Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Részönkormányzatiság: közszolgálat legyen!

Bárány István képviselő, a Pro Urbe Egyesület frakcióvezetője az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkbe:

A győri településrészi önkormányzati választások eredményét a nagy pártok sajátos nézőpontból kommunikálták le. Az egyiktől az átütő siker, a másiktól a kiszorítás vezérgondolata hallatszott ki. A részönkormányzat lényege, hogy egy településen belüli kisebb településrész „testközeli” egyedi közügyeit, a lakosok igényeit csak lakóhelyi közelségből lehet a legkönnyebben feltérképezni, felszínre hozni és megoldani. Ez, csak ez lehet egy megválasztott részönkormányzati testület célja.
Örömmel olvastam az újonnan megválasztott részönkormányzati elnököktől, hogy a részönkormányzatokra az eddigieknél több feladatot bíznának. Jómagam is támogatom az itt megfogalmazott célokat, mert a több lehetőség nagyobb elérhető eredményt is jelenthet. A részönkormányzatiság akkor kerül tévútra, ha maga a feladatellátás válik eszközzé. A múlt tükrében erre is akad példa.
Én csak a bácsai településrészi önkormányzat működésével példálózhatok, lévén, hogy két ciklusban elnöke, most pedig tagja vagyok a testületnek. A sok jó eredmény mellett nálunk Bácsán például 2006. október elsejéig vissza-visszatérően megfogalmazódott az a többségi testületi vélemény, hogy a részönkormányzat a helyieknek szóló segélykérelmeket ne bíráljon el. Több mint érdekes, hogy a 2006. októberi választásokat követően – miután a segélykérelmek elbírálásáról szóló határozatot már nem én, hanem az új elnök írja alá – a segélyek hatáskörből történő kivonása nem volt kérdés. Szerintem nem is lesz az. Az viszont leszögezhető, hogy az eltérő vélemények közül az egyik csak színlelt lehetett. A leírt eset és a hasonló jelenségek a testületi energiákat feleslegesen lekötő úgynevezett úttévesztések. Talán ilyen okokkal is magyarázható a helyenként igen alacsony választói részvétel.
Hiszem és remélem, hogy minden helyzetből van újraébredés és épülés...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom