Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Retromajális hadvezérrel

– Ha május elsején felvonulás helyett mindenki a kertbe megy, akkor rendezzünk majálist a kiskertben – adta ki az első „retromajális” első jelszavát öt éve a győri Kószás Béla. Ebből azóta hagyományt teremtettek.
Olimpiai bajnokok, a város egykori és mai neves személyiségei: kizárólag meghívott személyek voltak a tegnapi győrszentiváni retromajális vendégei. Az előzetesen kiállított parkolójegyek birtokában a munka diadalának legújabb kori megtestesítői: fényesre vikszolt nyugati autók sorakoztak az Erdő sori víkendtelek kerítése mentén. A helikopterbemutatót az esős idő meghiúsította, a többi programot azonban harsány jókedvvel mulatta végig a baráti társaság.
A felvonulást az Antoniusnak és Kleopátrának öltözött vendéglátó házaspár vezette a hétvégi ház tribünné avanzsált terasza előtt, őket a felvonulók ilyesféle táblákkal követték, hogy „Éljen a megbonthatatlan piásüveg!”. Kiadták az idei május elseje 10 aktuális központi jelszavát, sőt, a császár, isteni hatalmánál fogva megpróbált az égiekkel is szóba elegyedni, onnan azonban csak ugyanazt a választ kaphatta, ami a meteorológiai jelentésben volt: délutánra felszakadozhat a felhőzet... A „munkásosztály” ezért gyorsan sorban állt a virslit és sört osztó pavilonnál, majd elfoglalta helyét a „Szociális foglalkoztató” feliratú sátorban. Miközben falatoztak, a császár szózatot intézett hozzájuk, aztán hangosra csavarták a munkásmozgalmi indulókat a lemezjátszó gombján.
A „nép nagy vezetőjétől” saját kezűleg készített úszómedencéje szélén – „ugyan nem olyan nagy, amilyenben Bástya elvtárs úszott, viszont legalább saját tulajdon” – kértünk interjút. Elmondta, nem a cinizmus, hanem a felszabadult baráti légkör igénye hozta létre a rendezvényt. Nem mellékes körülmény, hogy 37 éve egy május elsejei felvonulás alkalmával kötődött szorosabbra a kapcsolat közte és felesége között. Az Erdő sori „retromajális” tehát a házasság ünnepe is egyben...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom