Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Rogán: csak feliratkozással bonyolítható le a választás

Az állampolgársági szabályok és a választások lebonyolítása körülményeinek megváltozásával indokolta a Fidesz frakcióvezetője pénteken Sárváron, hogy bevezetik az önkéntes választási feliratkozást.
Rogán Antal a Fidesz-KDNP frakcióülés utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy új választás csak úgy bonyolítható le, ha a választási eljárás önkéntes feliratkozással társul.

Erre azért van szükség, mert Magyarországon az állampolgársági szabályok megváltozásával egyidejűleg megváltoztak a választások lebonyolításának körülményei is - mondta.

Mindenki, aki igennel szavazott 2010-ben az Országgyűlésben a külhoni magyarok állampolgárságára, az nagyon jól tudta, hogy ez csak feliratkozással valósítható meg - tette hozzá.

Ugyancsak az önkéntes feliratkozás útján valósítható meg a magyar kisebbségek parlamenti képviselete - érvelt.

A Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek - annak ellenére, hogy ahhoz alkotmányos joguk volt - nem juthattak parlamenti képviselethez, az ezzel kapcsolatos részletszabályokat soha nem hozta meg a parlament - emlékeztetett.

Az önkéntes feliratkozás a Fidesz frakció véleménye szerint nem a demokrácia ellen hat, hanem éppen fordítva. Számos olyan ország van, ahol így működik a választási rendszer az Amerikai Egyesült Államoktól, Anglián át Belgiumig - közölte.

Az előzetes feliratkozásnak a lehető legegyszerűbbnek kell lennie és a lehető leghosszabb ideig kell biztosítani rá a lehetőséget, amely elkezdődik akár a választások előtt fél évvel és lezárul előtte két héttel - fejtette ki.

Ez lehetővé teszi azt, hogy aki ténylegesen rész akar venni a választáson, az feliratkozhasson, ez a rendszer pedig álláspontjuk szerint erősíti az aktív állampolgárság ügyét, aktívabbá teszi az állampolgárokat.

A frakcióvezető kijelentette: támogatják a kopogtatócédulák megszüntetésére vonatkozó LMP-s javaslatot, álláspontjuk szerint az eddigi képviselő-jelölt állítás teljes megváltoztatására szükség van.

A szocialistáknak a választás kötelezővé tételére vonatkozó javaslatát azonban nem tartják elfogadhatónak, elutasítják azt - szögezte le.

A Jobbik javaslatát, amely műveltségi szinthez, iskolázottsághoz kötné a szavazati jogot, a leghatározottabban elutasítják, mert az alapvetően idegen a Fidesz-KDNP frakciószövetség gondolkodásától, értékrendjük szerint ugyanis nem lehet különbséget tenni ember és ember között semmilyen alapon - fűzte hozzá.

Rogán Antal szólt arról is, a frakciószövetség felkérte a Fidesz elnökségét arra, hogy tegyen javaslatot a frakciónak a kampányfinanszírozás rendszerének megváltoztatására.

Nem tartják "ördögtől valónak" azt, ha 2014-ben pártok helyett a költségvetés a választásokon induló jelölteket támogatná. Természetesen ha erre sor kerül, akkor ezt csak abszolút versenysemleges módon lehet megoldani, nem lehet különbséget tenni egyik vagy másik párt, parlamenten kívüli és parlamenten belüli politikai erők jelöltjei között - mondta.

Ha sor kerül egy új törvény megalkotására, azt is alaposan le kell szabályozni, hogy a jelöltek kiktől fogadhatnak el adományokat. Álláspontjuk szerint ennek lehetőségét jelentősen korlátozni kell.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. W118 2012. szeptember 12. 13:17
  „to 42. abszurdisztán 2012.09.08. 08:09 A Fityisz újabb agyréme , a regisztráció a demokrácia és állampolgári jogok korlátozása."

