Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Római harcosok Romándon

Sok, a Bakonyaljáról elszármazott lakóját várta haza hétvégén Románd, ahol idén is megrendezték a Villa Romana-napokat. A kétnapos fesztiválra a helyiek hónapok óta készültek.
A Villa Romana, azaz „Római falu" elnevezéssel az ősök előtt is tisztelegtek a romándiak, hisz a korabeli feljegyzések szerint itt, a Bakony lankáin két kisebb római település mellett egy nagyobb főúri rezidencia is jól megfért egymással.

Íjászok és gubucolók

Az Pskultúra Alapítvány jóvoltából stílszerűen római kori bemutatót is láthattak az érdeklődők, a gyerekek pedig kezükbe vehették az íjakat, a lándzsákat, gubucolhattak és kipróbálhatták a hordólovaglást is. Míg a sportpálya mögötti részen szarvas-, őz- és sertéshúsból készült pörkölt rotyogott az üstökben, a fesztivál „könnyedebb" programjai a kicsiknek és a nagyobbaknak ígértek önfeledt szórakozást. A rendezvénysarokban az Első Győri Harmonika Együttes muzsikált, a legkisebbeknek pedig Medvecz J. László bábelőadása szerzett vidám perceket. Színpadon mutatkoztak be a bakonyszentlászlói ugrókötelesek, a legtöbb nézőt mégis Szandi és Kadlott Karcsi fellépése és az esti tűzijáték vonzotta.

Tervek és ötletek

Gubucolás: A gyerekek nagy kedvvel tették próbára egyensúlyozó tehetségüket és erejüket a rúdról való lelöködős játékban.
– Nem bántuk meg a csatlakozást, a Győr-Moson-Sopron megyei vezetéssel jó a kapcsolatunk – sorolta Müller Gábor polgármester, akivel a forgatagban találkoztunk. – A rendezési tervünket támogatják, illetve az intézményeink energetikai korszerűsítéséhez minden lehetséges segítséget megkapunk. Utóbbi már csak azért is fontos, mert néhány éven belül meg kell kezdeni az utolsó igazi nagyberuházást, a szennyvízelvezetést, s jó lenne, ha addigra bírnánk a törlesztőrészletekkel.

Emellett számos ötletünk van, többek között egy igazi fesztiválhelyszín kialakítása, erre befektetők keresése. Ragaszkodunk az óvodánkhoz és az iskolánkhoz, hiszen ez az itt élők életéből nem hiányozhat.

Szomszédolók

A Horváth család a szomszédos Bakonygyirótról két gyermekkel érkezett „szomszédolni". A jó hangulatról tavaly már hallottak, most személyesen is szerették volna megtapasztalni mindezt. Gansberger Lászlóné úgymond hivatalból volt talpon egész nap, ám nem bánta, hiszen a program szervezése évente kínál valami újdonságot, érdekességet, az esti bálról pedig nem hiányozhat senki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar filmek európai fesztiválokon

Az európai filmes események sorában augusztusban Lengyelországban, Dániában és Nagy-Britanniában… Tovább olvasom