Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Romagyilkosságok - Kóka Jenőt az olaszliszkai lincselés miatt ölték meg?

Helybeliek és rokonok szerint Kóka Jenőnek az olaszliszkai lincselés miatti "vérbosszú" miatt kellett meghalnia, ugyanis az áldozat az Olaszliszkán agyonvert tiszavasvári tanár apjának közvetlen munkatársa volt, ezért szemelhették ki célpontul.

Családtagok az MTI-nek arról is beszéltek, szerintük nincs mindenki a vádlottak padján, aki közreműködhetett a gyilkosságban. A tiszalökiek körében köztiszteletben álló 54 éves roma férfi, Kóka Jenő 2009. április 22-én este fél 10 körül éjjeli műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, ahol két évtizeden át gépkezelőként dolgozott, amikor házából kilépve egyetlen lövéssel kioltották életét.

Főnöke az Olaszliszkán meglincselt Szögi Lajos apja volt, s mint azt a Szabolcs megyei kisvárosban élő rokonok az MTI tudósítójának elmondták, úgy vélik, egy helybeli "tippadó" ezzel kelthette fel a férfi iránti figyelmet. Az ügy további érdekessége, hogy a Pest Megyei Bírságon zajló büntetőperben Kóka Jenő sértetti képviseletét Szögi Lajos apjának személyes kérésre Helmeczy László látja el, aki az olaszliszkai ügyben rekordösszegű kártérítést harcolt ki az elhunyt családjának.

A romák elleni, hat halálos áldozattal járó, összesen kilenc helyszínen történő támadássorozat elkövetésével négy debreceni, neonáci eszméket valló férfit gyanúsítanak. A vádirat szerint saját kezükbe akarták venni a romákkal szembeni igazságszolgáltatást, és tervüket nagyban befolyásolta a 2006. október 15-én Olaszliszkán történt bűncselekmény, ahol a helybeli cigányok saját gyermekei szeme láttára agyonverték egy tanárt, mert azt hitték, autójával elsodort egy kislányt.

Kóka Jenő családtagjai - akárcsak a tatárszentgyörgyi áldozat apja - biztos abban, hogy "külső segítséget" kaptak a most bíróság előtt álló férfiak, ezért még ma is félnek.

Emlékeztettek: a gyilkosság után 50 milliós nyomravezetői díjat tűztek ki, mégsem adták fel az elkövetőket. Több szakértői vélemény, valamint a negyedrendű vádlott vallomása is azt erősítette: négynél több embernek lehetett tudomása a bűncselekményekről, így támogatók, megrendelők vagy akár további tettestársak is lehetnek még szabadlábon.

A támadás előkészületeit az április elején és közepén készült fotók is mutatják: az egyiken a halálos lövés leadásával vádolt Kiss Árpád Kóka Jenő háza közelében látható autóvezetés közben.

Az özvegy, aki a gyilkosság után Tiszaeszlárra költözött lánya családjához, az MTI tudósítójának felidézte: a gyilkosságot megelőző hetekben munkából hazatérő férjét magukat rendőrnek kiadó, csuklyát viselő, fekete ruhás férfiak lakása közelében igazoltatták. Ez nagyon gyanús volt számukra, felötlött bennük a romák elleni támadássorozat, a hozzájuk közeli piricsei és a nyíradonyi lövöldözés és a másfél hónappal korábbi tatárszentgyörgyi gyilkosság.

Azzal nyugtatták magukat, nekik nincsenek ellenségeik, sem tartozásuk, nem ártottak senkinek. A vád szerint Kóka Jenő éppen rendezett életvitele miatt lett kiszemelt célpont, megölésével a cigányságot akarták ellencsapásra kényszeríteni.

A tiszalöki gyilkosság a támadássorozatban több szempontból is fordulópontnak számított: a szerződéses katonaként Koszovót is megjárt, a katonai titkosszolgálattal is szoros kapcsolatban álló Csontos István ebben a támadásban vett részt először: ő fuvarozta a Kiss testvéreket település közelébe. Őt aznap éjjel igazoltatták is a rendőrök, és bár több gyanús dolog volt autójában, elengedték.

A férfi a gyilkosság után társaiért ment, de menekülés közben egy földúton elakadtak, ezért felhívták munkaadójukat, Kiss Árpád korábbi szeretőjét, F.-né Ny. Évát, segítsen kimenteni őket.

