Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Romlott virslire, rohadt kiwire vadásznak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) fokozott élelmiszer-ellenőrzést rendelt el az ünnepek előtt - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.
A közlemény szerint a téli élelmiszer-ellenőrzések a hivatal koordinálásával december 31-ig tartanak, s a megyei kormányhivatalokhoz tartozó szakemberek hajtják végre az ország egész területén, főként az ilyenkor népszerű termékeket vizsgálják.

Az akció kiterjed többek között a friss húsra, a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre és virslikre, továbbá vizsgálják az édesipari termékeket, borokat, pezsgőket, a szezonális zöldség-gyümölcsöt és az állatszállítmányokat.

Közleményében a NÉBIH kiemelte: a téli élelmiszer-ellenőrzések első szakasza december 10-én zárult, országosan 3883 ellenőrzést végeztek a szakemberek.

Ez idő alatt az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat, a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságokat, valamint a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat tapasztaltak.

A hatóság szakemberei több mint 21 ezer hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg, amelyek 2 százalékát, mintegy 92 tonnát kivontak a forgalomból, leggyakrabban a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta és jelölési hiba miatt.

Kivontak a forgalomból az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) érkezett riasztás alapján egy Kínából származó 16 tonnás kakaópor-szállítmányt is, szennyezettség miatt.

Az ellenőrzött vendéglátó egységek 76 százaléka megfelelően, biztonságosan üzemelt, hatósági intézkedésre csupán 5 százaléknál volt szükség, édességet csak a minőség-megőrzési idő lejárta miatt kellett kivonni a forgalomból.

A 930 állatszállítmány ellenőrzése során 3 esetben kellett állatvédelmi bírságot kiszabni.

A téli élelmiszer-ellenőrzések első szakaszában a feltárt szabálytalanságok miatt 67 alkalommal figyelmeztetést, 136 esetben bírság kiszabását rendelték el, s összesen 18 284 304 forint bírságot szabtak ki a szakemberek - közölte a NÉBIH.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélték a volt szocialista Keller Lászlót

Hivatalos személyként elkövetett személyes adattal visszaélés kísérlete miatt bűnösnek ítélték az egykori szocialista közpénzügyi államtitkárt. Tovább olvasom