Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Robbantásos terrortámadás a 2-es metróban: gyakorlatoztak a rendvédelmisek

Egy robbantásos terrortámadás komplex szituációs gyakorlatát hajtották végre a magyar rendvédelmi szervek Budapesten, a 2-es metróban.
Egy robbantásos terrortámadás komplex szituációs gyakorlatát hajtották végre a magyar rendvédelmi szervek hétfőre virradó éjszaka Budapesten, a 2-es metró Batthyány téri állomásán.

Az éjfélkor kezdődött katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat arra a szituációra épült, hogy egy férfi egy csomagot hagyott hátra a metró peronjánál, majd amikor feljött az alagútból a mozgólépcsőn, dulakodni kezdett a BKV ellenőreivel. A dulakodást követően fegyvert rántott, majd az aluljáróban egy nőt megsebesített, a metró területén egy helyiségbe bezárkózott és robbantással fenyegetőzött.

Az elsőként kiérkezett két rendőrjárőr többször felszólította a férfit, hogy adja meg magát, de a férfi több lövést is leadott a rendőrökre. A rendőrök erősítést kértek, majd a földön fekvő sérülthöz mentőt hívtak, közben fegyverrel sakkban tartották a támadót. Az ügyeleti rendszeren keresztül rendőri erősítés érkezett, lezárták a környéket, és biztosították a kijáratokat, majd megérkeztek a mentők, akik ellátták a sérültet.
A fegyveres támadó elfogása érdekében a központi ügyelet riasztotta a Terrorelhárítási Központot (TEK). A terrorelhárítók kutyákkal és golyóálló védőpajzsokkal is felszerelve érkeztek, és megadásra szólították fel a férfit. A fegyverest, aki géppisztolyából több lövést is leadott a terrorelhárítókra, végül kutyákkal ártalmatlanították, majd megbilincselve elvezették.

Terrorelhárító gyakorlat a 2-es metróban

Abban a pillanatban, amikor a férfit elfogták, a metróalagútban egy hatalmas robbanás történt. A lövöldöző elfogásában részt vevő terrorelhárítók előbb megpróbálták felderíteni a helyszínt, de a metróalagútban lévő hatalmas füst és kiabálás miatt légzőkészülékekkel felszerelt kommandósaikat küldték le. Mivel újabb fegyveres támadót nem találtak, riasztották a Készenléti Rendőrség tűzszerészeit, akiknek az volt a feladatuk, hogy megállapítsák, mi okozta a robbanást, és az alagutat teljesen megtöltő fehér füst tartalmaz-e mérgező anyagot.
Miután mérésekkel megállapították, hogy a levegő nem mérgező, a géppisztolyos terrorelhárítók biztosítása mellett a már helyszínre érkező tűzoltók megkezdték a földön fekvő, jajveszékelő vagy sokkot kapott sérültek kimentését.

A katasztrófavédelem doktorszolgálata a sérültek testrészére írt kódszámokkal osztályozva irányította a mentést; a legsúlyosabb sérülteket ölben vagy hordágyként használt létrára fektetve mentették ki, míg a könnyebben sérülteket a tűzoltók vezették ki a füsttel megtelt peronról. Mindeközben az 50 kilogrammos robbanásbiztos védőruhába beöltözött két tűzszerész újabb robbanóeszközt keresve átvizsgálta a metrószerelvényt és a peront, valamint a szétszóródott csomagokat.
A tűzoltók szétkapcsolták a megállóban lévő metrószerelvényt is, mert az egyik utas a két kocsi közé esett, és súlyos gerincsérülést szenvedett. Miután minden sérültet kimentettek, a rendőrség megkezdte a bűnügyi helyszínelést.

A szituációs gyakorlat szerint a terrortámadásban 20 ember halt meg, 50 pedig különböző mértékben megsérült, míg a metró területén tartózkodó további közel félszáz ember nem szenvedett sérülést.

Bakondi György altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató azt mondta: a gyakorlatnak az volt a célja, hogy a közreműködő szervezetek gyakorolják az együttműködést, biztonságosabbá váljon a közösségi közlekedés, valamint az, hogy szakszerűbben és hatékonyabban lehessen kezelni a metróban esetleg bekövetkező rendkívüli eseményeket.
A katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 14 tűzoltó gépjárművel és 60 tűzoltóval, a Budapesti Rendőr-főkapitányság hat fővel, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálata két gépjárművel és hat fővel, az Országos Mentőszolgálat hat mentőjárművel és közel húsz fővel vett részt, rajtuk kívül a TEK műveleti egységének mintegy kéttucatnyi kommandósa, a BKV és a társszervek szakemberei, valamint a sérülteket eljátszó mintegy ötven önkéntes működött közre az életszerű helyzet megteremtésében.

