Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Romagyilkosságok: ´Nem vagyok fasiszta, náci, rasszista!´

Csontos István negyedrendű vádlott tagadta a romagyilkosságok büntetőperének második, szerdai tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon, hogy rasszista lenne; állítása szerint társai rángatták bele a bűncselekmény-sorozatba.

"Nem vagyok fasiszta, náci, rasszista! Nem érdekel, ki milyen bőrszínnel született!" - mondta Csontos bírói kérdésre.

Az ügyészség szerint a negyedrendű vádlott a tiszalöki és a kislétai gyilkos támadásnál vitte autón a helyszínre három társát, ezért bűnsegédje ennek a két, többszörösen minősülő emberölésnek.

Csontos István a szerdai tárgyaláson azt mondta, hogy Kiss Árpád és Kiss István vádlottak rángatták bele a bűncselekmény-sorozatba. Állítása szerint nem is tudta, hogy miért mennek a tiszalöki helyszínre, azt hitte, túrázni, vadászni indultak. Ugyanakkor arra nem tudott életszerű magyarázatot adni, hogy miért is avatták be őt az elkövetők már a tiszalöki támadás előtt korábbi súlyos bűncselekményeikbe, miért meséltek neki azokról részletesen.

Közölte: a tiszalöki támadás után megfenyegették társai, hogy nem szállhat ki, és senkinek nem is beszélhet a történtekről. Csontos hozzátette, hogy társai bővíteni akarták csoportjukat, "egy kis hadsereget akartak létrehozni", és egy másik férfit is megpróbáltak beszervezni, de azt nem sikerült.

A negyedrendű vádlott elmondta, hogy már sok éve ismerte a vádlottak egyikét-másikát, de amikor egy durva cigányellenes bejegyzést írt az interneten csontrabló álnéven, Kiss István felfigyelt rá és azután mesélt neki a korábbi támadásaikról.

Az internetes bejegyzés indoka egyébként Csontos szerint az volt: nem tudott uralkodni az indulatain, amikor tudomást szerzett arról, hogy egy 83 éves asszonyt megerőszakoltak és baltával levágták a lábát.

A negyedrendű vádlott hangsúlyozta, hogy nincsenek szélsőséges nézetei, csupán általában a bűnözéssel van problémája.

Társairól Csontos elmondta, hogy nem voltak megelégedve a magyar igazságszolgáltatással, úgy vélték, vannak, akik kirabolják, kizsákmányolják az országot, rossz véleménnyel voltak a politikusokról, és a "cigánybűnözést" is gyakran emlegették.

A romagyilkosságok büntetőperének második, szerdai tárgyalása Csontos István vádlotti meghallgatásával folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.

Az ügyészség Kiss Árpádot, testvérét, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot, valamint Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberöléssel és más súlyos bűncselekményekkel vádolja.

A 90 oldalas vádirat szerint a férfiak a besenyszögi fegyveres rablás és a debreceni menekülttáborra leadott lövések mellett kilenc településen támadtak romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán.

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön pedig egy férfi és ötéves kisfia vesztette életét. A több esetben Molotov-koktélokkal elkövetett támadások során voltak súlyos sebesültek is, összesen 78 lövést adtak le a vádlottak és 55 ember életét veszélyeztették.

Korábban:

Három vádlott nem tesz vallomást, így a negyedrendű vádlott, a két vádpontban bűnsegédként megvádolt Csontos István meghallgatásával folytatódik a romagyilkosságok büntetőperének második tárgyalása szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt vádlott, akik a vád szerint a kilenc támadás többségében részt vettek és a hat halálos, illetve öt életveszélyes sérülést okozó lövéseket leadták, a szerdai tárgyaláson megtagadták a vallomástételt, így esetükben a nyomozás során korábban a rendőrök előtt tett vallomásaikat fogja majd felolvasni a bíró.

Ugyanakkor Csontos István nem zárkózott el a vallomástételtől. A bíró kérdésére úgy nyilatkozott, hogy részben elismeri bűnösségét abban a két cselekményben - a tiszalöki és a kislétai támadásban -, amelyben bűnsegédi magatartással vádolták meg. Az ügyészség szerint a negyedrendű vádlott vezette az autót, amellyel három társa a két gyilkos támadás helyszínére ment. Csontos szerint cselekménye bűnpártolás. A vádlott úgy nyilatkozott, hogy nyomozati vallomását fenntartja, és a tárgyaláson azt nem kívánja megismételni, de kérdésekre válaszol.

A vádlott egyebek mellett elmondta, hogy kétféle szakmát tanult, fazekas és épületburkoló, de érettségije nincs. Fél évtizedig volt szerződéses katona, de 2009 februárjában pszichiátriai okokból alkalmatlanná vált a szolgálatra, és megvált a testülettől.

