Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Rogán: jelentősen szigorítani kell az idegenrendészeti szabályokat

Az idegenrendészeti és a bevándorlással kapcsolatos szabályok jelentős szigorítását sürgette ismét Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden, miután Budapesten, a Keleti pályaudvaron tájékozódott a fokozódó bevándorlás következtében kialakult helyzetről.
A politikus sajtótájékoztatóján "rémisztő" adatnak nevezte, hogy a január elseje óta Magyarországra érkezett illegális bevándorlók száma kedden már átlépi a 23 ezret. Viszonyításul jelezte, hogy tavaly összesen 43 ezren nyújtottak be menekültkérelmet. Megjegyezte, hogy a Keleti pályaudvaron az elmúlt hétvégén végzett szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel 501 illegális bevándorlót tartóztattak fel, többségüket már nem először.

Rogán Antal ezek alapján azt mondta, égető problémának tartja Magyarországon a bevándorlást, ezért újra kérte a kormányt, mihamarabb indítson nemzeti konzultációt a témában, ami felhatalmazást adhat majd a parlamentnek, hogy változtasson a bevándorlási szabályokon, és hogy az Európai Unió vonatkozó szabályaival is szembemenjen.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az előírásokat úgy kellene módosítani, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlókat menekültkérelemtől függetlenül idegenrendészeti őrizetbe lehessen venni, utána pedig mindaddig ellenőrzés alatt kellene tartani őket, amíg kiderül, jogosultak-e menekültstátusra. Ha nem jogosultak, haladéktalanul ki kell toloncolni őket Magyarországról - mondta.

Azt is kiemelte, hogy ha a magyar hatóságok nem végzik el a kellő alaposságú ellenőrzéseket, akkor "Magyarország schengeni tagságát is kockáztatjuk".

Rogán Antal kitért továbbá arra, hogy egy bevándorló eltartása a befogadó állomásokon napi 4500 forintjába kerül az államnak, így ha a mostani bevándorlási tendencia folytatódik, akkor "az idei évi tervezett költségvetés sem lesz e téren tartható".

A frakcióvezető kérdésre azt is mondta, hogy a problémát jelentő megélhetési bevándorlók tömege nem a határon túli magyar lakta területekről jön.

A tájékoztató végén néhány tiltakozó "Vigyázat! Államilag szított idegengyűlölet!", "A kivándorlásról mikor tartasz sajtótájékoztatót?" és "56-ban is zárt határokat szerettél volna?" feliratú papírokat mutatott fel Rogán Antal mögött. A tiltakozókat - akik nem egy szervezet tagjaiként, hanem magánszemélyekként mutatkoztak be - rendőrök igazoltatták a pályaudvaron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsabb büntetést kaphatnak az illegális fotók terjesztői

Új eljárásjogi törvényjavaslattal próbálják meg elejét venni az érintett engedélye nélküli magán… Tovább olvasom