Az asszony - aki tanú a büntetőügyben - értük ment, saját autóján elvitte a Kiss testvéreket Debrecenbe a fegyverekkel együtt, majd visszavitte őket az elakadt járműhöz, és egy traktorossal kiszabadíttatta az elakadt autót. A rendőrség ugyan hónapokkal később, de ezzel a telefonhívással jutott el az elkövetőkhöz, mert ezt a készüléket használták Galgagyörkön, majd négy hónappal később Kislétán.

Az MTI tudósítójának nem sikerült a vádiratban említett földúton keresztül eljutnia Kóka Jenő Nefelejcs utcai háza közelébe, mert személyutóval nehezen járható.

A szomszédok elmondása szerint az általuk korábban is említett fekete terepjáróval érkezhettek a gyilkosok, és a támadás után a rendőrök is egy ilyen autót kerestek. Más helyszíneken is említettek ilyen járművet a sértettek, de a rendőrök nem bukkantak a nyomára

Az MTI rendőrségi és ügyvédi forrásból megtudta, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az egyik gyanúsítottól lefoglaltak egy olyan, több tízmillió forintot érő mesterlövészpuskát, amelyből csak 2-3 darab lehet az országban, de ez a fegyver nem szerepel a vádiratban.

Az ügyészég szerint a támadásokhoz használt fegyvereket, köztük a tiszalöki gyilkosságban bevetett golyós puskát egy besenyszögi vadásztól rabolták el. Kóka Jenő egykori takaros, zöld kerítéses háza a gyilkosság óta elhagyatott, az értékeket széthordták, az özvegy már nem is akar oda visszamenni. Munkája nincs, egészsége károsodott, pszichológushoz jár. Állami és civil segítségből egy kis házat szeretne vásárolni Tiszaeszláron, mert lánya háza is düledezik.

A bírósági pert a tévé híradásain keresztül kíséri figyelemmel, és fél, hogy a tanúkihallgatáson újra át kell élnie "a rettenetes éjszakán" történteket. Április 22-i évfordulón a helyi cigány önkormányzat tájékoztatása szerint ismét gyertyát gyújtanak Kóka Jenő sírjánál - amelyen mindig van friss virág - és a háza előtt.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. meir 2011. április 12. 22:40
  „Irzi!!
  -es mibol hiszed azt hogy ti kivetelek lennetek abbol a "akkor inkabb mind"-bol??
  mit is pofaztok ha titeket nyirnak ki???”
 • 25. Goldmund 2011. április 12. 19:19
  „Igen, dolgozott. Megpróbált kiemelkedni abból az iszapból, amiben a környezete élt. Olyan környezete volt (rokonai, cigány szomszédai), akik a halála után szét is lopták a házát.
  Egyébként még mindig nem világos nekem, hogy egy romatelepre hogy tud bemenni egy nem roma (vagy sísapkát viselő ember) terepszemlét tartani, hogy nem tűnik fel az ottaniaknak.”
 • 24. jirzi 2011. április 12. 18:47
  „Majd eljutottak volna a lustábbakig.”
 • 23. meir 2011. április 12. 18:29
  „22-es!!
  akit Lelottek az DOLGOZOTT!!!!”
 • 22. jirzi 2011. április 12. 16:49
  „Így így .Benne van megbocsájtás .Nem úgy mint a <moderálva>
  Nem érvnek nem komoly csak ez a szöveg amit szajkóz olyan kíbic szerű.
  Természetesen vannak meg lesznek is dolgozó romák.(igaz egyre kevesebben)
  De ezek a srácok erről az oldalról kezdték a pucolást .Tudod vagy mind vagy egy sem .Akkor inkább mind.”
 • 21. meir 2011. április 12. 15:59
  „Szajkaratesok!!!! PC-huszarok!!!
  a cikkben foglaltak sokmindent megmagyaraznak!!!!!!
  Szogi Lajos Apjanak szemelyes keresere, az Ugyved kepviseli a megolt Roma csaladjat!!!
  Na ENNYI!!!!”
 • 20. Batistuta 2011. április 12. 14:11
  „#19 jirzi Mert ez komoly érv volt, igaz?”
 • 19. jirzi 2011. április 12. 11:46
  „9. Batistuta Érvelj egy putrival a szomszédodba.Van eladó telek Újvárosban.”
 • 18. Batistuta 2011. április 12. 11:40
  „Nektek nem nagyon lenne érdemes érvelni...”
 • 17. Pofátlan 2011. április 11. 20:37
  „Jirzi, Imre1964 igazatok van!
  batistuta és társai pedig az MSZP és cigány szervezetek szócsövei.
  Provokálnak.
  Ez az ország a magyarok földje! Ezt kellene tudomásul vennie a kisebbségnek.
  Bár szerintem a magyar-cigány polgárháborúnak egyre reálisabb az esélye.”
 • 16. Goldmund 2011. április 11. 20:26
  „Batistuta! Eddig ezeket írtad:

