Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Romagyilkosságok: A vádlottak tagadják a besenyszögi fegyverrablást

A romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozattal járó támadássorozat első- és másodrendű vádlottja a keddi büntetőtárgyaláson tagadta, hogy köze lenne a besenyszögi fegyverrabláshoz; nyomozati vallomásukban azt mondták, hogy a fegyvereket a harmadrendű vádlott, Pető Zsolt szerezte be saját kapcsolatai révén.
A Pest Megyei Bíróságon zajló tárgyaláson a nyomozati iratok ismertetése során az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád Sándort azt vallotta: Pető Zsolt önmagától, nem tudni milyen célból, szerezte be a fegyvereket, kezdetben hármat, majd néhány héttel később újabb három darabot, és ezt már az első támadás előtt meg is mutatta nekik. Állítása szerint az elsőként megmutatott három fegyver új állapotú volt, a másik három közül kettő már át volt alakítva, a harmadik sörétes fegyvernek ő vágta le a csövét.

Testvére, a másodrendű Kiss István viszont kedden azt vallotta, Pető Zsolt az ő megbízásukra szerezte be valahonnan a fegyvereket: öt sörétes és egy golyós puskát, amelyet közös albérletükben az ágy alatt tartott. A testvérpár tagadta, hogy bármilyen közük lenne a besenyszögi hivatásos vadász kirablásához, állításuk szerint csak a sajtóból értesültek arról, hogy a rendőrök "rájuk akarják kenni" ezt a bűncselekményt is.
Pető Zsolt az ellene felsorolt többi vádponthoz hasonlóan tagadta, hogy köze lenne a vádiratban első vádpontként megfogalmazott fegyverrabláshoz, vagy a romák elleni támadásokhoz. A bíróság előtt, megerősítve korábbi vallomását, azt mondta: bűncselekményt nem követett el, így a fegyvereket nem is tárolhatta, azokkal lövéseket egyetlen alkalommal sem adott le.

A vádirat szerint az első-, a másod- és harmadrendű vádlott az általuk eltervezett romák elleni támadáshoz akartak fegyvereket szerezni, de mivel pénzük nem volt és féltek a lebukástól, úgy döntöttek: rablás útján szerzik meg azokat, ezért vadászok hirdetéseit böngészték. Miután rátaláltak a kiszemelt célpontra, egyikük egy újfehértói nyilvános fülkéből hívta fel a besenyszögi hivatásos vadászt, ellenőrizve, hogy az általa hirdetett fegyver még eladó-e. A három férfi még aznap előkészített egy Parabellum lőfegyverhez, valamint egy második világháborús, Luger gyártmányú pisztolyhoz hasonlító tárgyat, a lakásban élők megkötözéséhez ragasztószalagot, a behatoláshoz pedig egy feszítővasat.
Egy eddig még ismeretlen negyedik társukkal 2008. március 7-én éjjel rátörtek az alvó családra, megkötözték a vadászt, a feleségét és két kiskorú lányukat. Közben azt kiabálták, hogy rendőrségi akciót hajtanak végre, és a fegyverszekrény kulcsát követelték. Miután a kulcs elgörbült és a zárat nem tudták kinyitni, felfeszítették a szekrényt, amelyből elvittek egy Mauser típusú, céltávcsővel felszerelt golyós vadászpuskát, egy Fabarm Max 2 Bock típusú duplacsövű sörétes puskát, egy Franchi típusú félautomata sörétes vadászpuskát, valamint három másik, kisebb értékű, duplacsövű sörétes, illetve egy golyós vadászpuskát.
A kirabolt vadász és családtagjai tanúként szerepelnek a büntetőügyben. Az MTI úgy tudja, hogy a vádlottak elfogásakor, a debreceni Perényi 1 szórakozóhelyen, illetve az egyikük lakásán megtalált fegyverek azonosak a vadásztól elrabolt fegyverekkel, s ezt dokumentumok, illetve a kihallgatási jegyzőkönyvek is tanúsítják.

A vád szerint a férfiak később eltávolították a fegyverekről a gyártási számot, majd átalakították azokat: két fegyver csövét levágták, tusukat átalakították, a félautomata puskára pedig fegyverlámpát szereltek. Ezekkel a fegyverekkel előbb lőgyakorlatokat tartottak, majd az elsőrendű vádlott a golyós fegyverrel rálőtt a debreceni menekülttáborra, később pedig kilenc településen ezekkel követtek el támadást, amelyek során összesen hat ember halt meg, öt megsebesült.

