Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Ritka a veszettség a szarvasok között

Dühöngő szarvas szabadult be egy baranyai városba a közelmúltban. Azóta kiderült, az állatot tiltottan tartották fogva, ez okozhatta annak megvadulását. A szokatlanul meleg idő általában nem változtatja meg az állatok viselkedését, a veszettség pedig ritka a szarvasok között.
Érdekes hír sokkolta a közelmúltban az állatvédőket, de azokat is, akik láttak már életnagyságban szarvast. Egy ilyen állat szabadult be ugyanis egy Baranya megyei településre, ott kerteket dúlt fel és autókban, kerítésekben tett kárt. A dühöngő szarvast végül – rendőri biztosítás mellett – egy vadász lőtte ki.
A rendőri és állat-egészségügyi vizsgálatok időközben kiderítették, az állat valószínűleg nem azért közeledett az emberek felé, mert veszett lett volna, hanem mert megszokta az emberek közelségét. Vagyis azért, mert valaki fogva tartotta.
– Az emberhez szokott, de eredetileg vadon élő állat viselkedhet az említetthez hasonlóan, vagyis bemerészkedhet lakott területre anélkül, hogy a veszettség fennállna – mondta el a Kisalföldnek Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, a vadgazdálkodási intézet vezetője. Tőle azt is megtudtuk, alaptalan az a feltevés, hogy az enyhe idő miatt zavarodott volna meg az állat. – Úgy is mondhatnánk, a szarvas (de más állatok is) örülnek, ha nincs hideg, ez tehát nem okozhatta a szokatlan viselkedést. Ha jól tudom, a vizsgálat kiderítette, nem volt veszett az állat, ez egyébként is ritka a szarvasok között. Nem emlékszem hasonló esetre, de minden bizonnyal az állat fogva tartása – közvetve pedig az, hogy nem félt az emberektől – okozta annak „vesztét”.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMAFC–Fehérvár KC 73–81 (21–19, 21–20, 16–21, 15–21)

Sopron, NB I/B-s férfimérkőzés, 300 néző. V.: Sabáli, Kurucz. Tovább olvasom