Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Ritka kincs az igazi szakember!

Biztos szakmai háttér és megbízhatóság nélkül ma már hosszú távon nem lehet megélni. Röviden: a profizmus egyre fontosabbá válik az élet minden területén. Arra voltunk kíváncsiak, mit gondol erről egy karriertanácsadó, egy üzletasszony és egy egykori élsportoló. Szempontjaik azonosak és mégis rendkívül különbözőek. Abban viszont megegyeznek, hogy a professzionalizmus terén van még mit tanulnunk.
A profi szóra leginkább a kiváló szakmai színvonal és tökéletesség jellemző. Cavett Robert A professzionalizmus titka című könyvében egyenesen úgy fogalmaz, hogy: „A középszerű amatőröknek is esélyt adó, könnyű nyerés lehetősége soha nem látott sebességgel apad. Beléptünk a professzionalizmus korába. Egy ideig talán még lehet boldogulni a jópofa vagy erkölcsileg is vitatható rögtönzésekkel, de ennek hamarosan vége. Mindenütt. A világos célok nélkül bíbelődök, a másikat hülyének nézők, az ígéretmegszegők és notórius halogatók kora a végéhez közeledik."

Hetven százalék szenved

Kíváncsiak lettünk, hogy valójában mit is jelent profinak lenni, egyáltalán mennyire hálózza be életünket a minőségi munka. Hogyan válhat valaki profivá? – tettük fel a kérdést Gerlei Bélának, a Karrier Intézet igazgatójának.

– Önismeret, valamint világos és reális célok nélkül senki sem nevezheti magát profinak. A tudatos viselkedés éppoly fontos, mint a professzionális kommunikáció, ugyanis mindenkinek tudnia kell képviselni önmagát. Sajnos ez az esetek többségében nincs így. Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon az emberek többsége csak sodródik az eseményekkel. Egy felmérés alapján a lakosság hetven százaléka nem szereti a munkáját, szenved, amikor reggel be kell mennie dolgozni – árulja el a szakember, aki hozzáteszi: azok közül, akik váltani szeretnének, elsősorban a harminc körüli hölgyek fordulnak leginkább segítéségért karrier-tanácsadóhoz. És hogy mennyire fontos a világos cél? Egy amerikai példával lehet a legjobban szemléltetni: egy neves intézmény egyetemi diákjait kérdeztek konkrét céljaikról, mindössze három százalékuk tudott ilyesmiről beszámolni. Öt év múlva megvizsgálták, hogy milyen életpályát futottak be: az az akkori három százalék kétszer annyi pénzt keresett, mint a többiek.

Nagy a verseny

– Ritka kincs a profi szakember! Nagyon meg kell becsülni az élet bármely területén is dolgozik. Én például ragaszkodom a varrónőmhöz és az asztalosomhoz, soha le nem cserélném őket. Ha kell, fél évet is várok rájuk, mert tudom, hogy nem csalódom a munkájukban – avat be Pásztiné Mészáros Éva, az egyik szegedi porcelánszaküzlet tulajdonosa, aki a profizmust a szakmai tudással párosuló megbízhatósággal és személyes felelősségvállalással azonosítja. Mint tapasztalja: az élet minden területén nagy a verseny, a kiélezett piaci környezet megköveteli a precíz professzionizmust. – Csak halkan jegyzem meg, hogy ezek a tulajdonságok általában a női munkavállalókra jellemzők, szeretek is velük dolgozni – teszi hozzá.

Temesvári Andrea legsikeresebb egykori magyar teniszezőnőnk – aki 1983-ban a világranglista 7. helyéig jutott, 1986-ban pedig Martina Navratilova oldalán a Roland Garros páros bajnoka, majd 1989-ben a világ legjobb 25 játékosa közé küzdötte fel ismét magát – a profizmust a tenisz világára értelmezve kétérelmű szónak tartja: a legelső értelmezés szerint az amatőrtől a profi abban különbözik, hogy pénzdíjas versenyeken indul. Míg az előbbi csupán hobbiszinten űzi a sportot, addig az utóbbi profi sportolóként éli meg mindennapjait – hangzik a szakszerű értelmezés. Andrea elhivatottságról beszél, arról, hogy éveken át kell a legtöbbet kihozni magából a lejobb eredményért. Aki ezt vállalja, arra nehéz évek várnak, ugyanis aki a legjobbak közé akar kerülni, és a jó eredményeket meg is akarja tartani, igen komoly hozzáállás és érett gondolkodás szükséges.

Fel kell nőnie

Mint említi, a mai magyar teniszéletben sajnos sokszor probléma, hogy valaki az első sikerek után túlságosan elbízza magát. – Egy profi sportolóhoz hozzátartozik például, hogy az élet bármilyen területén méltó módon képviselje a sportágát és az országot – hangsúlyozza Temesvári Andrea. Szerinte ehhez a színvonalhoz bizony sokaknak fel kell nőniük.
Mi csak annyit tehetünk hozzá, hogy ebben a cipőben jár az ország nagyobb hányada.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

angol klubok fekete fordulója

A Bajnokok Ligája tegnapi játéknapja az angol csapatok fekete napját hozta. A Manchester United… Tovább olvasom