Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Ribizli: csúcsminőség, nyomott áron

Nagyszentjános–Bana - A látványában is szemet gyönyörködtető ribizliültetvényen dübörgő kombájn másodpercenként(!) kilónyi bogyóst gyűjt be, az őstermelők fele azonban idén is szinte biztosan ráfizet, netán csődbe megy. Megérhetjük: hiány lesz egyszer csak a ribizli, nem éri meg foglalkozni vele.
Bogárdi Zoltán kilenc éve negyvenöt hektáron kezdte, ma száz hektáron termeszti a gyümölcsöt. Annak idején olyan növényt szeretett volna, amellyel csak kevesen foglalkoznak. Arra azonban nem számított, hogy a felvásárlói ár kilója nem éri el a harminc forintot.

– A húsz évvel ezelőtti árakon veszik a ribizlit, ennélfogva évről évre felére csökken a hazai ribizlitermesztők száma – szögezte le Bogárdi Zoltán, aki ezekben a napokban hajnaltól késő estig a napszámosokkal együtt az ültetvényen teszi a dolgát. – A kicsiben gazdálkodók nem mernek gépesíteni, vagy nincs is miből áldozni rá. Nekünk idén szerencsénk van, mert a hazaiakkal szemben egy osztrák felvásárlóval viszonylag jó áron szerződtünk. No, ehhez meg szerencse kell – toldja meg vendéglátóm.

A ribizlisövényt speciális, a sorokat befogó kombájn segítségével szüretelik, Nagyszentjános térségéből az osztrák feldolgozóba szállítják a gyümölcsöt. Fotó: Harcsás
A ribizlisövényt speciális, a sorokat befogó kombájn segítségével szüretelik, Nagyszentjános térségéből az osztrák feldolgozóba szállítják a gyümölcsöt. Fotó: Harcsás


Az úgynevezett „high-tech" ribizlihez ültetőkapacitás, sok kézi munka, türelem, a betakarításhoz pedig csúcstechnika szükséges.
Bogárdi Zoltán még időben gondoskodott a gépesítésről, emellett pedig hetek óta szervez, tárgyal, dolgozik, szállít. Élete ilyenkor szó szerint is az ültetvényről szól.

Az Ipoly-völgyben hajdan a legnagyobb ribizliültetvények húzódtak, ennek legfeljebb csak a nyomait leljük. A Bogárdi-féle ribizlisen fehér és piros fajta érik, s nem véletlenül, hiszen a fekete ribizli földrajzi optimumát Szentpéterváron és környékén jegyzik.
– Nem vagyunk versenyképesek az északi országokkal, Finnországban több ribizli terem, mint nálunk – folytatta a gazdálkodó, ám a megtermelt gyümölcs minőségét tekintve nincs miért szégyenkeznünk. A ribizliből ízletes lekvár, zamatos szörp készülhet, utóbbi igencsak keresett. A fehér fajta kuriózum. Idén úgy 650–660 tonna gyümölccsel számolunk, 150 tonna így is a bokrokon marad. Az országban nincs sok belőle, de a meglévőnek lenyomják az árát, bagóért viszont nem adom oda.
A meggyesek és a dinnyések után nem titok: a ribizlitermelők is bajban vannak az árak miatt, s mivel már csak kevesen vannak, legfeljebb annyit hallunk róluk: az idei évet megúszták, egy évvel a bokrok is tovább élnek.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem számolja a napokat Bene, a gyilkológép

Szeged - A börtönlétet mindenki máshogy éli meg: a családosoknak a beszélő ad erőt a túléléshez,… Tovább olvasom