  Szerintem titeket nem érdekel, hogy itt is embereket öltek. És csak azért mert cigányok.
  Ti szégyelljétek magatokat!
  Roppant egyszerű vagy, imre1964! Sokismeretlenes egyenlet megoldásával ne próbálkozz!:-)
  Ha csendben maradtál volna, bölcs maradtál volna, Csetneky!
  Előbbi megjegyzésem rád is vonatkozik, Goldmund.

  Minősíteni azt tudsz másokat, mintha kisisten lennél.
  Esetleg ellenérveket, más nézőpontot fel tudsz vonultatni?”
 • 15. Batistuta 2011. április 11. 14:52
  „Előbbi megjegyzésem rád is vonatkozik, Goldmund.”
 • 14. Goldmund 2011. április 11. 13:03
  „"Helybeliek és rokonok szerint Kóka Jenőnek az olaszliszkai lincselés miatti "vérbosszú" miatt kellett meghalnia...."

  Ez az ő fajtájuknak a logikája!
  Micsoda marhaság arra gondolni, hogy mivel Szögi Lajost cigányok agyonverték, apjának a cigány beosztottját akarták megölni! Lehet, hogy Kóka Jenő tisztességes, értelmes ember volt, de a rokonai roppant sötétek! A takaros házát pedig széthordták: lopnak ezek egymástól is, ha valamelyik tisztességes munkával egy kicsit többre jutott. Ezért nem fognak tömegesen felemelkedni sosem. :-((((”
 • 13. Batistuta 2011. április 11. 12:57
  „#12 Ha csendben maradtál volna, bölcs maradtál volna, Csetneky!”
 • 12. Csetneky 2011. április 11. 10:39
  „"Kóka Jenő egykori takaros, zöld kerítéses háza a gyilkosság óta elhagyatott, az értékeket széthordták, az özvegy már nem is akar oda visszamenni. Munkája nincs"

  Vajon kik hordták szét az értékeket, csak nem a tesók?”
 • 11. Julianusz 2011. április 11. 09:13
  „Egyetlen törvényes dolgot tehetnek ellenük, hogy törvényes etikus legyen.Súlyos büntetések. Ha egy rendőr bűncselekményen bárkit magyart franciát olaszt, törököt v cigányt fog, pár nap előzetes után ne engedjék szabadon, szabadlábon védekezni, aztán elnapolni a tárgyalást, mert nem jelent meg a vádlott, vagy nem jelent meg a tanu, vagy egyéb hülye ürüggyel, aztán hónapok múlva újra meg újra évekig, közben kiengedés háziőrizetbe, meg anyámkinnyára. Ha bűnt követett el, rábizonyították, járjanak utána gyorsan, gondosan, aztán szabják ki a megfelelő bűntetést és dugják el letölteni a rászabottat az illatőt. Döbbenertes, hogy akár 10 évig is tökölnek egy ügyön. persze ha van változás, valamilyen bűnesetre még bizonyítékokat találnak súlyosbítót, v enyhítő t akkor megfelelő körülmények között módosítsanak.Gyakorlatilag soha nincs vége egy ügynek.”
 • 10. Madarász 2011. április 11. 09:12
  „Imre1964!

  Szerinted az nem ember, aki 20 éven át ugyanott dolgozok becsülettel, csak azért, mert cigány?!
  Szerinted gyilkos volt, élősködő?!
  Nem!

  Akikről te beszélsz, azok közül nem mertek választani áldozatot, mert gyávák voltak hozzá.”
 • 9. Batistuta 2011. április 11. 08:44
  „Roppant egyszerű vagy, imre1964! Sokismeretlenes egyenlet megoldásával ne próbálkozz!:-)”
 • 8. SC 2011. április 11. 08:29
  „Volt azért más is itt eli mér?! :-) Tanulmányozd egy kicsit alaposabban!”
 • 7. elemér 2011. április 11. 07:08
  „A Magyar történelem az a háboruk, kommunizmus, zsidók és cigányok körül forog. Nagyon izgalmas.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap alatt kétszer fogták el az afgán határsértőket

Kitoloncolása napján újból illegális határsértéssel próbálkozott két afgán férfi Röszke közelében -… Tovább olvasom