Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Románia: magyar nyelvű beadványért bírságolták meg a marosvásárhelyi férfit

Marosvásárhelyen a helyi rendőrség ötszáz lejes bírságot rótt ki egy magyar szülőre, aki a gyermeke iskolájában magyar nyelven írott beadványt kívánt iktattatni.
Marosvásárhelyen a helyi rendőrség ötszáz lejes (36 ezer forintnak megfelelő) bírságot rótt ki egy magyar szülőre, aki a gyermeke iskolájában magyar nyelven írott beadványt kívánt iktattatni.

A kedden történt esetről Horváth-Kovács Ádám, a megbírságolt marosvásárhelyi férfi az MTI-nek elmondta: gyermeke a marosvásárhelyi kettes számú általános iskolában tanul, ő maga pedig a kétnyelvű intézmény szülői bizottságának a tagja.

Tájékoztatása szerint a közelmúltban az intézményben magyarul tanuló gyermekek szüleinek egy csoportja kétnyelvű feliratokat készíttetett, amelyeket az iskola magyar nemzetiségű igazgatóhelyettesének a beleegyezésével tűztek ki a folyosókon. Kedd délelőtt a kétnyelvű feliratok magyarul megírt adományozási dokumentumát szerette volna iktattatni az iskola titkárságán.

Az iskolaigazgató azonban elutasította ezt, arra hivatkozva, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román. Az igazgató a helyi rendőrséghez fordult, miután a szülő nem volt hajlandó románul megfogalmazni a beadványát, és ragaszkodott a magyar nyelvű dokumentum iktatásához.

A szülő beszámolója szerint rövid időn belül hat rendőr érkezett az iskolába, akik bekísérték a közeli rendőrségi épületbe, és ötszáz lejes (36 ezer forintnak megfelelő) bírságot róttak ki rá.

A megbírságolt az interneten tette közre a rendőrségi jegyzőkönyvet. Ebben a bírság okaként azt tüntették fel, hogy "a belépési szabályokat megsértve lépett be az iskolába, ahol a titkárságon beadványt próbált meg iktatni".

A megbírságolt elismerte tettét. Hozzátette, bemutatták neki azt a szabályzatot, amelynek értelmében csakis előzetes bejelentkezés alapján léphetett volna be az iskolába. A marosvásárhelyi helyi rendőrség ügyeletes tisztje nem kívánta kommentálni az MTI-nek a történteket. Közölte, a parancsnok nyújthat tájékoztatást az ügyről.

A megbírságolt Horváth-Kovács Ádám a Civil Elkötelezettség Mozgalom tagja. A mozgalom panasza alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács korábban megbírságolta a marosvásárhelyi iskolát a kétnyelvű feliratozás elmulasztásáért.

A román közigazgatási törvény értelmében azokon a településeken, amelyeken egy kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot, a közigazgatásban és az alárendelt intézményekben mind szóban, mind írásban használható az illető kisebbség nyelve. A tavalyi népszámláláson Marosvásárhelyen a lakosság 44,86 százaléka vallotta magát magyarnak.

A városban a közelmúltban mozgalom indult azért, hogy a kettes számú általános iskolát nevezzék el Bernády Györgyről, a város egykori híres polgármesteréről. Az iskolában megközelítőleg azonos számban tanulnak magyar és román nemzetiségű gyermekek.

Olvasóink írták

 • 8. gjozsi88 2012. február 15. 17:41
  „szabo1936!
  Ne választási cetlit hasonlits hivatalos irathoz!!!
  Amerikába mit csinálnak egy kinai nyelven benyujtott kérelemmel????
  Meséld el, hogy az amerikai közigazgatás hány nyelven ad ki határozatot, állásfoglalást!!!!”
 • 7. szabo1936 2012. február 15. 16:11
  „6.gjoszi
  "Romaniaban a hivatalos nyelv roman"
  A USAban a hivatalos nyelv angol!
  De mivel elismerik a kisebsegeket azert a valsztasokon a cetlik.angolul,kinaiul,spanyolu,koeairul,oroszul,vanak irva,
  Ha egy kisebseg eleri a %10 szazalekot akor igy vanak nyomtatva a valasztasi iratok.
  Na de it democracia van!”
 • 6. gjozsi88 2012. február 15. 13:01
  „astra1!
  Közigazgatás a lényeg......és nem az ideológiák!!!
  Romániában a hivatalos nyelv a román!!!!

  Ez ennyire egyszerű!!!!”
 • 5. astra1 2012. február 15. 12:52
  „4. pappe 2012.02.15. 11:25

  Azon a vidéken legalább 90 éve. Ha mi anti-kisebbségiek vagyunk akkor ők mik?”
 • 4. pappe 2012. február 15. 11:25
  „"Az iskolaigazgató azonban elutasította ezt, arra hivatkozva, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román." Ez egyébként igaz is. A többi meg "felfújt!"”
 • 3. CsabaKiraly 2012. február 15. 10:12
  „Kivancsi vagyok mi lenne ha nalunk egy magyar iskolaban egy roman gyekek mamaja romanul adna be a dokumentumot. Talan nem lenne bulnetes de tuti hazaig hallana a rohogest az iskolabol.”
 • 2. orion1 2012. február 15. 09:16
  „Nekem valahogy az jött le, hogy azért bírságolták meg, mert jogtalanul tartózkodott az iskolában. Magyar nyelvű beadvány, igazgató ezt nem fogadta el, ügyfél nem távozott, igazgató rendőrt hívott.”
 • 1. astra1 2012. február 14. 22:36
  „Ilyenkor hol van a nagy EJU parlament?? Most mér nem visít hogy diszkrimináció meg mi a rosseb?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak ötleteket adtak a polgármesterek Tarlósnak a BKV finanszírozásához

Pénzt nem, néhány ötletet azonban adtak a budapesti és elővárosi polgármesterek a fővárosnak azon a… Tovább olvasom