Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Rögzítették a viszonteladói árakat, ezért büntetett két céget a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) együttesen mintegy 1,2 millió forint bírságot szabott ki az Óceán-L Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ra (Óceán-L Kft.) és a Hüperion Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ra (Hüperion Kft.), mert a két vállalkozás versenykorlátozó megállapodást kötött a Laddomat kazántöltő egységek internetes viszonteladói árai minimális szintjének rögzítésére 2014 júliusa és 2015 áprilisa között - közölte a GVH kedden az MTI-vel.
A versenyhivatal a bírság alapösszegének megállapításakor az eljárásban érintett Laddomat kazántöltő eladásából származó árbevételt vette figyelembe a cégeknél. 

A GVH vizsgálata feltárta, hogy az Óceán-L Kft., mint a termékek importőre az általa javasolt internetes viszonteladói minimálár alkalmazására hívta fel kereskedelmi partnereit e-mailben. A partnerek közül a Hüperion Kft. fogadta el a felhívást, majd igazította árait a javasolt minimumhoz. 

A versenyhivatal a bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte egyebek mellett, hogy a viszonteladási ár rögzítése súlyos jogsértésnek minősül, valamint, hogy a két vállalkozás a megállapodást végre is hajtotta. Ugyanakkor a hivatal enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy mindkét szereplő alacsony részesedéssel rendelkezik a piacon, a jogsértéssel elért előny nem számszerűsíthető. 

Kiemelték: az eljárás alatt sikeres egyezségi tárgyalás zajlott le a Hüperion Kft.-vel, így a cég esetében a GVH 25 százalékkal csökkentette a bírságot. A versenyhivatal az úgynevezett egyezségi eljárásban - a korábbi 10 százalék helyett - már 30 százalékos bírságcsökkentéssel jutalmazhatja azt a vállalkozást, amely elismeri jogsértését, és lemond bizonyos eljárási jogairól.

A közlemény szerint a GVH megszüntette az eljárást az Atmos Energia Kft.-vel, a H+H Com. Kft.-vel, a K4K-KER Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel, a Szol-Therm Épületgépészeti Kft.-vel, valamint a Naturtherm Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben, ugyanis ezek a vállalkozások nem válaszoltak vagy nyíltan visszautasították az Óceán-L Kft. felhívását, és más módon sem volt bizonyítható, hogy internetes áraik kialakításában szerepet játszott volna az Óceán-L Kft. felhívása internetes viszonteladói minimálár alkalmazására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar kormány nem fog változtatni a politikáján - mondta Szijjártó

A magyar kormány nem fog változtatni a politikáján - mondta Szijjártó
Szijjártó: tudtuk és tudjuk, hogy az illegális bevándorlás és a betelepítési kvóta elutasítása miatt… Tovább olvasom