Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Roham a krízisalapért

Győr-Moson-Sopron - Egy hete igényelhető a krízissegély, s ahogy számítani lehetett rá, a városi jegyzőknél sorban állnak a kérelmezők.

Leginkább Téten lehetett borítékolni a rohamot – a korábbi elbocsátások miatt –, de Győrben is ugyanez a helyzet: egy ügyintéző helyett tegnap már ketten segítettek a kérelmezőknek, mert egy ember nem bírta az ekkora számú ügyfélfogadást. Mosonmagyaróváron egy hét leforgása alatt hatvanan-hetvenen érdeklődtek a hivatalban.

Tény ugyanakkor, hogy jóval kevesebben kaphatnak támogatást, mint ahányan érdeklődnek. A „krízis" kategóriának ugyanis szigorú feltételei  vannak, s ezeknek ráadásul egyszerre kell megfelelni.


Csukás Gyuláné és Horváth Gyula is végigüli a sort, nem tehet mást. Sok sorstársukkal együtt kérnék a támogatást. Fotó: H. Baranyai Edina
Csukás Gyuláné és Horváth Gyula is végigüli a sort, nem tehet mást. Sok sorstársukkal együtt kérnék a támogatást. Fotó: H. Baranyai Edina

A legtöbb félreértés abból ered, hogy akik átmeneti segélyben részesülnek, azok most nem pályázhatnak a krízisalapra; mások azon csúsznak el, hogy az állásukat nem a gazdasági válság miatt veszítették el, hanem már jóval előtte. Érdemes ezért még egyszer leírni, kinek jár a támogatás:
   
A legalább húszezer, legfeljebb ötvenezer, kivételes esetekben maximum százezer forintos támogatásra azok lehetnek jogosultak, akik felnőttkorúak – 18 év felettiek – és nem részesülnek nyugellátásban; családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbért, azaz az 57.815 forintot; a válság hatására kerültek krízishelyzetbe – például elveszítették munkahelyüket, vagy jelentős, legalább 20 százalékos jövedelemveszteséget szenvedtek el, vagy lakáshitelük havi törlesztőrészletének növekedése eléri a 20 százalékot.

Továbbá 2009-ben a kérelem benyújtásának időpontjáig nem részesültek tizenötezer forintot meghaladó átmeneti segélyben, valamint az önkormányzat nem tud részükre átmeneti segélyt biztosítani és nincs folyamatban lévő kérelmük. Ezeknek a feltételeknek együttesen kell fennállniuk.

Az igénylés első napján, tehát augusztus 3-án a jegyzőktől azt kérdezhettük meg, felkészültek-e az igénylésekre; egy hét elteltével azonban már a tapasztalatokról is be tudnak számolni. Győrben tegnap délelőtt mintegy negyven érdeklődőt fogadtak, s múlt hét péntekig (tehát az első héten) 20 kérelmet fogadtak be. Ez utóbbiak már átestek az első rostán, vagyis a feltételeknek megfelelnek, így minden valószínűség szerint a benyújtóik számíthatnak a támogatásra. Az érdeklődés mértéke miatt – ahogy a cikkünk elején írtuk is – egy helyett két ügyintéző segít az érdeklődő kérdések megválaszolásában.
 
Téten néhány hónappal ezelőtt volt a megyében az egyik legnagyobb csoportos leépítés, így biztosra vettük, hogy a jegyzői hivatal nem unatkozik ezekben a napokban. Ez így is van: a képviselő-testület csütörtöki ülésén terjesztik elő a kérelmeket, az azonban a korábbi átmenetisegély-igénylésekből is látszott, hogy sok pályázatra lehet számítani. Húsz-huszonöt kérelem fekszik a hivatal asztalán.
A mosonmagyaróvári jegyző is ugyanazzal a mondattal kezdi a válaszát: a krízisalapra folyamatosan nagy az érdeklődés. A Lajta partján a múlt héten körülbelül 60–70 ember érdeklődött személyesen az osztályon,  eddig 11 kérelem pozitív elbírálása történt meg.
 
