Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Romagyilkosságok - A bírótól függ, kap-e új ügyvédet a másodrendű vádlott

A tanácsvezető bíró dönt arról, kaphat-e új védőügyvédet a romák elleni támadássorozat büntetőügyének másodrendű vádlottja - mondta a büntetőpert tárgyaló Pest Megyei Bíróság szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére.


Kiss István, a romák elleni támadássorozat miatt indított büntetőper másodrendű vádlottja Miszori László tanácsvezető bírótól a szerdai tárgyalás kezdetén kérte új védőügyvéd kirendelését. Igényét azzal indokolta, hogy "nincs megelégedve ügyvédjének munkájával".

Kende Katalin, a Pest Megyei Bíróság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a büntetőeljárási törvény értelmében a terhelt indokolt esetben kérheti más védő kirendelését, a kérés indokoltságát pedig a tanács elnöke, jelen esetben Miszori László bíró vizsgálja.

Ha a tanácselnök nem találja indokoltnak a kérelmet, nem rendel ki másik védőt, így az ügy a régi védelemmel is befejezhető - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy védőügyvéd nélkül nem folytatható a tárgyalás.

Arra a kérdésre, hogy egy új, kirendelt védőügyvéd felkészülése miatt csúszhat-e a per, el kell-e napolni a már kitűzött tárgyalásokat, mert egy új védőügyvéd nem ismerheti a 33 ezer oldalnyi iratanyag tartalmát és a bírósági tárgyalások jegyzőkönyveit, úgy válaszolt: "a védelemhez való jog érvényesülése megkívánhatja a megfelelő felkészülési idő biztosítását az újonnan kirendelt védő számára, ennek szükségességéről és tartamáról ugyancsak a bírói tanács elnöke dönt".

Kiss István védelmét - a vádlott 2009. augusztus 21-i elfogásától - Gerecs Krisztián látta el. Az ügyvéd az MTI-nek azt mondta: Kiss Istvánnal a viszonya nem változott, de tudomásul veszi ügyfelének döntését, mint ahogy majd a bíróság döntését is.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat bíróság előtt álló négy vádlottjának védelmét három kirendelt és egy meghatalmazott ügyvéd látja el. Meghatalmazott védője csak a harmadrendű, eddig minden cselekményben való részvételét tagadó Pető Zsolt harmadrendű vádlottnak van. Lőrincz Márton budapesti ügyvéd munkadíját a vádlott barátai fizetik, míg a másik három vádlott kirendelt védőinek díjazása a per költségeit terheli.

Kiss István és testvére, az elsőrendű vádlott Kiss Árpád korábban több elfogultsági indítványt is beterjesztett Miszori László bíró ellen, ezeket a bíróság elutasította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: egy roncs autóba kellett beülnöm a választások után

Csak azokat hívják vissza a munka világába, akiknek munkát tudnak adni - közölte Orbán Viktor a… Tovább olvasom