Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Román miniszterelnök: Basescu Vona Gábor alávaló szintjére ereszkedett!

Victor Ponta román miniszterelnök ostobaságnak minősítette Traian Basescu államfő hétfői, Magyarország rendreutasítására vonatkozó kijelentését.
Victor Ponta román miniszterelnök ostobaságnak minősítette Traian Basescu államfő hétfői, Magyarország rendreutasítására vonatkozó kijelentését, amivel szerinte egy "szélsőséges politikus" szintjére ereszkedett le - közölték szerdán a román hírügynökségek.

A szabadságáról visszatért szociáldemokrata Ponta a pártjához közel álló Romania TV hírtelevízió kedd esti beszélgetős műsorában számos aktuálpolitikai ügyben támadta a jobboldali államfőt, akinek a magyarokkal szembeni fellépését kétkedéssel kommentálta.

"Azzal próbál etetni minket, hogy Orbán Viktorral veszekszik? Hiszen barátok! Tőkés László és az ő szélsőséges pártja is Basescu politikai kreációi, amelyekkel a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) próbálta zsarolni" - mondta a román miniszterelnök.

A műsorvezető arról érdeklődött, mit szól Basescu kijelentéséhez, miszerint Románia vezető szerepet vállal Budapest rendreutasításában. "Azt kellene mondanom: elnök úr, sok sikert! Hiszen mindenki tudja, hogy ez egy ostobaság!" - vélekedett a román miniszterelnök.

Ponta felhívta a figyelmet arra, hogy a kétoldalú vitás ügyekben a magyar kormány nem a miniszterelnök szintjén szólal meg.

"Megjelenik egy-egy államtitkár, mi egy külügyi államtitkárral válaszolunk. Mond valamit egy-egy miniszter: előáll Titus Corlatean (román külügyminiszter). Basescu elnök úr viszont egy magyar szélsőséges, Vona Gábor alávaló szintjére ereszkedett, aki most a kezét dörzsöli a boldogságtól, hiszen számára ez a botrány aranyat ér a jövő évi választásokon" - jelentette ki Victor Ponta.

A magyar-román kapcsolatoknak néhány percet szenteltek a kétórás műsorban. A román miniszterelnök nem tért ki arra, miért kellene rendreutasítani Magyarországot, csak azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László európai parlamenti képviselő Traian Basescu "barátai". Hozzátette: a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) EP-képviselői "bocsánatot kérhetnének" a románoktól, amiért támogatták Tőkés László EP-alelnökké választását.

A román államfő hétfőn azt mondta: Románia vezető szerepet fog vállalni "Budapest rendreutasításában", mert Magyarország az "instabilitás tűzfészkévé" vált a kisebbségi kérdésben. Basescu egy - a külhoni románságnak szervezett - székelyföldi fórumon úgy vélekedett a "magyar politikai elit" részvételével lezajlott székelyföldi rendezvényekről, hogy ezek túllépték az illendőség határát, s ez többé nem ismétlődhet meg.

A bukaresti sajtó szerint a román államfő állásfoglalása a Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek szól, időzítését azonban Vona Gábor szombati székelyföldi beszédével hozták összefüggésbe. A Jobbik elnöke a romániai magyarok helyzetéről úgy vélekedett: a magyar érdeket akár konfliktus vállalásával is képviselni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó hajtott a villamosmegállóban várakozók közé Budapesten: egy ember meghalt

Egy ember meghalt és többen megsérültek Budapesten az Örs vezér téren, amikor szerda reggel egy… Tovább olvasom