Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Rétvári Bence: fő szempont a munkahelyteremtés, nem a tömeges elbocsátás

A járások indulásával némileg csökken majd az önkormányzati feladatok köre, viszont tisztázódnak a finanszírozás ma sokszor megoldatlan kérdései.

Az államnak nem érdeke több tízezer embert elbocsátani akkor, ha ezek az emberek nem találnak magunknak más munkát akár a köz-, akár a magánszférában; például ha a közigazgatásban hajtanának végre leépítést, ugyanúgy az államnak kellene eltartani az elbocsátottakat a segélyezés révén, hacsak fel nem szívják az embereket az új munkahelyek.

A kormányzatnak éppen ezért a munkahelyteremtés a legfontosabb, nem pedig a tömeges elbocsátás - derült ki Rétvári Bence, a közigazgatási és igazságügyi tárca parlamenti államtitkárának a Duna Televízió reggeli műsorában tett nyilatkozatából.

A politikus a Reggel a Dunán stúdiójában csütörtökön azt is elmondta: az államigazgatás újabb alsó szintjének, a járásoknak a felállításával nem változik majd az önkormányzatok száma, viszont nyilván szűkebb körben látnak majd el feladatokat a helyhatóságok, mert az állam átvesz tőlük funkciókat.

Az ellátandó feladatok pontos szétválasztására az elkövetkező egy évben kerül sor.

A kormányzat számára a munkahelyteremtés a fontos, nem pedig a tömeges elbocsátás a közigazgatásból. A fő szempont a közigazgatás hatékonyságának növelése, ami nem feltétlenül az emberek elbocsátását, hanem inkább a munka jobb megszervezését jelenti - így reagált Rétvári Bence a Reggel a Dunán felvetésére, hogy lesz-e vagy sem leépítés a közigazgatásban, és mit kell gondolni a közvéleményben ezzel kapcsolatban keringő több tízezres létszámról. Rétvári Bence elmondta: a minisztériumokban hatezer-hatszáz fő dolgozik, a háttérintézményekben hatvanezren, és közel hatszázezer azon munkavállalók száma, akiknek a bérét az állam fedezi valamilyen formában.

Lesz-e pénz a a megtartásukra? - vetette közbe a Duna Televízió

Ha valakit a közigazgatásból kiiktatnak, akkor ugyanúgy az államnak kell eltartania segélyek révén - reagált a politikus. "Mi mindenkinek szeretnénk értelmes munkát adni, több szintben. Ha valaki kiesik a munkaerő-piacról, valamekkora segélyt kap.

Tervezzük tömeges közmunka-programok beindítását és a piacon is további új munkahelyek teremtését. Az államnak attól nem lesz jobb, ha elbocsát tízezer embert; csak akkor lesz jobb, ha annak a tízezer embernek van valahol munkája - akár a közfoglalkoztatásban, akár a piaci szférában" - tette hozzá Rétvári Bence

Startolnak a vármegyék és a járások

A vármegyék rendszere jövőre startol, a járási rendszer várhatóan 2013-ban. Milyen módon növelik ezek az elemek az országrészek közötti esélyegyenlőséget és a rendszer működési hatékonyságát - ahogyan ezt korábban a közigazgatási tárca hangsúlyozta -, miközben az önkormányzatok is megmaradnak? - kérdezte a műsor riportere.

Fontos megjegyezni, hogy a járás nem újabb önkormányzati szint lesz az igazgatási rendszerben - bocsátotta előre Rétvári Bence. Egyébként pedig egy tíz-tizenöt éve tartó vitának is szeretnének pontot tenni a végére, nevezetesen, hogy hány önkormányzatra is van szükség Magyarországon, a jelenlegi háromezer-kétszáz helyhatósághoz képest.

Újraszabják a feladatellátás rendszerét

"Mi úgy gondoljuk, minden településnek megvan a joga ahhoz, hogy saját önkormányzatot válasszon, saját polgármestere és képviselő-testülete legyen. Ugyanakkor vannak olyan állami funkciók, amelyek állami-központi keretek között jobban és hatékonyabban működtethetők, mint önkormányzati keretek között - ezen funkciók pontos szétválasztására a következő egy évben kerül sor" - ismertette az átalakítás várható menetrendjét az államtitkár.

Hogy az átveendő funkciókat az állam valóban képes legyen hatékonyan ellátni kisebb egységekben is, ezért az eddig ismert "kormányzat-megye" szint alatt létrejön az állami végrehajtó hatalom járási szintje; ezen a szinten is képes lesz a kormányzat végrehajtani saját politikáját, legyen szó szociálpolitikáról, oktatáspolitikáról, közterületekkel kapcsolatos köztisztasági vagy egyéb feladatokról - érvelt a kormánypárti politikus.

Eddig ugyanis sokszor megtörtént - folytatta gondolatmenetét az államtitkár -, hogy elfogadtak egy kormányrendelet vagy megszületett egy miniszteri döntés, de senki nem hajtotta ezeket végre, mert nem volt hozzá meg a végrehajtó apparátus. A kormányhivatalok létrehozása ezt az apparátust megyei szinten megteremtette.

A feladathoz rendelik a pénzeket

Ha megtörténik a különböző feladatok szétválasztása és az önkormányzatoknak valamelyest szűkebb körben kell csak feladatokat ellátni, ezeket a feladatokat vehetik át az állami hierarchiában működő járási kormányhivatalok. Ez nyilván a finanszírozás tisztázásával is együtt jár majd - tudtuk meg az igazságügyi tárca államtitkárától -, hiszen az önkormányzatok ma sok olyan feladatot látnak el, amelyeket az állam nem finanszíroz, vagy alulfinanszíroz; az új rendszerre az lesz a jellemző, hogy ahol a feladat lesz, ott lesz hozzá a pénz is, ahol pedig nincs feladat, ott nem lesz ellátási kötelezettség sem.

Olvasóink írták

  • 2. dorombolok 2011. március 26. 18:19
    „Csak a Bencének mondom : soha ennyi kihasználatlan munkahely ( üres öltözőszekrény ) még nem volt az országban. Munkahely van , csak fizetőképes kereslet nincs arra amit ott alkotnának. Piac kell , piacra kell termelni.Ahhoz innováció és piacélénkítő gazdasági döntések kellenek , amiket még eddig erősen titokban tartanak.
    Persze kell még jó képzett munkaerő: nem tanulatlan 15 vagy akár 16 éves gyerek ,sem a rokkantak , és egyéb járadékosok ,akiket visszaráncigálnának a munkahelyekre.Egészséges emberek tömegeinek sincs munkája.”
  • 1. janika 2011. március 25. 18:10
    „Nevetséges, hogy még mindig a munkahely teremtéssel takaróznak, amikor tehetségtelenek ez ügyben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok - pénteken kezdődik a vádlottak pere

Kiemelt biztonsági intézkedések közepette pénteken a vádirat ismertetésével kezdődik a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere Budapesten. Tovább olvasom