Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Roham a hivatalban

Egy feltételezhetően nem átgondolt törvénymódosítás miatt visszamenőlegesen ki kellene fizetnie az államnak az elmaradt jövedelempótló támogatásokat a kismamáknak.
A területi államháztartási hivatalok egyelőre nem tudnak mit mondani a rengeteg érdeklődőnek, a Legfelsőbb Bíróság döntésére várnak. A Somogy Megyei Bíróság jogerős ítéletében február végén elismerte három volt kismama több évre visszamenőlegesen támasztott igényét a gyes mellett járó, havi 6700 forintos jövedelempótlék iránt. A bíróság által kifizetésre kötelezett államháztartási hivatal a Legfelsőbb Bírósághoz fordult felülvizsgálatért.

Csak bírósági döntés után

Múlt csütörtök óta sok érintett kereste fel a területi államháztartási hivatalokat. A győri irodában naponta több mint kétszázan érdeklődnek személyesen, telefonon, illetve levélben, nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Lacó Bálint. A hivatal igazgatója kérdésünkre elmondta: egyelőre semmi konkrétumot nem tudnak mondani, csak ha megszületik a Legfelsőbb Bíróság döntése.
A Somogy Megyei Területi Államháztartási Hivatal és az Országos Államháztartási Hivatal szerint a fix összegű gyes mellé a jövedelempótlék csak 1996. április 14-ig járt, ezért elutasították a kérelmeket. Radovics Csilla, a pernyertes kismamák ügyvédje szerint 2002. március 7-ig érvényben volt egy kormányrendelet, amelynek értelmében a gyesben részesülők automatikusan havi 6700 forint jövedelempótlékra is jogosultak. Ez alapján a bíróság végül jogerős ítéletben kötelezte a Somogy Megyei Területi Államháztartási Hivatalt az elmaradt pótlékok és az összegek kamatainak kifizetésére, ez az egyik esetben 128, a másikban 201, a harmadikban 203 ezer forint.
A felülvizsgálati kérelemtől függetlenül a jogerős ítélet végrehajtható, a Legfelsőbb Bíróság azonban felülvizsgálati döntésében a megyei bíróság döntését megváltoztathatja vagy akár hatályon kívül is helyezheti.
Ha minden 1998 tavaszától 2002 tavaszáig gyesben részesült kismama hasonló igénnyel lépne föl, az a pénzügyminisztériumi számítások szerint több mint százmilliárd forintos kiadással járna az államnak.

Kapcsolódó cikk >>

Fogadják az igényeket (2003-03-13) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1400 euró egy George Harrison-hajfürtért

Egy barcelonai fodrász 1380 eurót fizetett a Beatles-sztár George Harrison egy hajtincséért a… Tovább olvasom