Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Roaming-körkép: mobilozás külföldön

A külföldre utazók gyakran tapasztalhatják, hogy a mobil távközlési vállalat által biztosított roaming-szolgáltatás használata nem is olyan egyszerű.
Az angol "roaming" szó jelentése barangolás, vándorlás, de napjainkban leginkább a mobiltelefon külföldön, más ország mobilszolgáltatójánál történő használatát szokták érteni alatta. Mivel a GSM mobil hálózati szabvány a világ számos országában elterjedt, a magyar mobiltelefon-tulajdonosok számára lehetővé válik, hogy itthon vásárolt készülékeiket, előfizetéseiket, hívószámukat számos külföldi országban is használhassák beszédkommunikációra - bizonyos feltételekkel (Amerikában történő telefonáláshoz például háromsávos készülék szükséges). Roamingolás esetén a beérkező hívások fogadásáért is fizetni kell a külföldön tartózkodónak, viszont a hívó számára ugyanannyiba kerül a hívás, mintha a hívott Magyarországon tartózkodna.

Mindhárom magyar mobilszolgáltató előfizetőinek érdemes külföldre való utazás előtt információkat gyűjteni a meglátogatandó országról az operátor telefonos ügyfélszolgálatán, vagy weboldalán az esetleges kellemetlen meglepetések elkerülése végett.


Pannon GSM

A Pannon GSM esetében mind a hagyományos havidíjas, mind pedig az előre fizetett (kártyás, prepaid) előfizetéssel rendelkező ügyfelek roaming-olhatnak mobiltelefonjaikkal külföldön. Hasznos szolgáltatás, hogy a Pannon GSM ügyfelei az első külföldi hálózatra történő feljelentkezéskor üdvözlő SMS-t kapnak, mely tartalmazza az információs vonal és a hangposta hívószámát számlás, illetve kártyás előfizetők által hívható formátumban egyaránt.

Fontos információ, hogy az akcióban értékesített mobiltelefonokat a Pannon GSM 3 hónapig tartó, teljes körű nemzetközi és roaming hívástiltással látja el. Ha a készülék tulajdonosa ennél hamarabb kívánja külföldön használni frissen vásárolt mobiltelefonját, ezt csak bruttó 37500 forint befizetése után teheti meg.

A szolgáltató havidíjas előfizetéssel rendelkező ügyfeleinek elviekben nem kell semmiféle nehézségre számítaniuk külföldi tartózkodás esetén (ha előzetesen - még itthon - információt szereztek a szolgáltató adott országbeli partnereiről). Mivel a mobiltelefonok döntő többsége támogatja az automatikus hálózatkeresést, gyakorlatilag bekapcsolás után rögtön lehet hívásokat kezdeményezni vagy fogadni egy idegen országban is. Némely esetben jól jöhet azonban a manuális hálózatkeresés funkció, mivel így esetleg kedvezőbb percdíjakat kínáló szolgáltató hálózatára válthat át az ügyfél. Azt valószínűleg a legtöbb mobilos már most is tudja, hogy a külföldön tartózkodás ideje alatt a fogadott hívásokért is fizetnie kell. A hívások fogadásának díját a Matáv mindenkori nemzetközi tarifája alapján állapítja meg a szolgáltató, a híváskezdeményezés után pedig a helyi szolgáltató által megállapított percdíjak után, forintban kell fizetni Magyarországon. A végösszegre a Pannon 10 százalékos kezelési költséget is felszámít a roaming forgalom után.

Az SMS-ezés a legtöbb külföldi országban a Pannon GSM üzenetküldő központján (+36209300099) keresztül ugyanúgy működik, mint Magyarországon, ám előfordulhat, hogy bizonyos partnerszolgáltatók csak SMS-ek fogadását teszik lehetővé a roamingoló ügyfelek számára.

 Pannon GSM havidíjas előfizetéssel rendelkező ügyfelek:

Híváskezdeményezés külföldön: +36, (körzetszám), telefonszám
A szolgáltató ügyfélszolgálatának hívása (vigyázat, nemzetközi hívásnak minősül): +36209200200
Hangposta üzenetek lehallgatása: +36209400400, az ügyfél hétjegyű telefonszáma, *, kódszám, *

Pannon GSM Praktikum kártyás ügyfelek

Híváskezdeményezés külföldön: *127* telefonszám nemzetközi formátumban# (hívásindítás)
Hangposta üzenetek meghallgatása külföldön: *127*+36209400400#
Egyenlegfeltöltés külföldről (itthon vásárolt feltöltőkártyával): *121*feltöltőkártya tizennégyjegyű kódja#
Ügyfélszolgálat elérése külföldről: *127*+36209200200#

Híváskezdeményezéshez a praktikumos ügyfelek kártyáján legalább 1500 forintnak + 1 másodpercnyi beszélgetési díjának + kapcsolási díjnak (50 forint) megfelelő összegnek rajta kell lennie, hívások fogadásához pedig minimum 1500 forint + 1 pernyi hívásfogadást magában foglaló összegű egyenleg szükséges. Amennyiben az egyenleg 1000 forint alá csökken, ezután pedig már csak SMS-ek fogadására használható tovább az adott kártyás előfizetés. Az aktuális egyenlegről minden egyes hívást követően SMS-ben küld információt külföldön tartózkodó ügyfeleinek a Pannon. Az egyenlegfeltöltéshez egy itthon vásárolt feltöltőkártya, vagy egy Magyarországon tartózkodó ismerős, és egy ATM szükséges. Praktikumos ügyfelek külföldről 100 forintos egységáron küldhetnek SMS üzeneteket.