Bernárd Lászlóné ugyanazért van itt, mint soktucatnyi társa: a krízisalapból igényelhető egyszeri juttatás, ha nem is hosszú időre, de segítség lehet. Fotó: H. Baranyai Edina
Bernárd Lászlóné ugyanazért van itt, mint soktucatnyi társa: a krízisalapból igényelhető egyszeri juttatás, ha nem is hosszú időre, de segítség lehet. Fotó: H. Baranyai Edina

Körképünket szándékosan a városokra hegyeztük ki, hiszen a jegyzők már egy hete is azt mondták, várhatóan a nagyobb településeken, s nem a falvakban kell tömeges érdeklődésre számítani. Bernárd Lászlóné egyike azoknak, akik Győrben próbálnak támogatáshoz jutni, az asszonynak sok-sok hónap munkanélküliség után most éppen van állása, de csak hatórás, a keresete pedig 48 ezer forint. Ő maga is tudja, hogy kétséges, kaphat-e egyszeri támogatást a krízisalapból, de azért megpróbálja. Ha sikerrel jár, akkor a keretes írásunkban találja a további ügymenetet.
 

Gyorsan érkezik a támogatás

A kérelmeket tehát a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjéhez, egységes adatlapon kell benyújtani. Itt ellenőrzik az adatok valódiságát, illetve a jogosultságot is. A támogatás megítéléséről, annak  összegéről az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság illetékes regionális igazgatósága dönt, majd a nyugdíjfolyósító igazgatóság  – legkésőbb a kérelem benyújtásától számított 22 munkanapon belül gondoskodik a pénzbeli támogatás folyósításáról postai úton vagy banki átutalással.
 
 
 

Olvasóink írták

 • 4. Agent 2009. augusztus 13. 11:02
  „Nana, a krízisalapban lévő pénz legnagyobb része (5 milliárd Ft) az áramszolgáltatók túlszámlázásai után befolyt összeg, ami csak és kizárólag azokat illetné, akik azt befizették.

  "A hivatal döntése szerint az 5 milliárd forint 60 százalékát közvetlenül a fogyasztóknak - a lakosságnak, a kisfogyasztóknak és a közintézményeknek - kellett volna visszafizetni, 40 százalékot pedig az úgynevezett védendő, illetve a szolgáltatásból kikapcsolt kisjövedelmű felhasználóknak."

  http://www.jogiforum.hu/hirek/21224

  Kormányszóvivői pofátlankodás erre:

  "A szóvivő szavai szerint amennyiben az áramszolgáltatók azt az összeget az összes fogyasztó számláján, azonos összegben írták volna jóvá, akkor ez összeg az egyes fogyasztók esetében nem érte volna el az 500 forintot sem."

  Aha, ennyi erővel akár rendszeresen rádobhatnának mondjuk 1000 Ft-ot valamelyik közüzemi számlára országos szinten, ami legyen mondjuk +33 milliárd tiszta bevétel, költsük el valamire aztán mondjuk azt, hogy hát hiszen csak egy ezres volt fogyasztónként, nincs értelme visszautalni...

  Itt már mindent lehet.

  Abban pedig senki ne kételkedjen, hogy a krízisalapot jópáran izomból lenyúlják majd felsőbb körökből, nem beszélve arról, hogy a köré épített bürokrácián keresztül is lehet szivárogtatni a közpénzt ezerfelé (ebben kiemelkedően nagy gyakorlata van a politikusoknak).”
 • 3. tricse 2009. augusztus 11. 19:37
  „Jutott eszembe valami! Vajon ha a krízisalapból részesülőknek a neve,címe nyilvános listán közzé lenne téve,hányan nem igényelték volna!”
 • 2. tricse 2009. augusztus 11. 12:10
  „Nem győzöm ismételni ez a krízisbaromság igazságtalan,pártkampányfogás! Ebből a pénzből minden magyar gyermek ingyen juthatott volna tankönyvekhez! Az lett volna az igazságos segítség!”
 • 1. sára 2009. augusztus 11. 09:01
  „Győr város Népjóléti és Néps@ny@rgató Osztálya az augusztus havi szociális segélyeket miért nem utalja(minden hó 5- esedékes) ??? Már augusztus közepe felé járunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismert bűnöző a Cozma-ügy újabb gyanúsítottja

Előzetes letartóztatásba helyezték a Cozma-ügy kilencedik gyanúsítottját. Az enyingi férfit korábban többször elítélték erőszakos bűncselekmények miatt. Tovább olvasom