Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

''Rettenetes érzés, ha valaki nem lehet önmaga''

Hét évig volt depressziós, többször foglalkozott az öngyilkosság gondolatával egy Szegeden tanuló fiatalember, amikor serdülőkorában rádöbbent, hogy ő más, mint a többi. Más, mert fiú létére a fiúkhoz vonzódik. Azóta sok év telt el, és megtanulta elfogadni önmagát és a helyzetét. Ez pedig Magyarországon nem könnyű, mert a többség homofób, vagyis elutasítja a homoszexualitást. A közelmúltban volt a homofóbia elleni világnap.
Jelmezbe öltözött berlini fiatalok az egyik meleg büszkeség napján. Fotó: MTI
Magyarországon melegnek lenni nem egyszerű dolog: a többség ugyanis homofób, vagyis a melegek iránt undort és félelmet érez. A Medián közvélemény-kutató legutóbbi felmérése szerint a magyar válaszadók közel hatvan százaléka a bűn, a betegség vagy a társadalmi deviancia kategóriájába sorolja a homoszexualitást. Csupán tíz százalék tartja alapvető emberi jognak az azonos nemű partner választását. A Tárki tavalyi felmérése pedig kimutatta: a négy visegrádi ország közül hazánkban a legalacsonyabb a melegtársadalom „láthatósága". Ezt egyrészt a melegek aránya, másrészt a meleg lét vállalhatósága befolyásolja.

Nem meglepő tehát, hogy szerkesztőségünktől névtelenséget kért az a Szegeden tanuló meleg fiatalember, aki vállalta a beszélgetést: – Egy Békés megyei faluban nőttem fel, és már elég korán, óvodás és kisiskolás koromban voltak jelei annak, hogy lágyabb személyiség vagyok, mint a többi fiú: nem fociztam, nem verekedtem velük, inkább a lányokkal játszottam. Serdülőkoromban szimpatikus volt egy lány, szerettem vele beszélgetni, és azt hittem, ez a szerelem. A kollégiumi társaim női mellekről és egyéb hasonló dolgokról beszélgettek, arra gondoltam, hogy engem azért nem érdekel ez a téma, mert annyira tisztelem ezt a lányt. A társaimmal ellentétben testi vágyat nem éreztem. Amikor viszont beleszerettem egy fiúba, és vonzódtam hozzá fizikailag is – megdöbbentem. Megértettem, hogy mi az igazi szerelem: ugyanis a srác hetero volt, és csak plátói szenvedés volt az egész. Ekkor hét évre depresszióba zuhantam, összetörtem, többször az öngyilkosság gondolatával foglalkoztam – magyarázza a fiatalember.

Tévhitek a szexuális kisebbségekről

– A homoszexualitás betegség
– Meggyőzéssel, csábítással terjed
– Egy homoszexuális kapcsolatban az egyik fél női, a másik férfiszerepet játszik
– A melegek nem képesek hosszú távú kapcsolatra, ezért gyakran váltogatják a partnerüket
– A meleg férfiak pedofilok, és gyerekeket molesztálnak
– A homoszexualitást gyerekkori trauma okozza
– A melegek minden velük azonos neműhöz vonzódnak
– A nők azért lesznek leszbikusok, mert még nem volt kielégítő szexuális élményük férfival
– A biszexuálisok nem melegek
– A homoszexualitás csak átmeneti állapot, ha valaki akarja, kinőheti. 
Indokként beszélgetőpartnerem megemlíti, hogy nem szeret különbözni a többiektől. A társadalom elvár tőle egy olyan férfiszerepet, amit nem tud betölteni. Ez számára borzasztó és elviselhetetlen. Hosszú éveknek kellett eltelnie ahhoz, hogy elfogadja saját magát. Mint mondja, a homoszexuá- lisok egy része vállalja, míg mások elnyomják vagy elhallgatják érzéseiket. Ez a szocializációtól, a családi, a szűkebb és tágabb baráti körtől vagy a kollégák elvárásaitól is függ.

– Engem ugyan a másságomért még nem értek inzultusok, de több ismerősömet bántották: volt, akit otthonról zavartak el, mást a társai bántalmaztak az iskolában, és volt olyan szegedi meleg srác, akinek éjszaka, több hónapja érlelt élelmiszeres szemetet borítottak be az ablakán. Minden alkalmat megragadtak, hogy megvetésüket kifejezzék, és megalázzák – sorolja a homoszexuális fiú, akinek ma már csak olyan barátai vannak, akik tudják róla hovatartozását. – Rettenetes érzés, ha valaki nem lehet önmaga, nem viselkedhet természetesen, meg kell játszania magát, és színészkednie kell a többiek előtt. Ettől hosszú távon meg lehet őrülni – teszi hozzá.

Sokakra hat provokatívan a melegfesztiválokon rendezett látványos felvonulások karneváli feltűnősége, a büszkeség önmutogatós, nyíltan szexuális megnyilatkozása. Mint beszélgetőpartnerem is hangsúlyozza, sajnos a homofób emberek többsége kizárólag ezeken az attraktív felvonulásokon látott emberekkel és stílussal azonosítja és utasítja el a homoszexualitást. Ez hiba, hiszen ezek a megmozdulások csak egyedi színfoltjai egy többnapos, gazdag kulturális programsorozatnak. Számos tévhit él a melegekkel kapcsolatban, ami folyamatosan táplálja az ellenszenvet. Ilyen például, hogy a melegek nem képesek hosszú távú kapcsolatra, és hogy meggyőzéssel, csábítással válnak azokká.

Magyarországon melegnek lenni nem egyszerű dolog. De aki mégis annak született, annak meg kell barátkoznia önmagával és az őt körülvevő világgal. Hátha az is egyszer megbarátkozik vele, és elfogadja olyannak, amilyen. A példánkban bemutatott meleg fiú arra tette fel az életét, hogy egyszer minden félelem, rejtőzködés és bizalomhiány nélkül – megmutathassuk az arcát is.


Írisz Baráti Társaság

A közelmúltban alakult meg az Írisz Baráti Társaság a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Általános Szociális Munka szakának hallgatói és oktatói kezdeményezésére. Az íriszesek missziója, hogy a szexuális kisebbségek: a melegek, a leszbikusok, a biszexuálisok, a transzneműek integrációját segítse. Munkájuk során nemcsak a másság képviselőivel, hanem azok családtagjaival és baráti körével is foglalkoznak, hogy könnyebben feldolgozzák, megértsék, és esetlegesen támogassák ezeket az embereket. A társaság áprilisban indította Integráció 2006 elnevezésű projektjét, amely egyaránt szól a szexuális kisebbségekbe tartozóknak, és azoknak, akik nyitottak e réteg képviselőinek problémáira.
Rendszeres ingyenes foglalkozásaikon a toleráns szülők és a barátok klubjába, valamint az Írisz Baráti és Információs Körbe, pszichológiai szaktanácsadásra és filmklubba várják az érdeklődőket. Mint Kontsár Jacqueline-től, a csoport vezetőjétől megtudtuk, a társaság abban is szeretne segítséget nyújtani, hogy a társadalom nyitotabbá és elfogadóbbá válása után egyre több meleg ember fel merje vállalni nemi identitását. Elérhetőségek: Újszeged, Bal fasor, 39–45., www.iriszcivil.uw.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védegylet és

a kettős tagság

A Védegylet nem keresi a pártokat és eddig a pártok sem tettek javaslatot az együttműködésre –… Tovább olvasom