Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Románok az építőiparban és a vendéglátásban

Folytatás az 1. oldalról.

Sopronban elsősorban az építő-, valamint a vendéglátóiparban szakácsként, illetve konyhai kisegítőként foglalkoztatnak román állampolgárságú munkavállalókat. Ezenkívül üzemekben gyártósori összeszerelőként is dolgoznak románok a megyében.
György az erdélyi Maros megyéből érkezett Sopronba és immár negyedik éve dolgozik kőművesként egy vállalkozónál. Két erdélyi és egy alföldi társával együtt végzi a napi feladatokat. – Legalább a háromszorosát, de inkább még többszörösét fizetik az alkalmazottnak itt, mint Romániában – vélekedik György, akitől azt is megtudjuk, határozott célja volt családjával az anyaországban elhelyezkedni.

– Nem akartunk Ausztriába menni, mert a nyelvi nehézségek miatt nehezen találtam volna munkát, és valószínűleg csak feketén alkalmaztak volna. Itt pedig hivatalosan dolgozom, és ha nem is fényűző körülmények között lakunk, de biztos a megélhetésünk. Feleségem otthon van a pici fiunkkal és iskolás lányunkkal.
György elmondása szerint a romániai hírek 115 eurós minimálbérről szólnak, tehát némileg emelkedtek a fizetések. De mint mondja, otthon ebből egy családot eltartani szinte képtelenség, hiszen csak a buszbérlet – amivel a falujából bejárna a városba – havonta tízezer forintos költséget jelent.
A munkaügyi központban egyébként nem tapasztaltak ugrásszerű változást Románia EU-csatlakozása óta, mint megtudtuk, az érdeklődés hasonló a korábbi időszakhoz. A soproni kirendeltségen tegnap két román állampolgárságú álláskeresőt regisztráltak. A decemberi adatok szerint az összes álláskereső 1064 fő volt Sopronban és környékén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rehabilitáció

A minap délután fél háromkor csupán hat személygépkocsi parkolt a Kazinczy utca Aradi vértanúk útja… Tovább olvasom