Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Röhög majd az egész ország?

A Valami Amerikai sikere után Herendi Gábor hihetetlen merészségre vetemedett, viccet csinálna a magyar történelemből. a mozi a hét vezérről szólna, akik végigbotladoznák a magyar históriát a honfoglalástól máig. Az angoloknak ez meg se kottyannak, de mi tudunk-e nevetni magunkon?
Szabó Győző
Herendi Gábor pénzbeszerző körúton van, cégekkel tárgyal,
hogy új moziját leforgathassa. A Valami Amerikai hihetetlen si-
ker, eddig 420 ezren látták és már nullszaldós, vagyis visszahozta
az árát. Az új mozival viszont veszélyes vizekre téved, a hét vezért
bukdácsoltatná végig a magyar történelmen.

– Természetesen tudom, hogy nem mindenki röhögne – mondja a rendező. – Hiába tartjuk magunkat humoros nemzetnek, a történelmünkből eddig nem nagyon csináltunk viccet, ellenben az angolokkal, akiknek a Gyalog galopp csak az egyik filmjük ez ügyben. A forgatókönyvet már megírta Harmath Gábor barátom, s az sem véletlen, hogy Magyar vándor lesz a címe. A filmben van némi szerepe Magyar Zoltán olimpiai bajnok híres gyakorlatának, a Magyar vándornak, ezért tőle is engedélyt kértem.

Részlet a Valami Amerika c. filmből
Herendi Gábor maga is érdekes figurája a magyar filmgyártásnak, hiszen reklámfilmeket gyártott, s az abból gyűjtött pénzt befektette első filmjébe. Két mozifilm között most is azzal keresi a kenyerét, sörreklámban például verhetetlen. A Soproni Ászok sikere után most Bajor Imrével elkészítette a Pécsi Szalon reklámját.
A Magyar vándor forgatását csak jövőre kezdik, de már készülnek a jelmeztervek, sőt íródik a film zenéje is, de ez épp úgy hétpecsétes titok, mint a szereplők kiléte. Herendi csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy az egyik vezér Szabó Győző, a Valami Amerikai egyik főszereplője lesz.
Szvák Gyula történész szerint a magyar közeg általában nem alkalmas saját történelemre humoros vagy vicces interpretálására. Különösen nem akkor, amikor a nemzeti érzelmeket ennyire felkorbácsolta, és kisajátította a jobboldal. Én mégis azt hiszem, hogy egy nép csak gazdagodhat azzal, ha önkritikusan és akár öniróniával tudja szemlélni múltját, hiszen a történelemben rejlő tanulságokat így lehet hasznosítani a jövőben. A népek tarka táborában i csak így tudjuk kijelölni pontos helyünket. A magyar nemzeti sajátosságok köre is bővülhetne: nem csak sírva vigadó, de kacagva búfeledő nép is lehetnénk.

Réz András
Réz András szerint a hatalomiparosok biztos rácsimpaszkodnak majd, s botránnyal, tiltakozással próbálkoznak némi hasznot hajtani maguknak. „Kiderül majd, hogy képesek vagyunk-e magunkon, történelmünk álpatetikus rémségein röhögni. Az angoloknak ez régóta megy, ők sose mondanák a Monty Python csoportra, hogy nemzetgyalázó. Persze a moziba járó fiataloktól sem idegen, hogy vihorásszanak. igaz ők még emberből vannak, nem politikusból. Egyébként a történelemtanároknak is segíthet egy ilyen mozi, hiszen a könnyebben rávehetik majd a srácokat,
hogy többet olvassanak a történelemről."

Lang Györgyi
Lang Györgyi (Pa-dö-dő) mindent szeret, amiben van eredeti ötlet és humor, s ha tehetné, már most befizetne az új Herendi-mozira. „A nézők röhögni fognak, a miépesek, fideszesek viszont övön aluli ütésnek érzik majd, hogy valaki ezen viccelődik. A magyaroknak van humoruk, csak bizonyos pártelnököknek nincs..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandra fel!

Nyolcméteres magasságban a Mosoni-Duna partján 120 méter hosszú kötélpálya. Vállalkozó, kalandra… Tovább olvasom