Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Rost Andrea: kislányszerepek után érdekes nők

Mindent elért, amit egy szoprán elérhet. A világ legnagyobb operaházainak ünnepelt sztárja, lemezeit Budapesttől New Yorkon át Tokióig rajongók seregei keresik. Kész csoda, hogy egyik legjobb szerepében, Lammermoori Luciaként a Szegedi Nemzeti Színházban is meghallgathatjuk.
Rost Andrea (Fotó: Karnok Csaba)
Rost Andrea nagy sikert aratott 2004 nyarán a Dóm téri operagálán, majd olimpikonok társaságában vőlegényével kajakozott a Tiszán, és jóízűen halászlét kanalazott a Kiskőrösi teraszán. Láthatóan jól érezte magát itt, sokan mégsem hitték, hogy komolyan mondja: egyszer szívesen fellépne a Szegedi Nemzeti Színházban is. Mit keresne a Scala, a Covent Garden és a Metropolitan viszonyaihoz szokott világhírű díva a szerényebb-szegényebb szegedi operaszínpadon?

– Szeretem a város különleges hangulatát, ezért mindig szívesen térek vissza. A szegedi halászlét pedig sohasem hagynám ki, hiszen ez a legjobb a világon. Ráadásul a férjem is imádja, aki pedig nem is magyar, hanem egy Berlinben élő holland művészember. Ő még nálam is jobban szereti a magyar konyhát, ha Magyarországra jön, mindig kell neki főzni töltött káposztát, mert az a kedvence. Odavan a magyaros libamájért is. Amikor először megkóstolta a Kiskőrösi halászcsárdában a szegedi halászlét, teljesen elájult tőle. Azóta már az Öreg Kőrösit is felfedeztük, a napokban ott ebédeltünk szegedi barátainkkal, Csernay László professzorékkal – meséli Rost Andrea, aki sugárzó derűjével, kedvességével, bájával és csilingelő nevetésével mindenkit hamar bűvkörébe von. És akkor a hangjáról még nem is esett szó: lemezei kötelezően ott sorakoznak az operakedvelők polcain.

– A lemezpiac világszerte telített, mindenki arról beszél, hogy leáldozott a komolyzenei CD-knek. Lehet, hogy így van, de én úgy vélem: azoknak a jelentős énekeseknek, akik sajátos arculattal, stílussal rendelkeznek, minél több felvételt kellene készíteniük. Hogy össze lehessen hasonlítani például Montserrat Caballét Renata Scottóval, vagy épp Angela Gheorghiut velem. Ezért is örülök annyira, hogy annak a Mozart-CD-nek, amit Pál Tamás vezényletével és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral vettem fel, világszerte hatalmas sikere van. A Figaro házassága és a Don Giovanni összes női szerepét eléneklem rajta. Izgatott, hogyan tudok ugyanazzal a hanggal egészen különböző karaktereket megfogalmazni. New Yorktól Chicagón és Los Angelesen át Japánig mindenhol hozzák dedikáltatni a CD borítófüzetét, ami hihetetlenül jó érzés, mert olyan ez a lemez, mint a gyermekem. Éveken át készültem rá, magam tudtam megvalósítani, majd a Warner Classics átvette, és az egész világon forgalmazza.

Rost Andrea a milánói Scalából érkezett Szegedre, ahol Leo Nucci partnereként, Riccardo Chailly dirigálásával a Rigoletto Gildáját énekelte. Márciusban Budapesten Vásáry Tamással három olyan Mozart-áriával lép közönség elé, amit még nem hallhattunk tőle. A bécsi származású népszerű hollywoodi zeneszerző, Walter Jurmann dalait is énekli a tavaszi fesztiválon. A bécsi bemutató koncert után azt írták: a Rost-rajongóknak kihagyhatatlan élmény ez a konvenciók nélküli crossover. Később majd Berlinben és Los Angelesben is szeretnék megismételni.

– Az ember hangja érik, változik, én is érzem, hogy lassacskán váltanom kell. A drámaibb szerepekkel egy újabb repertoár nyílik meg előttem. Áprilisban még Susannát énekelem a Metropolitan Figaro házassága-előadásain, de jövőre már a Grófnőt alakítom Bécsben. A kislányos szerepeket elhagyva közeledek az érettebb nők felé. Talán ezért egyre fontosabb, hogy érdekes egyéniség is legyen az a figura, akit megszemélyesítek. Izgalmas feladatnak ígérkezik a labilis idegrendszerű Blanche figurája Poulenc A karmeliták beszélgetései című operájában, amit a madridi Teatro Realban énekelek júniusban. A chicagói Lyric Operában pedig a jövő évadban egy Strauss-operettben, A denevér Rosalindájaként mutatkozom be. A kislányom is tanul énekelni, szoktam is vele viccelődni: milyen érdekes lenne, ha egyszer a lányom lenne az anyám. A színpadon akár ez is előfordulhatna: ha A varázsfuvolában együtt lépnénk fel, ő lehetne az Éj királynője, én pedig a leánya, Pamina.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csúnya emberekből lesznek a bűnözők

Minél kevésbé vonzó valaki, annál nagyobb az esély arra, hogy bűnözővé váljon - állítja egy amerikai… Tovább olvasom