Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Romlás: kifogás az üzletek

hetven százalékában

A kereskedelmi egységekben, főleg bevásárlóközpontokban, hipermarketekben tartott ellenőrzések hetven százalékában találtak valamilyen árfeltüntetési hiányosságot a fogyasztóvédelmi felügyelők. A tavalyi negyvenszázalékos arányhoz képest ez komoly romlás.
Tavalyhoz képest jobban ki vagyunk téve annak, hogy a boltokban becsapnak, vagy legalábbis megtévesztenek bennünket – ezt a következtetést is levonhatjuk a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége nemrég befejeződött vizsgálatából. A felügyelők megyénkben 99 ellenőrzést tartottak a kereskedelmi egységekben, elsősorban a nagy forgalmú bevásárlóközpontokban. A kifogásolási arány (vagyis ahol valami

hiányosságot találtak) hetvenszázalékos. Tavaly 48 százalékos volt, a romlás tehát nagyon szembetqnő.
Gyakori, hogy nem megfelelő az eladási árról szóló tájékoztatás: nincs rajt az ár az árun, vagy legalább mellette.
A legtöbb gondot ez ügyben a ruhanemqk okozzák, sokszor csak a pénztárnál derül ki, mi mennyibe kerül. Ha arra hivatkoznak az üzletben, hogy a tisztelt vevők válogatás közben nem oda teszik vissza az árut, ahonnan elvették, s ez téveszt meg másokat, nem elfogadható kifogás, hiszen az üzletekben azért vannak az eladók, hogy rendet tartsanak. Persze, ha rendesen címkézett az áru, a vevő tudja, mibe kerül, bármely polcról veszi is le.
Sok reklamáció adódik abból is, hogy nem megfelelően tüntetik fel az akciós árakat, vagy hogy szintén a pénztárnál derül ki, már vége az akciónak.
Vannak kettős árjelölések is. Jó, ha tudja a vevő: ha ugyanazon árucikknek kétféle ármegjelölése is található a pulton, a bolt köteles az olcsóbb áron számolni.
Kifogásolták az ellenőrök, hogy több helyen nem tüntetik fel az üvegbetét díját, csak annyit tesznek az ár mögé, hogy + üvegbetét. Ha viszont olyan üvegről van szó, amit nem váltanak vissza, akkor az ár sem tartalmazhat külön betétdíjat!
Bár kötelező a kirakatokba tett árucikkeken is feltüntetni az eladási árat, sok helyen ezt nem teszik meg, jobbára a konkurenciára hivatkozva. Valójában az is oka lehet, hogy ha a vevőt érdekli valami, hát menjen be a boltba, s ha már ott van, úgyis vesz valamit...
A most zárult árellenőrzések során 68 esetben összesen 5,4 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki. Hogy valami biztatót is mondjunk: az ellenőrök 84 esetben végeztek próbavásárlást, ezek során vásárlói megkárosítást nem tapasztaltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákgyógyítás, egyénre szabottan

A genetikai program, melyet az osztódás során továbbad az utódsejteknek, már nem ugyanaz, mint az eredeti – mondja dr. Haracska Lajos, az MTA Szegedi Biológiai Központjának főmunkatársa, a rákkutatással foglalkozó mutagenezis- és karcinogenezis-csoport vezetője. A sejt elveszti kontrollját, elkezd korlátlanul szaporodni, túlnövi a többi sejtet – s ez már maga a rákos folyamat. Tovább olvasom