Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

RMDSZ: a román elnök nem volt erélyes a Nagy-Románia párttal

Elégedetlen az RMDSZ a román elnök állásfoglalásával, amelyet a Nagy-Románia Párt fenyegetőzése kapcsán fejtett ki a pártokkal folytatott konzultáció után. Március 15-e, és a kisebbségi törvény is téma volt Markó Béla bukaresti sajtótájékoztatóján.
Sokkal határozottabban kellett volna fellépnie Traian Basescunak az ellen a nagyromániás fenyegetőzés ellen, hogy több mint 100 ezer románt visz egy székelyudvarhelyi ellentüntetésre - jelentette ki Markó Béla emlékeztetve az újságírókat az 1990. márciusában Marosvásárhelyen lezajlott véres eseményekre. Egy ilyen fenyegetőzés ellen határozott, világos állásfoglalásra van szükség minden felelős politikus, de főleg az államfő részéről.

Az RMDSZ elnöke megismételte, hogy nem ért egyet a Székely Nemzeti Tanács székelyudvarhelyi autonómia nagygyűlésével, mert szerinte azt azért szervezik, hogy lejárassák az RMDSZ politikáját, amelynek fontos célja a különböző autonómia formák biztosítása. De ezt nem nyilatkozatokkal, hanem politikai eszközökkel lehet megvalósítani - mondta Markó Béla, ugyanakkor leszögezte, hogy bárkinek joga van Romániában a szabad véleménynyilvánításhoz és nyilatkozattételhez, és megteheti ezt tömeggyűlésen is.

Az RMDSZ egyébként Erdély-szerte megünnepli március 15-ét. Központi rendezvénye Kézdivásárhelyen lesz, de erre ezúttal magyarországi politikusokat nem hívtak meg tekintettel a választási kampányra - nyilatkozta a Magyar Rádiónak Markó Béla, aki bukaresti sajtótájékoztatóján a kisebbségi törvény kapcsán kifejtette: nem érti milyen köztes megoldásra gondolt a román államfő, amikor a demokrata párt és az RMDSZ közötti megegyezést sürgette. A demokrata párt is vállalta a kulturális autonómiát biztosító törvény elfogadását, amikor aláírta a koalíciós szerződést - bizonyította Markó Béla a kormányprogram 2004. decemberében aláírt másolatával és egy tavaly októberi koalíciós megállapodást is átadott az újságíróknak.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 éves uniós útiterv a nemek közötti egyenlőtlenség ellen

Az EU a nemek közötti egyenlőség központjának felállításával és egy ötéves „útiterv"… Tovább olvasom