"Nem találtam a helyemet, nem voltak céljaim, sokat alkoholizáltam, alkalmi munkákból éltem" - mondta a negyedrendű vádlott, aki a vádbeli cselekményekkel, illetve az ő azokban játszott szerepével kapcsolatos konkrét bírói kérdésekre egyre inkább kitérő válaszokat adott.

A romagyilkosságok szerdai tárgyalása Csontosnak a személyére, vádlott-társaihoz fűződő viszonyára, illetve a két, vele kapcsolatos vádpontra vonatkozó bírói kérdésekre adott részletes válaszaival folytatódik.

A tárgyalást korábban 30-40 percre megszakították, mert az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád a nyilvánosság előtt nem válaszolt az anyja nevére, illetve állandó lakhelyére vonatkozó bírói kérdésekre.

Az ügyészség Kiss Árpádot, testvérét Kiss Istvánt, Pető Zsoltot, valamint Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberöléssel és más súlyos bűncselekményekkel vádolja.

A 90 oldalas vádirat szerint a férfiak a besenyszögi fegyveres rablás és a debreceni menekülttáborra leadott lövések mellett kilenc településen támadtak romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán.

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön pedig egy férfi és ötéves kisfia vesztette életét. A több esetben Molotov-koktélokkal elkövetett támadások során voltak súlyos sebesültek is, összesen 78 lövést adtak le a vádlottak és 55 ember életét veszélyeztették.

Korábban:

Felfüggesztették a romagyilkosságok büntetőperének tárgyalását miután az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád nem válaszolt az anyja nevére, illetve állandó lakhelyére vonatkozó bírói kérdésekre.

Mielőtt az ötszörösen minősülő emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolt Kiss Árpád meghallgatása megkezdődött volna, ügyvédje kérte, hogy a nyilvánosságot zárják ki arra az időre, amíg a vádlott a személyi körülményeire vonatkozó kérdésekre válaszol. Az ügyvéd védence családi és személyi kapcsolatainak védelmében tette az indítványt.

"A médiafelhajtásból, amennyire lehet, szeretnének kimaradni" - mondta a védő.

Kiss Árpád ügyvédje hozzátette: kedden is megkereste egy sajtószerv, hogy szeretnének riportot csinálni a vádlott lakókörnyezetében, szeretnék meginterjúvolni a vádlott édesanyját.

A bíró végül elutasította az indítványt azzal, hogy a büntetőeljárási törvény ilyen indokot nem ismer a tárgyalás nyilvánosságának korlátozására. Ezután tagadta meg az elsőrendű vádlott a személyi körülményeire vonatkozó kérdésekre a válaszadást.

Jelenleg szünetel a tárgyalás.

A büntetőper második tárgyalása rendkívüli biztonsági intézkedések és sajtóérdeklődés mellett kezdődött el.

Az ügyészség Kiss Árpádot, testvérét, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot, valamint Csontos Istvánt ötszörösen minősülő, azaz előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja.

A vádirat múlt pénteki ismertetésekor az ügyész elmondta: a vádlottak cselekményeit kezdetben a romák közötti félelemkeltés motiválta. Később kifejezett ölési szándékkal, katonai pontossággal hajtották végre a legapróbb részletekig megtervezett akcióikat, amelyek során kilenc helyszínen hat embert, köztük egy ötéves gyermeket megöltek, ötöt megsebesítettek vadászfegyverekkel.

Olvasóink írták

 • 16. Beex 2011. március 31. 08:10
  „A cigányoknál semmi sem jó..
  - ha nem dolgoznak az a baj
  - ha dolgoznak, akkor meg törlik a kommenjeinket

