Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Római légió vert tábort Romándon

A korhű római felszerelésben megjelenő Legio Brigetio táborverése és hadibemutatója volt a leglátványosabb programja a hétvégi romándi Villa Romana fesztiválnak.
Egymillió forint eszmei értékű felszerelésben vonult Romándra és gyakorlatozott a komáromi Legio Brigetio, hivatalos nevén a Legio I Adiutrix. Az eredeti hadtestet Krisztus után 68-ban alapították Brigetióban (a mai, Komárom mellett található Szőnyben), s a következő évszázadokban számos csatában vett részt. Utolsó említése 444-ből való. A légiót hagyományőrző csapat formájában 2000-ben alapították újra helyi fiatalok, hat-hét éves előkészület után.

Varró László centurio („parancsnok") a Kisalföldnek elmondta: a felszerelés értéke azért ilyen nagy, mert eredeti technikával, eredeti anyagokkal (vasból és bronzból) készült, s ha visszamennénk két évezredet az időben, az akkori katonák sem látnának nagy különbséget saját és a most készült fegyverzet között.

Az eredetiség persze azt is jelenti, hogy hatalmas fizikai teljesítmény órákon át ebben a páncélzatban létezni, amelynek alapverziója huszonöt kilót nyom, míg a centurión lévő, könnyűnek tűnő sodronying tizenhat kilós. „Volt, hogy a római katonák ilyen felszerelésben hatvan kilométert tettek meg egy nap, a felét futva. Ezt alig lehet elképzelni. Mi egyszer meneteltünk tizenhárom kilométert, és teljesen kipukkadtunk a végére" – szolgált némi történelmi érdekességgel Varró László.

A római légió a Villa Romana (jelentése: római falu) fesztiválra érkezett a megyéhez 2002-ben csatlakozó Romándra. A kétnapos kulturális eseménysorozat elnevezése arra utal, hogy a sokoróaljai község lankáin annak idején két kisebb római település és egy nagyobb főúri rezidencia is volt.

A programok jelentős része egyébként „szimplán" a szórakoztatást szolgálta. A rendezvénysátorban néptánccsoportok léptek fel, latin táncbemutató volt, és sztárvendégként Auth Csilla is énekelt. A fesztivált hajnalig tartó bál zárta, s közben tűzijátékot is élvezhettek az érdeklődők.

Interneten is toboroznak

A Legio I Adiutrixnek saját internetes honlapja van. A www.legiobrigetio.com címen a két évezrede alapított légió történetén kívül Pannonia római tartomány történetéről, a hagyományőrző csapat fellépéseiről, múltjáról, felkészüléséről szerepelnek írások, képek. A világhálón keresztül még jelentkezni is lehet a hadtestbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökzöld slágerek, punktaréj és műcsirke

Idén tizenkettedik alkalommal tartják meg az ország legnagyobb szabású multikulturális fiestáját, a… Tovább olvasom