Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Romániai szakorvosok rosszallják Geréb Ágnes erdélyi tevékenységét

Romániai szakorvosok enyhe rosszallással követik figyelemmel, hogy Erdélyben is népszerűsíti az otthonszülés módszerét a szakmájától Magyarországon eltiltott Geréb Ágnes.

Romániai szakorvosok enyhe rosszallással követik figyelemmel, hogy Erdélyben is népszerűsíti az otthonszülés módszerét a szakmájától Magyarországon eltiltott Geréb Ágnes - írta hétfői számában a Krónika című napilap.

Az újság szerint rendszeresen tart "szülésfelkészítő tréninget" Erdélyben a budapesti szülész-nőgyógyász, akit 2007-ben a magyarországi bíróság három évre eltiltott szakmája gyakorlásától, jelenleg pedig több büntetőper is folyik ellene.

Geréb Ágnest nemrég a babahordozás hete keretében hívta meg Kolozsvárra az Életfa Családsegítő Egyesület, korábban pedig Marosvásárhelyen is megfordult.

Erdélyi előadásainak szervezői rendszerint várandós anyukák, apukák, gyerekre vágyók, akik olyanok számára hirdetik az önmagát független bábaként is meghatározó budapesti orvos szülésfelkészítéseit, akik maguk is bábák vagy dúlák (asszonytársi segítők) szeretnének lenni, illetve hasonló tréningeket tartanának.

Akárcsak Magyarországon, Romániában is rendezetlen az otthonszülés jogi szabályozása. A szakorvosok ellenzik és kockázatosnak tartják a gyermek világra segítésének ezt a módszerét.

A lapnak nyilatkozó Zsigmond István kolozsvári szülész-nőgyógyász úgy véli, hogy elvileg és emberileg elfogadható lenne a családbarát körülményeket, kényelmet hirdető otthonszülés, a szülőknek azonban tudniuk kell: ha ezt a módszert választják, akkor elfogadják, hogy növekszik a magzat- és kismama-elhalálozás esélye.

A szakorvos sokkal inkább olyan kórházi körülmények kialakítását szorgalmazza, amely növeli a várandós anyák otthon- és komfortérzetét. Hasonlóképpen vélekedik Nagy-Rozsnyai István kézdivásárhelyi szülész-nőgyógyász is, aki korábban baráti társaságából beszélt le valakit az otthonszülésről - írja a Krónika.

Olvasóink írták

  • 3. idegen 2009. október 05. 18:33
    „Nem bír magával ez a lotyó. becsukni oszt kész,legalább 10 évre.”
  • 2. Hókuszpóka 2009. október 05. 13:46
    „Akinek annyi esze van, hogy otthon akar szülni, hát hajrá, tegye. Csak utána ne siránkozzon ha valami balul sül el.”
  • 1. Truder 2009. október 05. 11:50
    „Nem kellett volna meghívni..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés a fővárosban: egy ember meghalt

Egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsebesült egy fővárosi lövöldözésben hétfő reggel -… Tovább olvasom