  :D

  5. AHA 2011.03.30. 16:22 - ott a pont
  8. háté 2011.03.30. 21:04 - meg ott

  :)”
 • 15. meir 2011. március 31. 03:01
  „Csontos,;- a tobbiek "rangattak" bele!!!
  na kerem!!!
  1,;-azert olyan nagyon nem kellett rangatni,gondolom!!!
  2,;-mar is kezdodik az egymasra mutogatas!!”
 • 14. AntiFricc 2011. március 30. 22:16
  „:DD Ez kész!”
 • 13. Liv66 2011. március 30. 22:12
  „AntiFricc . Na tessék ! Kívánságod , parancs. :))”
 • 12. Liv66 2011. március 30. 22:08
  „Oyagun.
  10 év alatt láttam , tapasztaltam ott sok mindent.Azért nem írhatom sztorikkal tele az oldalt. :)
  Megéltem a rendszerváltást Újvárosban, amikor a munkásruhában lapító kissebbségi KMK-sokból nagyarcú agressziv állatok lettek. Én nem panaszkodhatom, mert tiszteltek bennünket a házban/utcában ,( csak egyszer dobták be az ablakunkat egy beton darabbal ! ) de volt olyan is akire a vége felé havonta rátörték az ajtót.
  A régi házunk ablakai és ajtói már be vannak falazva, de nosztalgiával gondolok rá ha arra járok.
  Vegyes érzelmek dúlnak bennem , mikor ilyen cikkeket olvasok, de nem akarom az agresszív oldalamat mutatni, mert kitiltanak innét is . :)”
 • 11. AntiFricc 2011. március 30. 22:06
  „Érdekes, a 10. hsz-omat nem törölték, pedig én ezt moderálnám, nem az előzőt, amiben semmi rosszat nem írtam.”
 • 10. háté 2011. március 30. 22:03
  „10. AntiFricc --légyszíves ne sértegess, magyar embereket!-bocs.”
 • 9. Oyagun 2011. március 30. 21:14
  „Eeez igen méditövény, pár hozzászóló eltűnt , ha jól látom, reméljük csak a hozzászólásaikat "moszadálták" és nem magát az embert...
  Kényes téma, az tény, a törvény mindenkire vonatkozik, a bűnösöket el kell ítélni, de az a gyanúm, hogy kirakatpert fognak csinálni az egész ügyből, mert ez képes lesz ellensúlyozni az országban egyre-inkább eluralkódóban lévő magyar-cigány együttélhetetlenségről szóló híradásokat.
  arrabonem : mi lenne ha előjárnál te is a jó példával és örökbe fogadnál pár cigány kölyköt, illetőleg be költöznél olyan cigányok lakta településekre, ahol aztán felelősségteljes életviteleddel, te is felelősségteljes életmódra nevelnéd őket. Sok sikert hozzá! Aki igazán hisz ebben, annak ez nem is büntetés.
  Liv66: előítéletek, ... ugyan már. Mindenki tudja , hogy a sztereotípiák történelmi tapasztalatokon és tényeken alapulnak. Ha tudsz tényeket, akkor írd le bátran. hogy egy klasszikust idézzek: " állj elő a farbával"”
 • 8. háté 2011. március 30. 21:04
  „Úgy büntetném őket, hogy ahol meir lakik, oda kellene a cigányokat a hátukon vinni, --persze míg az életfogytig tartana.
  Szerintem méltó büntetés lenne.”
 • 7. Liv66 2011. március 30. 17:03
  „A 10. hozzászolóból a második helyre csúsztam....Itt aztán működik a radírpók rendesen... Amúgy 10 évet húztam le Újvárosban a Kossuth utcában. Nekem aztán nincsenek "ELŐ"-Ítéleteim.....Tények vannak amiket TUDOK ! :(”
 • 6. öszödiböszme 2011. március 30. 16:51
  „5. Ritkán értek egyet AHÁ-val. Eddig soha. Most igaza van.
  6.HE? Te atomfizikus vagy ugye?”
 • 5. AHA 2011. március 30. 16:22
  „Olyan büntetést kapjanak ők is mint a magyarokat gyilkoló romák.”
 • 4. arrabonem 2011. március 30. 15:01
  „Büntetés: Fejenként 3 db roma gyerkőc örökbe fogadása és felelősségteljes felnevelése.”
 • 3. Liv66 2011. március 30. 14:43
  „Amúgy zárt tárgyalást kérnek, és ott beszélni fognak !!!”
 • 2. Liv66 2011. március 30. 14:40
  „meir.
  Azért nem tesznek vallomást, mert legalább száz roma előtt ( akinek a fele bünöző) meg kén adniuk az anyjuk nevét és a lakhelyüket ahol élnek, esetleg a szeretteik élnek...
  Teljesen igazuk van.Őket büntessék meg, de több száz roma ne törje rá a házat azokra akik nem is tudtak a dologról.
  Szerinted?”
 • 1. meir 2011. március 30. 14:12
  „Ez igen!! nem tesznek vallomast!!
  igazi hiuthu emberkek!!igaz magyarok!
  most hogy modjukban lenne hirdetni orszag-vilag elott a nezeteiket,.....szegyenlosen lapitanak mint <moderálva> a fuben!!
  ---------------------------------------------------
  Imre1964!!
  egyedul vagy ennyire hulye vagy valaki fizet erte!!??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán is kitenné a polgármestereket a parlamentből

Orbán Viktor szerint egészségtelenül beszűkülne a politikai osztály, ha 50-100 polgármester ülne egy… Tovább olvasom