kerülgeti egymást": az előzetes tervek szerint mindketten ezt a két megyét szemelték ki a korteskedés helyszínének. A szocialista kampány az Új Magyarország programra koncentrál, és egy-egy új bejelentésre is számítani lehet. Az MSZP célja az, hogy az első fordulóban a baloldalra szavazók ne tekintsék lefutottnak a választást, és vasárnap ismét elmenjenek szavazni. A párt új kampányfilmje is erre buzdít. A szocialisták és a szabad demokraták ugyancsak csütörtökön tartanak budapesti nagygyűlést, méghozzá a Városligetben, a Kós Károly sétányon.

Gyurcsány Ferenc a Magyar Rádió 16 óra című műsorában úgy vélekedett, hogy ha a szocialista és a liberális szavazók a második fordulóban is elmennek voksolni, akkor a koalíció fog nyerni. A Vasárnapi Hírek című hetilapnak adott interjújában a kormányfő a befektetők töretlen bizalmáról és a folytatódó tőkebeáramlásról beszélt.

Húsvétkor egyik riválisnak sem sikerült egy jó fogással meghatározni a közbeszédet - vélik a Népszava elemzésében idézett szakértők, akik szerint az első forduló utáni "bármi áron"-stratégia stressz-reakciót váltott ki a Fidesz táborából, míg a szocialisták az időelőnyt kihasználva folytatták a kampányt, amely most már mindkét oldalon belendült. A lap egy másik terjedelmes elemzése szerint mind Gyurcsány, mind Orbán egyetért abban, hogy át kell alakítani az államigazgatás struktúráját, a kormány szervezetét és szerkezetét. Gyurcsány 12, Orbán 6-8 minisztériumban gondolkodik, ám a tárcák számát módosíthatja a mindenképpen szükségessé váló koalíciós megállapodás.


Két megyében is ugyanazon a településen kampányol ma Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor. A szocialista politikus és a Fidesz vezetője, aki a múlt héten jelentette be, hogy visszalép a kormányfőjelöltségtől, egyaránt felkeresi a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfalut és a Békés megyei Dévaványát. Mindkét helyen a szocialista jelölt végzett a választások első fordulójában az élen: Berettyóújfaluban Gyula Ferencné 1334 szavazattal, a Békés megyei 4. választókerületben pedig Veress József 795 szavazattal többet kapott, mint a Fidesz-KDNP jelöltje, Vitányi István, illetve Vígh Ilona. A Békés megyei 4. választókerületet - Szeghalmot - már a választások első fordulóját megelőzően is egy és ugyanazon a napon kereste fel az egymással vetélkedő két legnagyobb politikai erő vezetője. Gyurcsány Ferenc ma négy megye nyolc, Orbán Viktor pedig két megye négy városában találkozik a választópolgárokkal. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan büntetné a szemetelőket?

Tovább olvasom