Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Romakárpótlás ügy: 26 vádlott

Megye - Tanumeghallgatásokkal folytatódott hétfőn a romakárpótlás ügye a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon. Ez a sokadik tárgyalási nap, a pernek 26 vádlottja van, s az is nyílt titok, hogy a jelenlegi városi, illetve megyei cigány kisebbségi elnök fél évet előzetes letartóztatásban töltött. Az ítéletre azonban – úgy tűnik – egy ideig még várni kell.
Bonyolult, több tanú és szakértő meghallgatására van szükség ahhoz, hogy összeálljon a kép, s a kívülálló teljességgel értse is, mi történik. Hogy az elejéről kezdjük: megyénkben körülbelül kétszáz cigány ember 500 ezertől 2 millió forint közötti összeget vett fel kárpótlás gyanánt az Osztrák Megbékélési Alaptól. A pénzre itthon azok a már idős romák tarthattak igényt, akiket 1944–45-ben gettókba vagy ausztriai kényszermunkára hurcoltak. Mivel 2003-tól gyanúsan sokan, legalább tízezren jelentkeztek kisebb-nagyobb összeg reményében, az ügyet az ország 11 megyei rendőr-főkapitányságán, így Győrben is vizsgálni kezdték.A megyei főügyészség két éve emelt vádat, ám azóta – a tanu-meghallgatásoktól eltekintve – lényegi előrelépés nem történt, ítélet nincs, s az érintett idős emberek közül csak kevesen élnek már.
Ma összesen két tanút hallgatott ki dr. Bóka Tibor és tanácsa (ugyanis csak ennyien jelentek meg).

Az egyik idős ember – a bíró kifejezett segítő kérdései ellenére is – csak foszlányokban emlékezett a több mint hatvan évvel ezelőtt történtekre. Amit tudott, elmondott, ám a lényeg: kérelmét önszántából adta be a cigány kisebbségi önkormányzathoz, s ugyanitt maga írta alá a papírokat. Határozottan cáfolta, hogy a felvett kárpótlásból jutalékot vagy egyéb összeget fizetett volna bárkinek is.

Olvasóink írták

 • 7. jenosarkozi 2008. október 03. 21:01
  „Már megint a zsidok jártak jol.Vicc.Járt nekik,csak az baj,hogy sok nem roma visszaélt a laza ki irással.A bíró igenis jo fej,és a min elnök is.Aladár,ne lázits!!!!!”
 • 6. Krisztusi tanítvány 2008. szeptember 30. 19:00
  „Nyilván ez törvényellenes dolog és én is elítélem mindezt hiszen az ország keleti feléből köztudottan nem vittek el romákat ausztriába munkatáborba, de kétség kívül már össze voltak gyűjtve pl. ( Mátészalkán) Bűnözés volt, van és lesz is, az pedig hogy kifejezetten "cigánybűnözés" ez nem korrekt.A bűn eredete Évától és Ádámtól származik, és azóta az emberiség a bűn állapotában azaz a halál állapotában van. Mert a bűn zsoldja a halál. El kellene kedves embertársaim gondolkodni hogy egyetemesen minden embernek rendeznie kell, ill. kellene Istennel a kapcsolatát, mind romáknak, nem romáknak bármelyik nemzethez tartozóknak, mert aki nem rendezi isten ítélete jön az életére. tehát ne kategorizálj, hanem nézz mélyen a te saját életedbe, azt hiszem van mit elrendezned, de tudod van még esélyed amíg tart Isten kegyelme. Minden ember meg fog állni Krisztus Ítélőszéke előtt akár hiszed, akár nem, és számot kell adnod minden cselekedetedről akár roma vagy akár más nemzethez tartozó!!!”
 • 5. Horváth Aladár 2008. szeptember 29. 21:40
  „A romáknak igenis jár a kárpótlás! A régi dolgokért is, meg a mostaniakért is! Az pedig rettenetesen felháborító, hogy azt a chartát támadjátok, aminek nemcsak én, hanem a köztudottan becsületes Gyurcsány Ferenc és az ugyanolyan becsületes Kolompár Orbán is a tagja. Biztos rasszisták voltak a rendőrök, meg az ügyészek, a bíró meg a Magyar Gárda tagja. De sebaj, még felvonlunk Budapesten néhányszor a miniszterelnök úr hívására, mert ő tudja, hogy ránk támaszkodhat, mert ő is pont olyan, mint mi!”
 • 4. mirror 2008. szeptember 29. 21:38
  „Putyi!
  ez a link azé nagyon ott van... :)) várom már, hogy a kereskedelmi tv-k fél hétkor ezzel a főcímmel kezdjenek(tudom, álom édes álom)”
 • 3. MANCI 2008. szeptember 29. 20:51
  „a romáknak ez jár?azoko az úgynevezett parasztok akik ugyan ebben a cipőben jártak akkoriban,velük mi lessz?És nem beszélünk fai megkülömböztetésről?”
 • 2. 126 2008. szeptember 29. 19:43
  „charta tagok”
 • 1. Putyilov 2008. szeptember 29. 19:42
  „Még a gondolata is felháborító,hogy jogtalanul vették fel a pénzt!
  Cigánybűnözés nincs!
  Megmondta már minden nagy emberünk.

  http://www.youtube.com/watch?v=kh41BvlPs7Y”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csernus Imre: Az igazi nő ápolt, sugárzó

A drog, a nevelés témakör után A nő címmel írt könyvet Csernus Imre: félelmeinket, elhibázott… Tovább olvasom