Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Rogán szerint Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai hibás az eladósodásért

A Fidesz frakcióvezetője szerint a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok miniszterelnökei, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, valamint e korszak pénzügyminiszterei osztoznak az ország eladósodásáért viselt felelősségben.
Rogán Antal kedden az államadósságról szóló parlamenti vitanapon felidézte, hogy a 2002-es kormányváltáskor 8300 milliárd forint volt az adósság, majd nyolc év alatt példátlan mértékben, 20 ezer milliárdra nőtt, a GDP 52-53 százalékáról 80 százalék fölé.

Megjegyezte, hogy az államadósság nem 2002, hanem 2006 után nőtt igazán drasztikus mértékben, vagyis a hitelek döntően nem jóléti intézkedéseket szolgáltak.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a környező országok - nem egyszer baloldali - kormányai mind felelősebbek voltak az MSZP vezette kabineteknél, Szlovákiában és Csehországban az államadósság szintje 40-45 százalék, Lengyelországban 50 és 60 százalék között alakult GDP-arányosan 2002 és 2010 között, ráadásul kisebb volt a devizahitelek aránya is.

Hasonló államadóssági szintnél Magyarországon - még a gazdaság jelenlegi teljesítménye mellett is - gond nélkül lehetne emelni a pedagógusok, a közalkalmazottak bérét - jegyezte meg Rogán Antal.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy az államadósság növekedésben szerepet játszott a 2008-as EU/IMF-hitel is, amelyet szerinte a szocialisták tudatosan időzítettek úgy, hogy azt a jelenlegi kormánynak kelljen visszafizetnie 2014 márciusáig.

Értékelése szerint az MSZMP után az MSZP is úgy adósította el az országot, hogy a hitelek visszafizetése ne őt, hanem az utódját terhelje, minimálisra szűkítve a jobboldali kormányok mozgásterét.

Rogán Antal szerint ebből adódóan az Orbán-kormány első két évét az adósságcsökkentés határozta meg. Amíg az államadósság mértéke még 2009-ben, a Bajnai-kormány alatt is növekedett, az elmúlt két évben 4 százalékkal csökkent - jelentette ki.

Szerinte az csak "elméletileg járható út" lett volna, hogy törlesztés helyett az adósság rendezését kérjék a hitelezőktől, de ennek súlyosabbak lettek volna a következményei "az államadósság elleni harcnál". Hozzátette, hogy a Fidesz-kormány a családok terhelése helyett a bankokra és a multinacionális vállalatokra is kiterjesztette a közteherviselést.

Mindezt úgy - folytatta -, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása óta először a hiány 3 százalék alá csökkent, így kiszabadulhat az uniós túlzottdeficit-eljárás alól.

A frakcióvezető arra is kitért, hogy az elmúlt két évben olyan alkotmányos szabályokat hoztak, amelyek meggátolják az adósság újbóli növekedését.

Rogán Antal beszélt az önkormányzatok adósságának átvállalásáról is. Szerinte indokolt, hogy az állam - miután az előző ciklusban folyamatosan csökkentette a finanszírozásukat - megtegye az első lépéseket az önkormányzati adósság rendezéséért.

5 százalékpont

Szekeres Imre,  az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint 5 százalékpontnyi  államadósság-növekedésért felelősek a 2002 és 2010 közötti  szocialista kormányok.  

Szekeres Imre kedden az államadósságról szóló parlamenti  vitanapon azt mondta: nem igaz Matolcsy György nemzetgazdasági  miniszter állítása, miszerint 53-ról 80 százalékra nőtt az  államadósság 2002 és 2010 között. Az MSZP vezérszónoka a  kormánypárti képviselőkhöz fordulva úgy fogalmazott: nincs ilyen 27  százalékos különbség, mert 4 százalékot "önök nem könyveltek el, mi  viszont 4 százalékot ott hagytunk a jegybankban". Szerinte így eleve  csak 19 százalék a különbség, de ebből 4 százalék annak az  elhibázott lakástámogatási rendszernek a következménye, amit az első  Orbán-kormány vezetett be, 10 százalék pedig a 2008-as gazdasági  válság hatása.  

