Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Rosé hidegen és szárazon

Egyre több pincészet megfizethető kategóriájú, kellemes ízhatású, halványpiros roséjának palackjai tűnik fel a hiper- és szupermarketek polcain. A kifejezetten európai eredetű borkülönlegesség elkészítésének rejtelmeit kutatjuk.
Kellemes nyáresti beszélgetések és könnyű paradicsomos, zöldséges vagy tésztaételek, saláták és szárnyashúsok mellé ajánlott gyümölcsös ízhatású, élénk, vidám, ám mégis határozott savérzetű, kifejezetten száraz bora a – nevéhez igazodóan rózsás színezetű – rozé, hazánkban is egyre népszerűbb. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az egyre gyarapodó választék a kereskedések polcain.
A rosé kedves itala lehet azoknak is, akik gyakran erősnek, savasnak találják a nemes borokat, hiszen kifejezetten könnyű nedű és a borkóstolásban kevéssé gyakorlott ízlelőbimbók számára is egyértelműen közvetíti a gyümölcsös ízvilágot.

Népszerűségéhez persze hozzájárul kedvező árfekvése is, hiszen a kevéssé neves pincészetek egyébként értékes, kellemes ízhatású roséinak palackja már néhány száz forintért is beszerezhető, de az Európa-szerte ismert és kedvelt nemes rosék sem drágábbak két-háromezer forintnál.

Elkészítésével kapcsolatban több tévhit is kering, ezek közül a legelterjedtebb: a rosé a vörös és a fehérbor keveréke. Bár valójában van olyan francia pezsgőfajta, amit hasonlóképpen készítenek el, de a halványpiros magyar borok egyfajta szőlőből készülnek. Sajátos színét és savtartalmát egyszerűen úgy érik el, hogy a kék szőlőbő bogyója préselés előtt csak rövid ideig marad kapcsolatban a héjával. Így a héjból csak kevés színező- és cserzőanyag oldódik ki, de a zamatanyagok mégis elegendőek lesznek az ízhatás eléréséhez.

Az érlelés ezt követően a fehérbor módjára folyik. Készülhet még a kék szőlő azonnali, zúzás nélküli, gyenge préselésével.

A rosé színárnyalataira a réz, a lazac, a hagymahéj és a rózsa-megnevezését használják. Hazánkban évről-évre rosé borversenyt is rendeznek Miklós napján. A verseny érdekessége, hogy az említett névnapon a kecskeméti Miklóstelepen Miklós nevű borászok értékelik az ország különböző részéről benevezett rosékat, sillereket és rosé pezsgőket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedünk Párkapcsolat Vélemények erről-arról

• Feltqnt még valakinek rajtam kívül, milyen rossz az Árkádtól balra kikanyarodni a körforgalom… Tovább olvasom