Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Robert Fico és Orbán Viktor Budapesten tárgyalt

Budapesten tárgyalt kedden délelőtt Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel.
11:47 - Magyarország és Szlovákia egymáshoz fűződő viszonya a politikai és személyes bizalmon nyugszik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a magyar-szlovák kormányzati csúcstalálkozót követő sajtónyilatkozatában. A két kabinet képviselői több kétoldalú megállapodást is aláírtak, amelyek Orbán Viktor szavai szerint új fejezetet nyitnak a két ország közös történetében.

Robert Fico és Orbán Viktor Budapesten tárgyalt
A magyar és a szlovák kormány megállapodott arról, hogy 2014 és 2020 között 25 új határon átvezető utat nyitnak meg, a meglévő határátkelők közül többet akadálymentesítenek, illetve felújítanak, valamint közös bizottságot hoznak létre a határ menti közösségi közlekedés újraindítására.

Emellett döntés született a két ország áram-, illetve gázvezetékeinek összekapcsolásáról is - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, arról is tájékoztatta Robert Fico szlovák kormányfőt, hogy a sátoraljaújhelyi két tannyelvű és a békéscsabai szlovák nyelvű iskola felújítására a magyar kormány a legutóbbi ülésén jelentős összeget szavazott meg, mert "a magyarországi szlovák kisebbség fontos szerepet játszik a két ország bizalomra épülő kapcsolatában".

11:41 - Eredményes, sikeres évek várnak Magyarországra és Szlovákiára, a közép-európai országoknak pedig az eddigieknél is szorosabban kell együttműködniük - mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden Budapesten.

A magyar és a szlovák kormány tagjainak tanácskozását követő parlamenti sajtótájékoztatón Robert Fico kiemelte: Magyarországon és Szlovákiában eltér egymástól a hozzáállás a válsághoz, ahogyan az arra adott megoldások is, ezért fontos a tapasztalat- és információcsere a két ország között.
A szlovák kormányfő üdvözölte, hogy Magyarország átvette a visegrádi csoport elnökségét, és úgy értékelte, a magyar elnökség biztosan ötletgazdag és innovatív lesz.

Korábban:

Budapesten tárgyal ma délelőtt Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A négyszemközti tárgyalás után a magyar és a szlovák kormány több tagja is részt vesz az Országházban tartandó plenáris egyeztetésen, majd kétoldalú megállapodásokat írnak alá.

A programot délben a két miniszterelnök sajtónyilatkozata zárja.

Orbán Viktor ezután Strasbourgba indul, ahol felszólal az Európai Parlament Magyarországgal foglalkozó vitájában, majd nemzetközi sajtótájékoztatót tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Libakereskedő bűnszervezet: vádemelést javasol a NAV

A bűnözők őstermelőktől felvásárlási jegy nélkül vettek libákat, majd két cég fiktív számlákat… Tovább olvasom