Kiss Árpádot, testvérét Kiss Istvánt és Pető Zsoltot a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdetben tanúként hallgatta ki a besenyszögi fegyverrablással összefüggésben, majd a folytatólagos kihallgatások után 2010 áprilisában a bűncselekmény elkövetésével is meggyanúsították őket. A bíróságon ismertetett bizonyítékok szerint a rablás helyszínén rögzített bakancsnyom és a lefoglalt feszítővas, illetve más adatok alapján megalapozott a gyanú, hogy ők követték el a bűncselekményt.

A vádlottak tagadták, hogy a lábnyom az övéké lett volna, mondván nincs 44-es lábméretük, és a bíró előtt panasszal éltek az akkori tanúkihallgatás körülményei miatt. Kiss István azt mondta, a nyomozók arra biztatták, "kenje rá Petőre, mert neki már mindegy". A bíró figyelmeztette a vádlottat, hogy hamisan bűncselekmény elkövetésével senkit, így a jegyzőkönyvet aláíró három kihallgató főtisztet sem vádolhat. Kiss István azt kérte, hogy erre vonatkozó nyomozati vallomását, amely Pető Zsoltot terheli, ne vegye figyelembe.
A romák elleni támadássorozat miatt ötszörösen minősülő emberölés mellett csoportosan elkövetett fegyveres rablással, illetve lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel is vádolja az ügyészég a testvérpárt és Pető Zsoltot.

Miután a vádlottak folyamatosan tagadták a bűncselekményt, az ügy iratainak ismertetése után a Miszori László vezette bírói tanács berekesztette a tárgyalást. Szerdán további nyomozati iratok ismertetésével folytatódik a büntetőügy tárgyalása a négy vádlott jelenlétében.


Korábban:

A romák  sérelmére elkövetett, hat halálos áldozattal járó támadássorozat  első- és másodrendű vádlottja a keddi büntetőtárgyaláson tagadta,  hogy köze lenne a besenyszögi fegyverrabláshoz; nyomozati  vallomásukban azt mondták, hogy a fegyvereket a harmadrendű vádlott,  Pető Zsolt szerezte be saját kapcsolatai révén.

A Pest Megyei Bíróságon zajló tárgyaláson a nyomozati iratok ismertetése során az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád Sándort azt vallotta: Pető Zsolt önmagától, nem tudni milyen célból, szerezte be a fegyvereket, kezdetben hármat, majd néhány héttel később újabb három darabot, és ezt már az első támadás előtt meg is mutatta nekik.

Testvére, a másodrendű Kiss István viszont kedden azt vallotta, Pető Zsolt az ő megbízásukra szerezte be valahonnan a fegyvereket: öt sörétes és egy golyós puskát, amelyet közös albérletükben az ágy alatt tartott. A testvérpár tagadta, hogy bármilyen közük lenne a besenyszögi hivatásos vadász kirablásához, állításuk szerint csak a sajtóból értesültek arról, hogy a rendőrök "rájuk akarják kenni" ezt a bűncselekményt is.

Pető Zsolt az ellene felsorolt többi vádhoz hasonlóan tagadta, hogy köze lenne a fegyverrabláshoz, vagy a romák elleni támadásokhoz. A bíróság előtt, megerősítve korábbi vallomását, azt mondta: bűncselekményt nem követett el, így a fegyvereket nem is tárolhatta, azokkal lövéseket egyetlen alkalommal sem adott le.

Olvasóink írták

 • 3. meir 2011. április 07. 10:53
  „1-es/Pofatlan!!-(tenyleg AZ!!!!!!)-

  No es a Te partod,akikre Te szavaztal MIT tett eddig hogy NE HALHASSANAK EHEN emberek ma Magyarorszagon???!!
  SEMMIT SEM!!!!
  akkor meg mirol is nyivakolsz??”
 • 2. szebbjövőharcosa 2011. április 06. 19:35
  „HŐSÖK!”
 • 1. Pofátlan 2011. április 05. 19:33
  „Emberek halnak éhen ebben a "demokráciában", de a főhír a cigányokról szól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borászképzés pályázati pénzből

Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa mintegy hárommillió forint pályázati támogatást… Tovább olvasom