Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Ringa: Nem kizárt az állami segítség?

Szanyi Tibor szerint a Ringa-válságstáb csupán a feszültség fokozásában volt érdekelt. Az államtitkár kijelentette: az agrártárca kifizetné a pályázati csomag árának felét, s tárgyalna a dolgozók és termelők által létrehozandó konzorciummal egy esetleges állami garanciavállalásról.
Egymásra találtak: Az államtitkárt húsgyári dolgozók és termelők várták a Ringa kapuvári üzeme előtt.
Szanyi Tibor kedden Kapuváron tájékozódott a Ringa körül kialakult helyzetről. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkárát a kapuvári húsgyár előtt mintegy harminc sertéstartó és dolgozó várta. – Tájékozódni és tájékoztatni jöttem. A tulajdonosokat arra kértük, ne zárják be a gyárat, ezt ők vállalták. Az a pályázó nyer, amelyik a legtöbb dolgozó foglalkoztatását vállalja – hangsúlyozta a demonstrálók előtt Szanyi.

Az államtitkártól többek között számon kérték: miért nem folyamatos a sertések felvásárlása a nyugati régióban? A feleletre, miszerint erre erőnek erejével nem kényszeríthetik a feldolgozókat, az egyik ingerült termelő röviden ezt válaszolta: „Kedves uram! Hazudik!"
A Ringa rt. kapuvári irodájában dr. Tóth Ervin vezérigazgató úgy értékelte, a Ringa az „árharc áldozata" lett, s júliusban kiderült, hogy a vállalat radikális átalakítására van szükség. Ezt szolgálja a pénteken meghirdetett pályázat.

Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő a válságstáb elképzeléseiről elmondta: szerencsésebb lenne, ha az üzem egészét értékesítenék, illetve a termelőket, a dolgozókat és magántőkét bevonva lehetne talpra állítani a gyárat, ám ehhez mindenképpen állami garanciavállalásra van szükség. Szanyi Tibor a kapuvári válságstáb eddigi munkáját minősítve kijelentette: nem adtak konkrét ötleteket, működésük inkább a feszültségkeltést szolgálta.

– Az állam nem vehet gyárat, ezzel kár szédíteni az érdekelteket, ti sem vettétek meg annak idején a MiZót – hangzott az államtitkári reagálás Ivanics felvetéseire.

Dr. Biró Péter polgármester bejelentette, a „Kapuvári" márkanevet levédetik, hogy valóban csak azokon a termékeken lehessen a rábaközi várost megjeleníteni, amelyek a Kis-Rába partján készülnek.

Dr. Biró Péter polgármester szavai nyomán Szanyi Tibor ígéretet tett: a minisztérium az ötszázezer forintos pályázati csomagár felét átvállalja.

„ A pályázati kiírás gyanús, hiszen gyakorlatilag olyan őrültet keresnek, aki szétdarabolva is igényt tart a gyárra, holott mindenki tudja, hogy a húsiparban az igazi profitot a termékgyártás hozza. "

Pászli Tibor, a Ringa szakszervezeti vezetője kérte a menedzsmentet: az új befektetők olyan feltételekkel vehessék meg a gyárat, mint ahogy annak idején az Arago is tulajdonba lépett.

Kiss Józsefné megyei Teszöv-titkár azt tudakolta a szaktárca államtotkárától: amennyiben a dolgozók és termelők által létrehozandó konzorcium 10 százalék saját erőt tudna felmutatni, elképzelhető lenne-e, hogy hosszabb futamidejű hitelfelvételhez a kormány állami garanciát vállal?

Szanyi Tibor szerint ha a konzorcium ajánlatot tesz, akkor lehet erről a kérdésről is tárgyalni. Az államtitkár hozzátette: a városnak is szerepet kell vállalnia ebben.

A termelői és dolgozói konzorcium esélyeiről a Kisalföld megkérdezte dr. Tóth Ervint, a Ringa vezérigazgatóját.

– Nem látom még a konzorciumot, jóslatokba sem bocsátkozom, hogy életképes lesz-e vagy sem. Ha azonban egy pénzügyi csoportnak csak az a fontos, hogy biztos piaca legyen a sertésének és mindig jó áron vegyék meg az adott feldolgozók, akkor a mai viszonyok között nem életképes – mondta a vezérigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az asszony letépte férje fél heréjét

Állítása szerint estében kapaszkodót keresve tépte le ura fél heréjét egy asszony Győrben a… Tovább olvasom