Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Romaellenes nézeteivel kavart botrányt egy cseh szenátor

Egy cseh szenátor tavaly rögzített, de csak most nyilvánosságra került cigánygyűlölő kijelentései okoztak botrányt Csehországban. Liana Janáčková, a cseh felsőház emberjogi bizottságának alelnöke egy lakossági fórumon azt mondta: "Állítsanak ki nekem egy engedélyt, hogy lehet lőfegyverem és hogy felhatalmaznak engem a kiírtásukra, és megyek, megcsinálom".
Janáčková szerint az észak-morvaországi Ostravának abban a városrészében, ahol egyben polgármester is, a romákat egy magas kerítéssel körülvett helyre kellene telepíteni, a kerítést pedig állandóan elektromos feszültség alatt tartani. A www.romea.cz cseh roma honlapon közzétett hanganyag tanúsága szerint azt is sajnálta, hogy néhány évvel ezelőtt ingyen repülőjeggyel sem sikerült külföldre küldenie a romákat. Hozzátette, hogy az otthon maradók "egyébként is újra elszaporodtak volna".

A Függetlenek mozgalmához tartozó szenátor asszony néhány hónapja került a városrész polgármesteri posztjára. A lakossági fórumon rögzített hanganyagot legfőbb helyi politikai ellenfeléhez, az előző polgármesterhez juttatta el annak rögzítője.

Janáčková nyilvánosan megbánást tanúsított, és azzal védekezik, hogy elvesztette az önuralmát. A közvélemény azonban valószínűleg nem éri be ennyivel. Egyes jogi szakértők szerint a politikus megszegte szenátori esküjét. A szenátus elnöke jelezte: az ügy a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság elé kerül.

hirado.hu/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.11.

Tovább olvasom