A rendvédelmi gyakorlatot személyesen felügyelte az országos és a budapesti rendőrfőkapitány, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság teljes vezérkara, az Országos Mentőszolgálat és a TEK főigazgatója, de jelen volt Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is. A rendvédelmi szervek vezetői egyaránt sikeresnek értékelték az összehangolt gyakorlatot, amelyről filmfelvételt készítettek, hogy azt oktató céllal használják majd a kiképzések során, valamint átadják egymásnak, és közös konzultáció keretében vitathassák meg a mentési munkálatok esetleges hibáit.

Bakondi György az MTI-nek azt mondta: a magyar tűzoltók szakmailag és technikailag is fel vannak készülve arra, hogy egy hasonló, valóságos szituációban a társszervekkel közösen végrehajtsák a mentést.

Hatala József országos rendőrfőkapitány kiemelte: mindig a legnehezebb, a legváratlanabb dologra kell készülniük, és az ilyen gyakorlatok során minden mozzanatot úgy kell begyakorolni, hogy az rutinszerűvé váljon. Az altábornagy gördülékenynek nevezte az együttműködést, és jelezte, a közeljövőben egy nagyobb szabású rendvédelmi gyakorlaton szeretnék tovább erősíteni, fokozni a rendvédelmi szervek közötti együttműködést.
Hajdú János, a TEK főigazgatója az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: Magyarországon nem nagyobb a terrorfenyegetettség, mint más, kisebb uniós tagországokban, de véleménye szerint az utóbbi időben inkább a magányos merénylők terrorcselekményei jelentenek fenyegetettséget a világ országaiban. Az általa irányított szervezetet világviszonylatban is szakmailag rendkívül felkészültnek tartja, de megjegyezte, mindig van mit tanulniuk, ezért a metrógyakorlat mozzanatait is ki kell majd elemezniük.

Olvasóink írták

 • 9. gjozsi88 2012. augusztus 28. 10:28
  „8. Lone_wolf..

  Ugye most nem azt követeled, hogy a 2006-os események kapcsán a rendőrök miért nem vetettek be éles lőszert?????”
 • 8. Lone_wolf.. 2012. augusztus 28. 00:37
  „"A rendőrök erősítést kértek, majd a földön fekvő sérülthöz mentőt hívtak, közben fegyverrel sakkban tartották a támadót" aki már ugye rájuk lőtt..de vissza nem lőttek volna :))) Aminap nyúújorkban szitává löttek egy férfit mert késsel a kezében a rendőrök felé indult.Így kéne ezt csinálni.
  Ha bármi történne ebben az országban a rendőrség képtelen lenne reagálni mert fegyveres harci tapasztalatuk a nullával egyenlő.”
 • 7. Mankapunka 2012. augusztus 27. 16:52
  „Finom volt ma is a lecsó rizzsel.”
 • 6. bojtár 2012. augusztus 27. 12:38
  „az önfényezés mindig gyanús.”
 • 5. imre1964 2012. augusztus 27. 12:36
  „Hülyeségre van pénz de ha komolyra fordulna a helyzet azt sem tudnák mit csináljanak.
  Jó példa erre a gárdaavatás, ellepik a falut korlátozzák az emberek jogait máshol meg történik az avatás.”
 • 4. Joebacsi70 2012. augusztus 27. 12:30
  „Teljesen életszerű az egész.
  1. Leteszi a robbanószert észrevétlenül (biztos nem akarja felrobbantani, csak nehéz volt a csomag?)
  2. Dulakodik a bkv ellenőrökkel. (Nem volt jegye vagy bérlete talán ?)
  3. Pisztolyt ránt és megsebesít egy nőt. (Nem az ellenőröket lövi le és menekül el?)
  4. Bezárkózik és robbantással fenyeget. (Miért nem robbanott eddig ? Milyen módon hozta volna működésbe a szerkezetet?)

  Csak így tovább fiúk! Tényleg nagy a terrorfenyegetettség Magyarországon a metróban. Hajrá 2/3!
  Jó hasznát veszitek az egyszerű elfogások során, mert más dolgotok a főnök őrzésén kívül amúgy sincs.”
 • 3. W118 2012. augusztus 27. 12:05
  „Hogy erről miért a munkásőrök hadgyakorlatai jutottak eszembe,ahol a hős vitézek mindig legyőzték a diverzánsokat?”
 • 2. buszsofőr 2012. augusztus 27. 11:27
  „Egy ilyen akció élesben tuti káoszba fulladna :-)”
 • 1. load 2012. augusztus 27. 11:05
  „A képen éppen Bruce Willist vezetik el a TEK-esek.
  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a ˝fekete sereg˝ vezetőjét, M. Róbertet Spanyolországban

M. Róbertet nemzetközi körözés alapján fogták el. A nyomozás több szálon folyt, elsősorban az… Tovább olvasom