  Ha jól figyeltem,a választáshoz képest ,már előtte 6 hónappal kezdve,a választás előtt két héttel bezárólag
  regisztrálhatsz.Regisztrálsz,azután meg eldöntöd a választás napján akarsz -e választani vagy sem?
  Miben korlátoznak?
  Eddig kétfordulós volt ,kétszer mentél.
  Most egyfordulós lesz, kétszer mész.Ugyanott vagy fáradtságban.”
 • 51. machers 2012. szeptember 09. 19:44
  „50.load 2012.09.09. 17:39
  Csak gondolkodásra próbáltam bíztatni.”
 • 50. load 2012. szeptember 09. 17:39
  „48.machers
  Rendszer...?
  Ugyanmá...!”
 • 49. Losba 2012. szeptember 09. 15:43
  „..és ha én a szavazás napján regisztrálnék ?..az miért nem megoldható...? ..ha már annyira fontos a fityiszhazugsággyáribandának ez az egész..”
 • 48. machers 2012. szeptember 08. 20:48
  „46.Valaki 2012.09.08. 17:13
  Elég gyenge érvrendszered van!”
 • 47. abszurdisztán 2012. szeptember 08. 17:34
  „Emberek ! Mialatt mi vesszük a fáradtságot , leírjuk a véleményünket és vitába bocsátkozunk, semmirevaló, semmihez nem értő, dilettáns politikusaink luxus fizetésért bakit kudarcra halmoznak, hazudnak, csalnak pofátlanul és romlásba viszik hazánkat.Ez a szomorú.”
 • 46. Valaki 2012. szeptember 08. 17:13
  „45. embertelen 2012.09.08. 16:18

  Ne égesd magad ezzel a szoci demagógiával! Bár neked már mindegy. Nem engedném szavazni azt, aki valahais a szadomaszopra szavazott! :)))”
 • 45. embertelen 2012. szeptember 08. 16:18
  „33.Lobbo71 Látom, hogy rád szálltak, valószínű, hogy nem véletlenül. Percek alatt annyi hülyeséget hordtál össze, hogy ezt nem is csodálom. Például belekeverted a választásba az adófizetést, holott tudnod kellene, hogy az alaptörvény szerint a választásra jogosultság alapjog, egyáltalán nem függ az adózástól. Különben is ma Magyarországon mindenki fizet adót, a kisbaba is, aki amikor eszi a bébiételt, benne a 27 %-os forgalmi adóval, a nyugdíjas is megfizeti a forgalmi adót, méghozzá nemcsak a nyugdíjából, hanem a korábban megtakarított pénzéből is. Tehát nemcsak SZJA van, hanem rengeteg más adóval is lenyúlja Orbán a nemzetet. Az IQ-val azonban lehet, hogy érdemes lenne összehozni a választási jogosultságot, de félek, hogy akkor te is kimaradnál, meg a fidesz kétharmad is jócskán megfogyatkozna!”
 • 44. db 2012. szeptember 08. 12:35
  „20. néha_benézek_ha_marhaságot_látok
  Ezzel nem lenne baj, de marhaságokat is beszélsz.
  Lobbo71
  Szánalmas ötleted gondold át még egyszer te gyökér, ekkora baromságot már régen hallottam.”
 • 43. pancser 2012. szeptember 08. 08:54
  „42. "abszurdisztán" teljes egészében egyetértek, hogy, "A határon túliak pedig a saját sorsukat igazgassák, minek szavazzon olyan ember, aki talán évek óta nem is járt hazánkban."”
 • 42. abszurdisztán 2012. szeptember 08. 08:09
  „A Fityisz újabb agyréme , a regisztráció a demokrácia és állampolgári jogok korlátozása.Vajon miért akarják a fiúk, hogy minél kevesebben szavazzanak ? Csak nem félnek az eredménytől ? A határon túliak pedig a saját sorsukat igazgassák, minek szavazzon olyan ember, aki talán évek óta nem is járt hazánkban .Ami a regisztrációt illeti, el fogunk menni , regisztrálunk ( nekem ezen nem is kell egy évet gondolkodnom, kedves Lázár elvtárs), ha kell , többször is.Szavazunk is. És leváltunk benneteket !”
 • 41. amalfi 2012. szeptember 08. 06:38
  „Lehet, hogy meglepődnek. Ha engem kérdezne meg egy közvéleménykutató, én is azt mondanám, nem szavazok vagy nem tudom, kire fogok szavazni.”
 • 40. ISU 2012. szeptember 07. 22:46
  „"Az önkéntes feliratkozás a Fidesz frakció véleménye szerint nem a demokrácia ellen hat, hanem éppen fordítva."
  Ezzel megásták a sírhelyüket a következő választáson.”
 • 39. sogorferenc 2012. szeptember 07. 22:12
  „Akkor sikerül valódi demokráciát megvalósítani hazánkban, ha a feliratkozás ugyan olyan sikeres lesz, mint a miniszterelnöki konzultációs levelek visszaküldésének aránya! Hűség a néphez, hűség a ...! Valóban ne fogadják el a szavazati jog, iskolázottsághoz való kötését, mert nagy meglepetés lenne a demokrácia hazai fejlődésének úúútján!”
 • 38. Ambar 2012. szeptember 07. 22:04
  „Egyértelmű a fidesz arra játszik hogy találjon valami olyan akadályt amit sok ember nem vállal fel !De lehet hogy visszanyal ez a fagyi!Az emberek már tele vannak velük és lehet hogy bármit megetszenek azért hogy szavazhassanak ellenük.Tegnap Kubatov elvtárs a hír tévén mondta hát persze hogy van lista és megfognak midenkit keresni híveik közül ,mosolygott ezen! USA teljesen más elven működik egyszerűen butaság az összehasonlítás.Egyébkén meg azt mondom minket ne hasonlítsanak senkihez, mert Amerikában ilyen kormány sohasem élne túl pár napot!Szerintem teljesen igazságtalan hogy olyanok szavaznak, akik nem viselik felelősségét a szavazásuknak.Alaposan összeugratják a külhoni és hazai magyarokat!Adózók szavazhassanak?Na ez aztán visszanyalna alaposan, mert a legtöbb adócsaló a hatalomban van!Választási törvény nem egy pártnak kellene alkotni hanem az összes demokratikus erőknek.Remélem ez még a fidesz alkotmány szerint sem elfogadható!”
 • 37. pancser 2012. szeptember 07. 21:56
  „A határon túliakat eleve ki kell zárni a szavazásból. Aki életvitelszerűen más országban él és annak állampolgára dobálja a cédulákat otthon az urnába, a hazai választásokhoz semmi közük. Mi a f... közük van például ahhoz, hogy én mennyi tb járulékot fizessek és a többi. Az adótörvényeket csak olyan kormány hozhassa ebben az országban akiket az itteniek választottak meg.”
 • 36. mir 2012. szeptember 07. 21:48
  „33. Lobbo71 2012.09.07. 21:19

