Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Rosssz a románok véleménye a romákról, melegekről, magyarokról

Romániában az emberek 31 százaléka nagyon kellemetlenül érzi magát homoszexuálisok társaságában, 15 százalékukat erősen zavarja egy roma közelsége.
Romániában az emberek 31 százaléka nagyon kellemetlenül érzi magát homoszexuálisok társaságában, 22 százalékukat erősen zavarja egy HIV-fertőzött, illetve 15 százalékukat egy roma közelsége - derült ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által rendelt közvélemény-kutatásból, amelyet csütörtökön ismertetett a román sajtó.

A CSOP társadalomkutató intézet által készített felmérés szerint a román társadalom leginkább a szexuális kisebbségekkel szemben elutasító. A megkérdezettek 86 százalékát zavarná, ha arról értesülne, hogy egyik családtagja homoszexuális, s ugyanakkor 81 százalékukat érintené rosszul, ha gyerekük tanáráról, 79 százalékukat, ha családorvosukról tudnák meg ugyanezt.

A megkérdezettek 43 százalékának rossz véleménye van a romákról: lustáknak (46%), erőszakosaknak (45), illetve becsteleneknek (35) tartják őket. Erényeik közé sorolják az összetartást (64) a bátorságot (29) és az önbizalmat (18).

A felmérés alanyainak 6 százalékát nagyon, 17 százalékát kisebb mértékben zavarná egy magyar nemzetiségű személy társasága. A magyarok hibái között az intoleranciát (30), az erőszakosságot (14) és a fukarságot (12) említik a legtöbben. Erényeik közé az összetartást (36), a szorgalmat (23) és az önbizalmat (17) sorolták.

A megkérdezettek 27 százaléka nem tartja hátrányos megkülönböztetésnek, ha egy diáknak nem adnak felmentést a vallásóra alól olyan alapon, hogy más felekezethez tartozik. 18 százalékuk szerint nem diszkrimináció, ha külön osztályokat indítani a roma gyerekeknek.

A válaszadók csaknem 70 százaléka úgy gondolja, hogy egy roma az átlagnál nehezebben jut munkahelyhez. A magyarok esetében 38 százalékuk véli úgy, hogy nemzetiségük hátrányos lehet az álláskeresésnél. A HIV-fertőzöttekről a megkérdezettek 77 százaléka feltételezi, hogy elutasításba ütközhetnek, amikor munkát keresnek.

A romákkal szemben az 50 év feletti, falusi környezetben élő, érettségizett nők az országos átlagnál nagyobb mértékben elutasítóak, míg a magyarok esetében a 30 és 50 év közötti, kis jövedelmű falusi nőknél figyelhető meg fokozott intolerancia. A homoszexuálisokkal szemben az 50 feletti, érettségivel nem rendelkező, kis jövedelmű falusiak az átlagosnál elutasítóbbak.

A közvélemény-kutatást decemberben és januárban végezték a felnőtt lakosság körében egy 1400 fős országos reprezentatív mintán. A módszer hibahatára 2,6 százalék, megbízhatósági szintje 95 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méz folyt az autópályán: felborult a kamion, félpályás útzár az M0-áson

Mézet szállító kamionba rohant bele egy teherautó az M0-s autópályán, az érdi lehajtónál. Tovább olvasom