Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Rogán Antal szerint jogi megoldás sem kizárt a devizahiteleknél

Rogán Antal szerint jogi megoldási is szóba jöhet a devizahitelek ügyében; egy közgazdasági megoldásnál a terheket a bankoknak és az ügyfeleknek kell viselniük, és ha a megoldás a rögzített árfolyam lenne érdemes lenne a jelenlegi programban szereplő árfolyamszintnél maradni.
A lap hétfői számában a Fidesz - MPP frakcióvezetője, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke úgy fogalmazott: "bár jelenleg mindenki gazdasági megoldásban gondolkodik, miért ne jöhetne szóba egy jogi, amely többek közt az eddigi bírósági döntéseken alapul? Valami ilyesmi történt Horvátországban és Törökországban is, ahol a polgári törvénykönyvben rögzítették, hogy a bíróság köteles felülvizsgálni a szerződéseket".

Ha közgazdasági megoldásban gondolkodunk, az biztos, hogy a terheket a bankok és az ügyfelek között kell megosztani. Mindebben az államnak pusztán regulátori szerepe van, így nem azon kell gondolkodni, hogyan lehet bevonni az államot vagy éppen a jegybankot, hanem hogy milyen erős szabályokkal lehet tiszta helyzetet teremteni. A két fő cél: a devizaadósok törlesztési terhe csökkenjen, az árfolyamkockázat pedig szűnjön meg - szögezte le a politikus.

Rogán Antal szerint, ha a megoldás rögzített árfolyam lenne, akkor érdemes annál maradni, ami az árfolyamgátnál már bevált. Ettől el lehet ugyan térni, de az biztos, hogy a megszülető megoldásnak olyannak kell lennie, amely azoknak is megfelelő, akik jelenleg az árfolyamgátban vannak, azoknak is, akik azon kívül vannak és azoknak is, akik most éppen semmit sem fizetnek, mert a bank már felmondta a hitelüket vagy kilencven napon túli tartozásban vannak.

Azzal kapcsolatban, hogy a luxusadó és az élelmiszer-áfa kimaradt az adótörvények tervezetéből, úgy fogalmazott: "az adócsomag arról szól, hogy a kormány mit javasol a parlamentnek". Ugyanakkor megerősítette: a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja csak akkor hajlandó hozzányúlni az áfához, ha világos és egyértelmű garanciákat kap arra, hogy a kisebb áfakulcs nyomán például a hústermékek fogyasztói ára valóban csökken. Különben csak a kereskedők járnak jól.

Arra a kérdésre, hogy ez miként oldható meg hatósági árszabályozás nélkül úgy válaszolt: "erre várnánk választ a kormánytól és a szakmai szervezetektől, de rövid időre és korlátozott körben számomra a hatósági ár sem idegen".

Rogán Antal szerint könnyen lehet, hogy a parlament idén már nem, csak jövő februárban dönt a nonprofit közszolgáltatásokról.

Arra a kérdésre pedig, hogy lesz-e harmadik körös rezsicsökkentés úgy válaszolt: "ezt érdemes vizsgálni, ma még azonban nem lehet megmondani".

Egyelőre annak is örülne, ha a 11,1 százalékos novemberi árcsökkentést sikerül viták nélkül érvényesíteni. "El tudnám fogadni, ha jövőre csak arról születne döntés, hogy a novembertől érvényeshez képest már nem nőnek az árak, az infláció mértékével sem"- mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rezsicsökkentés védelméről és az új nemzetiségi ombudsmanhelyettesről szavaz a Ház

Az Országgyűlés mai ülésén megválaszthatja az új nemzetiségi ombudsmanhelyettest, valamint… Tovább olvasom