Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Romeltakarítás és újabb tüntetések

Ötpárti közös nyilatkozatot fogadott el tegnap a parlament Az erőszak ellen a békességért címmel azok után, hogy hétfő éjjel tüntetők szétverték a Magyar Televízió székházát. Sólyom László államfő mindkét oldalt hibáztatta a történtekért. Az iratokat címlapunkkon közöljük.
Az ország tucatnyi városában folytatódtak tegnap a tüntetések Gyurcsány Ferenc lemondását követelve. A budapesti Kossuth téren több mint tízezren gyűltek össze. A kormányfő a Magyar Televíziónak adott esti interjújában közölte: nem mond le és a megszorító csomagon sem változtat. Sólyom László kedd délutáni nyilatkozatában köztörvényes bűncselekménynek nevezte az MTV székházának ostromát. Az államfő burkoltan megfeddte a kormányoldalt és az ellenzéket is. A parlament ötpárti nyilatkozatban ítélte el az erőszakot.
Az október 1-jei önkormányzati választást nevezte a Magyarországon kialakult helyzet alkotmányos megoldásának Orbán Viktor, a Fidesz elnöke keddi sajtónyilatkozatában, amelyben korlátozott mandátumú szakértői kormány létrehozását szorgalmazta a Fidesz választási győzelme esetére.
A politikus szerint amennyiben október 1-jén az emberek elutasítják a hazugságot és a Gyurcsány-csomagot, akkor a MSZP-nek menesztenie kell a miniszterelnököt.
Ezek után Magyarországnak pártkormány helyett korlátozott mandátumú szakértői kormányra, megszorító csomag helyett pedig a válságot kezelő szakértői tervre van szüksége – tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, arra van szükség, hogy az emberek ne a kormánnyal, hanem az október 1-jei választással foglalkozzanak. A Fidesz elnöke szerint világossá vált az elmúlt napokban, hogy a „beteges hazudozó dilettáns csomagját” nem fogadja el Magyarország, hogy a történtek után semmi esély nincs arra, hogy a kormány elfogadtassa megszorító csomagját. A Fidesz megtartja szeptember 23-ra tervezett nagygyűlését Budapesten – közölte Szijjártó Péter kommunikációs vezető, Orbán Viktor Fidesz-elnök kedd délutáni sajtótájékoztatóján.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök további feszültséget szít, részben azzal, hogy a Fidesz nem mondja le a szombatra meghirdetett nagygyűlést. Dávid szerint „Magyarországnak békére és nyugalomra van szüksége, nem pedig hazugságokra, felkelésre, vagy radikalizmusra.”
Orbán Viktor megállapításai fokozták az egyébként indokolhatatlan és elfogadhatatlan harci kedvet – kommentálta az SZDSZ kampányfőnöke a Fidesz-elnök kedd délutáni nyilatkozatát.
„ Egész egyszerűen elképesztők, nevetségesek, tragikomikusak ezek a kijelentések. Népszavazásnak minősíteni a helyhatósági választásokat, hát az finoman szólva a parlamenti demokrácia, a polgári demokrácia teljes félreértése, durvábban szólva, súlyos hazugság” – fogalmazott Horn Gábor.
Mint mondta, Orbán Viktor, aki jogász végzettségű és négy évig miniszterelnök volt, pontosan tudja, hogy az önkormányzati választások tétje, hogy kik lesznek polgármesterek, és milyen helyi képviselő-testületek jönnek létre.
Horn Gábor szerint felelőtlen és elfogadhatatlan, hogy szeptember 23-án utcára viszik az embereket, „azokkal együtt, akiket tegnap láttunk őrjöngeni”.
Elmondta: csak bízni lehet abban, hogy a választópolgárok nagy része nem úgy gondolkodik, mint Orbán Viktor, tudja azt, hogy mi a helyhatósági választás, és hogyha valaki elveszít egy választást, azt négy évre elvesztette. Ez történt Orbán Viktorral – jegyezte meg.
A rendőrség kedden este kordonnal zárta körbe a Magyar Rádió (MR) épületét. A Bródy Sándor utcát is teljesen lezárták, oda nem lehetett behajtani, a kordon mögött a rendőrök sorfalat álltak és gázmaszkban, illetve rohampajzzsal voltak felszerelkezve. Folyamatosan érkeztek, s a külső kordonon áttörve már a belső kordonig jutottak a Kossuth téren annak a keddi demonstrációnak a résztvevői, amelyet a tiltakozások egyik fő mozgatója, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szerveződés „önkormányzati választási rendezvényként” jelentett be az V. kerületi rendőrkapitányságon; így kora estére már ismét összegyűlt a hétfő estihez hasonló nagyságú, azaz mintegy

tízezres tömeg. Az egybegyűltek a Gyurcsány-kormány lemondását követelő jelszavakat skandálták. A téren felszólalók többször is kiemelték, hogy a nemzetközi hírtelevíziók stábjai nagy számban vannak jelen a téren, hogy nyomon kövessék az eseményeket.
Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság tagja, a Kossuth téri demonstráció egyik vezéralakja kedd esti beszédében arra szólította fel a téren lévő több mint tízezer embert, hogy történjen bármi, maradjanak a helyszínen. Hangsúlyozta: az egyik fő feladat, hogy szeptember 23-án a Hősök terére meghirdetett Fidesz-nagygyűlésen „milliónyian legyünk”.
Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió Este-extra című műsorában kedden este arra a kérdésre, nem gondolt-e a lemondásra az előző napokban történtek miatt, azt mondta: az a helyes döntés, hogy maradni kell. Ugyanakkor több százan követelték a miniszterelnök és a kormány lemondását több vidéki nagyvárosban, így Békéscsabán, Egerben, Székesfehérváron, Miskolcon, Szegeden, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán, Nagykanizsán, Szolnokon, Zalaegerszegen és Szombathelyen is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új segédlelkész a soproni reformátusoknál

A huszonhat esztendős Filotás Júlia személyében új segédlelkész érkezett a soproni református… Tovább olvasom