Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Rokkantság és öröklés az új nyugdíjrendszerben

A tb rendszerbe visszalépésre a jövőben kizárólag rokkantság esetén lesz lehetőségük azoknak, aki most a maradás mellett döntenek. Visszatérésükkor azonban csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt veszik figyelembe, ahogy öröklés esetén is.


Ha valaki most fenntartja pénztártagságát, és a jövőben rokkantsági nyugdíjra lesz jogosult, két lehetőség közül választhat.

A pénztártag az egyéni számláján felhalmozott egyenlege alapján kérheti a magánnyugdíj-pénztári szolgáltatást, ezzel egyidejűleg a társadalombiztosítási rokkantsági nyugdíj megállapítását. Ebben az esetben a tb nyugdíj megállapításakor csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt veszik figyelembe, és a nem pénztártagok részére járó ellátásnak csak mintegy 76 százalékát kapják.

Rokkantság esetén a most maradók választhatják a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépést is. Ebben az esetben a rokkantsági nyugdíjat ugyan nem fogják csökkenteni, de szintén a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati idő és keresetek alapján fogják megállapítani.

Mindkét esetben célszerű figyelembe venni, hogy a 2011. november 30-ig megszerzendő szolgálati időnek el kell érnie a rokkantsági nyugdíjhoz - a megrokkanás idején betöltött életkor szerint - szükséges mértéket, az érintett ellenkező esetben nem lesz jogosult a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből rokkantsági nyugdíjra.

Aki a tb rendszerbe való visszatérésről dönt, annak a rokkantsági nyugdíját az általános szabályok szerint fogják megállapítani.

Az öröklés szempontjából is vannak különbségek.

Amennyiben valaki a pénztártagság fenntartását választja, és még a magánnyugdíj-pénztári szolgáltatás igénybevétele előtt meghal, egyéni számlája továbbra is örökölhető marad; öröklésre a pénztártag által megjelölt kedvezményezett jogosult. Ez esetben azonban a társadalombiztosítási hozzátartozói ellátásokat - özvegyi nyugdíj, árvaellátás - korlátozott összegben állapítják meg. A megállapítás során a rokkantnyugdíjhoz hasonlóan csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt és kereseteket veszik figyelembe, és az így megállapított ellátás a nem pénztártagokat megillető összeg mintegy 76 százaléka lesz.

Ha a pénztártag meghal, mielőtt igénybe vette volna a pénztári szolgáltatást, a kedvezményezett kérheti a magánpénztári egyéniszámla-egyenleg társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszautalását is, ez esetben a hozzátartozók részére járó özvegyi nyugdíjat és árvaellátást nem csökkentik, az ellátás kiszámításánál azonban csak az elhunyt pénztártag 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati idejét és kereseteit veszik figyelembe.

A nyugdíjkorhatár betöltését, illetve a magánnyugdíj-pénztári szolgáltatás megállapítását követően a számlaegyenleg öröklésére már nincs lehetőség. A pénztártag úgy gondoskodhat hozzátartozóiról, hogy megfelelő típusú magánpénztári járadékot igényel.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből a hozzátartozók csak korlátozott hozzátartozói ellátásra lesznek jogosultak, mert ez esetben is csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt és kereseteket veszik figyelembe, és az ellátás mértéke is csökken.

Az állami rendszerbe visszatérők esetében kiszámítják, hogy a társadalombiztosítási egyéni számla egyenlege alapján mekkora özvegyi járadék állapítható meg, és az özvegyi járadék valamint a társadalombiztosítási szabályok szerint járó özvegyi nyugdíj közül az özvegyen maradt házastárs részére a magasabb összegű ellátást fogják folyósítani. A kormány 2011 elején határozza meg, hogyan fogják kiszámítani a társadalombiztosítási egyéni számla egyenlege alapján járó özvegyi járadék összegét.

A több mint hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagból kedden reggelig 10.349-en nyilatkoztak arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben kívánnak maradni - tudta meg az MTI az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

A maradni szándékozóknak 2011. január 31-ig van lehetőségük ennek bejelentésére; aki nem tesz nyilatkozatot, annak a magán-nyugdíjpénztári tagsága 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik. Akik a magánnyugdíjrendszerben maradnak, 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmeik után nem szereznek további szolgálati időt az állami rendszerben.

Olvasóink írták

 • 6. janika 2011. január 12. 13:14
  „"load" ahhoz, valódi rendszerváltás kell, hogy itt jogállam legyen!”
 • 5. Goldmund 2011. január 12. 11:13
  „Morha jó, hogy ma is jön ki egy új szabály, ami befolyásolhatja a döntésünket, de egyébként jan.31-ig dönteni kell - és ennek több évtizeden át fogjuk a következményeit érezni.
  Nagyon be lehetnek sz...va odafent, hogy hátha számottevő réteg marad a magánnyugdíjpénztárkban, aztán nem lesz mit elkölteni a következő 2 évben.”
 • 4. janika 2011. január 12. 08:17
  „Szerintem a magánnyugdíj "pénztárt" csak is azért találták fel, hogy a pénzhez hozzáférők, azt le tudják nyúlni. Az állami nyugdíj mintájára! Ugyan is senki nem garantálja azt, hogy az állami nyugdíjat a kezelői nem tudják meglopni. Sőt a jogi maffia egy része e berkekben működik az igazságszolgáltatás felett is! nem véletlenül kreálták meg azt a törvényt és tartják ma is fenn, hogy a Tábla és a Legfelsőbb bírósághoz csak is ügyvéd adhat be panaszt! Az egyszerű, s így meglopott polgárokat két lábbal rúgják ki az igazság döntéshozói elől!”
 • 3. load 2011. január 12. 01:17
  „4 év múlva el kell zavarni őket, hogy újra jogállam legyen!
  Ha egy nyugdíjpénztár rosszul teljesít, ma is át tudsz lépni egy másikba,és a garancia alap most is működik.
  Ha tényleg 25 éved van még a nyugdíjig és 9 millió van a számládon, át ne lépj, mert a számlád azonnal leürül!”
 • 2. Bolla_Andras 2011. január 11. 20:58
  „Ha van ma 9Mio HUF a magánpénztári számlámon és még 25 évem van háta 65-ig, lesz-e állami garancia a betét mögött, ha igen mekkora összegig? Mi van, ha a dömpingszerű fizetési évek előtt a Magánnyugdíjpénztár direkt csődöt jelent (Volt más területen jópár példa), mi akkor a forgatókönyv?”
 • 1. Bolla_Andras 2011. január 11. 20:54
  „Ezek szerint géniszok vagyunk, hogy dönteni tudunk hó végéig. Az AB-nek ehhez márciusig időre van szüksége. ;-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz összedőlt épület, 32 kitelepített Hajdú-Biharban

A belvíz miatt eddig 10 épület dőlt össze Hajdú-Bihar megyében, 32 lakost pedig ki kellett… Tovább olvasom