Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Romagyilkosságok - HM: a KBH nem nyomozhatott az ügyben

A Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) együttműködik a romagyilkosságok felderítésében, de nem nyomozott, mert nem is nyomozhat az ügyben - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfői, az MTI-hez is eljuttatott közleményében, amelyet a témában megjelent "téves információk" tisztázása érdekében adott ki.

A KBH csak olyan személyekkel kapcsolatban tud - a nyomozó hatóság megkeresésére - információt szolgáltatni, akik a honvédség állományába tartoznak vagy egykor oda tartoztak - közölte a tárca, kiemelve, hogy hatásköre ebben az ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI) volt, van.
Az NNI megkeresésére a KBH soron kívül átadta a nyomozó hatóság kérdéseire vonatkozó információit, emellett saját hatáskörében eljárva további adatokkal és értékes közreműködéssel segítette elő a nyomozás sikerét - írták, megjegyezve, hogy mindezt az NNI főigazgatója, Petőfi Attila rendőr dandártábornok külön levélben köszönte meg.

A közlemény szerint az egyik gyanúsított, Cs. István 2003-as bevonulásakor a Nemzetbiztonsági Hivatal Hajdú-Bihar megyei kirendeltsége nem adott tájékoztatást arról, hogy őt "bármilyen indokkal is látókörében tartja". A férfira a következő év elején a KBH a saját információi alapján figyelt fel, ellenőrzése során pedig arra az eredményre jutottak, hogy nem tartozott semmilyen szélsőséges szervezethez; akárcsak a 2007-es koszovói kiküldetése előtt elvégzett kötelező nemzetbiztonsági ellenőrzés.

"Az egykori szerződéses őrvezetőn - a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben - különleges (önkényuralmi jelképet ábrázoló) tetoválás honvédségi állományviszonya fennállása alatt nem volt" - közölte a tárca.
Mint hozzátette, az NNI konkrét kérésére átadta a KBH "az egy adott időintervallumban Koszovóban szolgálatot teljesített, és speciális szempontok alapján kiválogatott, leszerelt katonák adatait", ezek között azonban a férfi nem szerepelhetett, ugyanis más időszakban, évekkel később szolgált ott.

Kitért arra is: a férfiről először az idén június 30-án kért információt az NNI, ennek "a KBH haladéktalanul eleget is tett", valamint saját eszközeivel és javaslataival segítette a munkát.

"Cs. Istvánt katonai szolgálatának időszakában a KBH nem szervezte be, és erre tekintettel szolgálati viszonyának megszűnésekor továbbfoglalkoztatásra nem is ajánlhatta fel az NBH-nak" - zárul a közlemény.

Augusztus 31-én írt arról a Magyar Nemzet, hogy belső vizsgálatot rendeltek el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál azt követően, hogy a világhálóra került egy, a romagyilkosságokkal összefüggésben készült írásos anyag.

A dokumentum szerint az egyik feltételezett elkövetőt már korábban is figyelték a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, ám amikor a férfi fegyverek megvásárlásába kezdett, megszüntették a titkos adatgyűjtést. A másik gyanúsított állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal "titkos kapcsolata" volt.

A feljegyzés - bennfentes információkkal rendelkező - szerzője kemény kritikával illeti Laborc Sándort, az NBH akkortájt leköszönt főigazgatóját, majd felteszi a kérdést: kinek, illetve kiknek állhatott érdekében a romák körében elkövetett gyilkosságsorozat.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a soron következő ülésén foglalkozik az üggyel.

Olvasóink írták

 • 2. toretto99 2010. március 04. 14:17
  „nem tdom mit csinálnak ebbl olyan nagy ügyet nem ők követték el és ezt a kedves kis NNI is tudja, csak míg előzetesbe voltak teljesen meglettek töretve de ők tudják nem ők tették!!!!
  a kedves Mossad barátaink állnak az ügy mögött. 2 specnazos, 1 mossados , 1 cigány folytathatnám tovább tudják a kedves NNI-nél, h ezen emberek követték el mégis más fog bűnhődni miattuk!!!!
  ennyit a "törvényes" és "le nem fizetett", "fel nem vásárolt" "nem korrupt" magyar rendőrségről a véleményem
  amit bizonyára kevesen tudják h keleti népcsoport vásárolja fel az országot, mint ahogy most az ő betelépítésük is folyik , a magyar és cigány nép egybeugrasztása és egymás gyilkollása magyar nép fogyasztása ezzel a célja a keleti népcsoport betelepűlőinek a hely biztosítása és az ország további felvásárlása ami kedves kis fidesz és mszp barátaink játszana közre benne, hisz csak bábuk de a birka nép vakul hisz nekik pedig lopnak csalnak hazudnak ők tehetnek arról h itt tart az ország bal és jobb oldal is egyaránt!!!!
  Egy nagyon jó látószögű és a korrupt politika szitáján átlátó fiatal ember véleménye szeretném ha minnél több ember kinyítná a szemét ezen szöveg olvasása látán.....hisz közös jővőnkről van szó !!!!”
 • 1. Reális 2009. szeptember 22. 19:25
  „Nem kell nyomozni,tudja már mindenki:A kormány tudomásával és segítségével hagyták ölni a cigányt,és hergelni a népet!Az mszpé és szdsz statisztálásával!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszámíthatóbb támogatási rendszert akarnak a civil szervezetek

Az európai és hazai támogatási rendszer felülvizsgálatáról akar tárgyalni mintegy száz civil… Tovább olvasom