  30 év felett lehessen szavazni mert akkor már elég érett a gondolkodásra nem? Meg 40 év alatt és máris szűkült a tábor :)”
 • 35. gjozsi88 2012. szeptember 07. 21:45
  „lpbbo71
  A nyugdíjasok fizetnek adót!
  Ugyanis nem csak SZJA adó van ,mint közteher viselés, hanem bizony fogyasztási adó is!
  Itt arról nem beszélek, hogy maga a nyugdíj is adózik!
  Ugyanis járulékot bruttó bér után fizetett, mig járadékot a netto bérből számolták.......!
  A nyugdíjas viseli döntése következményét!
  Sőt felelősebben dönt, mint gondolnád.......ugyanis ezért nem nyert a fidesz 2006-ban! Akkorát igért, amit nem hittek el neki! (14.-15. havi nyugdíj)”
 • 34. mir 2012. szeptember 07. 21:35
  „33. Lobbo71 2012.09.07. 21:19

  Majd ha te is fogsz szja-t fizetni a nyugdíjadból akkor igazat adnék de erős a gyanúm hogy megpróbálnád kikerülni. Aki a saját szüleit is kizárná azzal én nem akarok és nem is tudok mit kezdeni. Ha már az iq tesztnél tartunk ismerek sötét diplomásokat és nagyon okos szakmunkásokat is. A nyugdíjasok már befizették amit be kell nem rajtuk kell leverni hanem azokon akik feketén dolgoztatnak vagy minimálbérre jelentik be a dolgozóikat na ők az adócsalók nem a nyugdíjasok. Ezektől kell megvonni a szavazatot mert úgyis csak a saját hasznuk lesése miatt szavaznak.”
 • 33. Lobbo71 2012. szeptember 07. 21:19
  „32. mir : hát igen, ha rajtam múlna, iq teszt is lenne szavazás előtt. Leírtam már: mindenkit kizárnék, aki nem fizet adót. A nyugdjíasoknak felajánlanám, hogy ha fizetnek szja-t a nyugdíjukból, akkor szavazhatnak. Legalább kiderülne, hánynak fontos az ország és hánynak a pénz, gyanítom az előbbiek elenyésző számban lennének.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: tömegesen térhetnek vissza a romák Kanadából Miskolcra

A Jobbik arra szólítja fel a borsodi megyeszékhely vezetését, ne biztosítson se önkormányzati ingatlant, se lakcímkártyát a visszatérő romáknak. Tovább olvasom