Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Robbantómester kasszafúró

Németországban egyre több betörő használ robbanékony gázkeveréket  feszítővas helyett, hogy hozzájusson a bankjegy-automaták  acélkazettáiban lévő készpénzhez.

A mérnökök most azt vizsgálják,  hogyan lehet teljesen robbantásbiztos pénzkiadó automatát készíteni – írja a Der Spiegel című hetilap online-változata. 

A beszámoló szerint a német kasszafúróknál már a múlthoz tartoznak a fúrók, a vésők, a feszítővasak, legalábbis azoknál, akik  a bankjegy-automaták pénzére vadásznak. Csak a nagy kikötővárosban,  Brémában ötször robbantottak fel  idén pénzkiadó  automatát.

A mai kor kasszafúrója robbantómester, aki egy gáz-levegő  keveréket vezet az automaták belső üregeibe, és ezt berobbantja,  hogy feltörje a páncélzatot.

A német Szövetségi Anyagkutatási és  -vizsgálati Intézet most azt ellenőrzi, hogy a robbanás után  bekövetkező nyomás mit okoz a feltörhetetlennek szánt  gépek belsejében.  

Brandenburg tartományban egy szabad területen az intézet  mérnökei pénzkiadó automatákat röpítettek a levegőbe. A  kísérlet során szenzorokkal szerelték föl a gépeket, és videokamera  rögzítette a pusztítást.  Az elemzésből adódó következtetés: minél kevesebb üreg van az  automatákon belül, ahová bejuthat a veszélyes gázkeverék, annál  kisebb a pusztítás, amelyet a robbantás okozhat.

Mindezt  szigetelőanyagokkal is bizonyították. Ezekben az esetekben a  robbantás megrázta ugyan az automatát, de a burkolat nem szakadt  fel, és ami a leglényegesebb: a készpénzt tartalmazó acélkazetta a  készülék belsejében maradt – olvasható a Spiegel online-beszámolójában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár végétől csökkennek a roamingtarifák

Nyár végétől felére-kétharmadára csökken a mobilok külföldi használatának, pontosabban uniós… Tovább olvasom