Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Roller énekverseny Pilisvörösváron

December 29-én Pilisvörösváron tartotta meg az MDOSz H-MNK Roller Szakcsoport az éves rendes értékmérő versenyét.

A kicsiny, de folyamatosan gyarapodó csapat lelkes tagjai ebben a szezonban 13 kollekciót és 11 egyéni jelölt madarat versenyeztettek. Az idei szezonzáró versenyen az évek óta a csoportot szakmailag hűségesen támogató bíró, Varga Tibor mellett a Szatmárnémediből érkezett Kaiser István is erősítette a bírói testületet.

A dobogóért nagyon szoros volt a verseny, az eredmény hajszálon múlt:
Kollekció:
I. Maróti Béla 354 pont
II. Neubrandt Gábor 353 pont (kongvagördülő-Hohlrolle-96)
III. Gergely André 353 pont (kongvagördülő-Hohlrolle-92)

Egyéni:
I. Maróti Béla 90 pont (23,23,17,17, +1)
II. Idrányi Mónika 89 pont (22,23,17,17, +1)
III. Fekete Mária 88 pont (22,22,17,17, +1)

Legjobb kongvagördülő (Hohlrolle) Neubrandt Gábor 96 pont
Legjobb doromboló (Knorren) Iker Ferenc 92 pont
Legjobb kongva csengő (Hohlklingel) Maróti Béla 68 pont
Legjobb fütty (Pfeifen) Gergely André 67 pont

A tenyésztői nagydíjat ebben az évben Maróti Béla nyerte el, összesen 707 ponttal.A 2011 év Champion madár tenyésztője Gergely André volt: 90 pont (24,23,17,18)

Külön köszönet Neubrandt Gábornak, aki ebben az évben házigazdája volt a versenynek és önzetlen munkájával és támogatásával emelte a rendezvény színvonalát.

Figyelemre méltónak tartom, hogy milyen jó csapat alakult ki napjainkra e méltatlanul elfeledett madár tenyésztése körül. Az egész rendezvény jó szakmai beszélgetésekkel, ének hallgatással telt el. Örvendetes, hogy a csapat folyamatosan gyarapszik. Jó megérteni, hogy aki ma hazánkban ezzel a fajtával foglalkozik, az szinte küldetés féle munkát is végez egyben. A díszmadár tartás és tenyésztés szervezett keretek között Magyarországon a Harz-i roller kanárival (nemes kanári) kezdődött 1902-ben. Ténylegesen ez az egyesület volt a mai MDOSz jogelődje. A II. világháború előtt hazánkban több tízezer fiatalt gyűrűztek évente. Cipészek, szabók, házmesterek, bankárok, kis és nagy emberek otthonaiban gyakran gurgulázott egy kis énekes roller.

Azután a háború és az utána következő időszak alatt egyre csökkent az érdeklődés. Nyilván a lehetőségek is szűkebbek voltak, másrészt más fajok is megjelentek a díszmadártartás palettáján. És a csendes, szolid értékek is lassan kikoptak a divatból. A mélypont mintegy öt-tíz évvel ezelőtt következett el, amikor országosan néhány tenyésztőnél kevesebb, mint 200 fióka kelt. Mára ez a szám, mind a tenyésztői, mind a madár állomány tekintetében megduplázódott, és folyamatosan növekszik. Lelkes tagok neves külhoni tenyésztőktől éveken át tudtak friss, élvonalbeli tenyészanyag utánpótlást behozni. Az internet adta lehetőségeken keresztül a tagság napi szinten tud kommunikálni, sőt akár határon túli kollégák is bekapcsolódnak a szakmai kérdések megvitatásába.

Aki már egyszer megtapasztalta, milyen egy néhány, esetleg egy kollekció rollert hallgatni egy derengő reggelen egy kényelmes fotelben, az soha nem felejti el. Kiválóan relaxál, nem kell nyugtató!

Ha néhány kedves olvasóban sikerült felkelteni az érdeklődést ez iránt a fajta iránt, az minden információt megkap a következő honlapon: www.rollerkanari.hu , ahol minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Iker Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előkerültek a bizonyítékok a morfiumtúladagolásban meghalt betegek ügyében

Egy kivétellel előkerültek az Uzsoki utcai Kórházban azok a dokumentációk, amelyek bizonyító erejűek… Tovább olvasom