Vodafone

A magyarországi Vodafone-nál egyelőre csak a havidíjas előfizetéssel rendelkező ügyfelek roamingolhatnak mobiltelefonjaikkal, a telefonos ügyfélszolgálaton történő aktiválást követően. A Vitamax kártyás (prepaid) előfizetéssel bíró ügyfelek egyelőre csak Magyarországon belül használhatják készülékeiket, de a Vodafone szerint körülbelül hamarosan számukra is elérhetővé válik a barangolás.

A Pannon GSM-hez hasonlóan a Vodafone-nál vásárolt új készülékek is nemzetközi hívástiltást tartalmaznak, amelyet csak 3 hónap után, a havi számlák szabályszerű befizetése esetében díjmentesen, avagy a határidő előtt bruttó 37500 forint ellenében old fel a szolgáltató. A Vodafone havidíjas ügyfeleinek külföldre utazás előtt a szolgáltató 1270-es hívószámon elérhető ügyfélszolgálatán aktiváltatniuk kell a roaming szolgáltatást. A díjmentes aktiválást ajánlatos legalább 3 munkanappal az indulás előtt megtenni.

Külföldön a Vodafone ügyfeleinek is nemzetközi formátumban (például: +36701111222) kell megadniuk a tárcsázni kívánt számokat. A hangpostát a legtöbb partnerszolgáltató hálózatán a megszokott 170-es számon érhetik el külföldön is az ügyfelek, ahol pedig nem, ott erről egy üdvözlő SMS-ben értesítik őket. Az ügyfélszolgálatot Magyarországon kívülről a +36707001270-os számon lehet elérni. Természetesen ennél a szolgáltatónál is fizetni kell a bejövő hívásokért is, méghozzá a Vodafone mindenkori nemzetközi tarifái szerint megállapított összeget. A külföldön kezdeményezett hívások után mindig az adott ország GSM szolgáltatójának percdíjait kell kifizetni itthon forintban a kezelési költséggel együtt.

A Vodafone Eurocall szolgáltatása révén 12 kiválasztott nyugat-európai országból 44 másik európai országot (köztük Magyarországot) ugyanazért a (kétféle) fix összegért lehet hívni, vagy onnan hívást fogadni. Az Eurocall szolgáltatásról további információk a Vodafone honlapján találhatók.

Westel

A Westel a Pannon GSM-hez hasonlóan havidíjas előfizetéssel rendelkező, valamint kártyás ügyfelei számára biztosítja a roamingolás lehetőségét. A külföldre látogató westeles ügyfeleket a legtöbb országban üdvözlő SMS köszönti. Ebben tájékozódhatnak arról, hogy az adott hálózatból milyen módon érhetik el az operátor ügyfélszolgálatát, és hogyan hallgathatják meg hangposta üzeneteiket.

A Westel hagyományos előfizetéssel rendelkező ügyfeleinek kiutazás előtt aktiváltatniuk kell a 1230-as hívószámon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton a roaming szolgáltatást. Az előbbi két szolgáltatóval ellentétben azonban az új készülékek/előfizetések esetén nem léptetnek életbe 3 hónapos roaming hívástiltást, az előfizetéseket akár rögtön a vásárlást követően lehet használni Magyarországon kívül is. A havidíjas előfizetéssel rendelkező ügyfelek vehetik igénybe a World Class szolgáltatást, amely leginkább a Vodafone Eurocalljára hasonlít, és kedvezményes telefonálást tesz lehetővé bizonyos országok között.

 Westel havidíjas előfizetéssel rendelkező ügyfelek:

Magyarország felé történő hívás külföldről (nemzetközi formátum): +36, (körzetszám), telefonszám
Hangposta elérése külföldről: +36309888888 (nemzetközi hívásnak minősül)
Ügyélszolgálat hívása külföldről: +36309303100

Westel Domino kártyás ügyfelek:

Roaming szolgáltatás aktiválása: *104#
Roaming szolgáltatás deaktiválása: *105#
Híváskezdeményezés külföldön: *101* telefonszám nemzetközi formátumban#
Hangposta üzenetek meghallgatása külföldön: *101*+36309888888#
Egyenlegfeltöltés belföld/külföldről (itthon vásárolt feltöltőkártyával): *103*mobiljegyazonosító#
Ügyfélszolgálat elérése külföldről: *101*+36309303100#
Egyenleg információ belföld/külföld: *102#

Bár a Westel Domino előre fizetett kártyás előfizetésekkel is fel lehet csatlakozni számos külföldi szolgáltató hálózatára, előfordulhat, hogy néhány országban nem lehet hívást kezdeményezni ezekről - teljes körű prepaid roaming 25 ország 33 hálózatában lehetséges. Ennek ellenére a hívásfogadás, valamint az SMS-ek küldése és fogadása általában működik, mindenesetre az e fajta kártyákkal rendelkező ügyfeleknek indulás előtt érdemes tájékozódniuk a célországbeli használati lehetőségekről. A Domino kártyás előfizetések egyébként 1125 forintos egyenlegig használhatók híváskezdeményezésre és fogadásra, egy speciális kód bevitelét követően. E határ elérése után csak SMS-ek fogadására használható a telefon. A Domino kártyákat itthon vásárolt feltöltőkártyával, vagy egy Magyarországon tartózkodó ismerős segítségével, ATM-en keresztül lehet feltölteni külföldi tartózkodás esetén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapokig temetetlenül

Két, több mint harminc napja temetetlen holtat tároltak (tárolnak) a megye egy-egy intézményében… Tovább olvasom