Ennek alapján kijelentette: 2002 és 2010 között 5  százalékponttal nőtt az államadósság a "szocialista kormányok önálló  és szabad döntései következtében". Mint mondta, ezt az 5 százalékot  fordították azokra a fejlesztési programokra, amelyek Magyarország  fejlődését megalapozták, ezért tudták 2010-ben relatíve jó  állapotban átadni az országot a Fidesz-KDNP-kormánynak.

Olvasóink írták

 • 7. machers 2012. november 08. 22:05
  „"Értékelése szerint az MSZMP után az MSZP is úgy adósította el az országot, hogy a hitelek visszafizetése ne őt, hanem az utódját terhelje, minimálisra szűkítve a jobboldali kormányok mozgásterét."

  Aztán jött a Medence Géniusza:
  http://www.origo.hu/itthon/20110611-a-kovetkezo-tiz-kormany-kezet-is-megkotne-orban-viktor.html

  Majd a dollárkötvény:
  "A tízéves, dollárban denominált devizakötvényből - az amerikai referenciához képest - 310 bázispontos felárral hárommilliárd dollárért adtak el a kibocsátás szervezői, míg a rekordhosszú, 30 éves lejáratúból 750 millió dollárnyi ajánlatot fogadtak el, az előzetes várakozásoknál sokkal kedvezőbb, 330 bázispontos felár ígérete mellett. A piac a tízéves kötvénynél 325, a harmincévesnél 345 bázispontos felárra számított."
  http://nol.hu/gazdasag/20110326-dollarkotveny_hizlalja_az_adossagot”
 • 6. Valaki 2012. november 06. 20:30
  „4. miracle 2012.11.06. 19:24

  Valaki
  80-as IQ fölött érteni szokták. Sajnálom.

  Aha, nálatok a csorda effektus. Most összeadtad az mszpések összes ikúját? :))))”
 • 5. Ambar 2012. november 06. 20:06
  „Figyelem elterelés egy bukott ,dilettáns politikáról.De a sok hazudozás már hiteltelenné tette a jelen hatalmat.Úgyhogy csak maguknak magyaráznak félre ,már senkit nem érdekel a szabadságharcuk.Már volt békemenet saját maguk ellen,mivel a békemeneteket a harc ellen szervezik!Nevetségesek!”
 • 4. miracle 2012. november 06. 19:24
  „Valaki
  80-as IQ fölött érteni szokták. Sajnálom.”
 • 3. kerteszb 2012. november 06. 18:33
  „A fidesz alatt többezer mrd Ft-tal is nőtt az adósság, ráadásul amit ők elrejtettek az MFB-ben, azt a következő kormány már kénytelen volt az EU miatt adósságként kimutatni. A 100 napos osztogatást is megszavazta a fityisz, valamint ők követeltek 14. havi nyugdíjat, vizitdíj eltörlését stb. Szóval mindenki benne volt.”
 • 2. Valaki 2012. november 06. 17:59
  „Kádárt, grószt, németet, a pufajkást, megyót, miért nem említették? :)))

  Mirakle, nyomjál magadon egy reszetet, mert nagyon összezavarodott benned minden. :))))”
 • 1. miracle 2012. november 06. 14:55
  „Ez az okostojás fejű Rogántóni mikor tanulja már meg, hogy az államadósság nem minden. Az USA-ban sokkal nagyobb, mind abszolut értékben, mind GDP-arányosan és persze szegények, mint a templom egere Tónikám, igaz?
  Ha nekem van 15 millió adósságom, amiből havi 200 000 a törlesztő és havi 2 millió a jövedelmem, az miért rosszabb automatikusan, mintha csak 2 millió adósságom lenne 50 ezres törlesztővel, de csak 70 ezres keresettel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány bízik abban, hogy az IMF-tárgyalások idén folytatódnak

Varga Mihály szerint külföldről sokkal nagyobb gyanakvással figyelnek mindent, ami a magyar államháztartással történik, nehogy megismétlődjön az, ami az elmúlt három választási évben. Tovább olvasom