Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Reszkessetek, vérszívók! - Felzúgtak a szúnyogirtó repülők

Győr-Moson-Sopron - Győrben már irtják a szúnyogokat, ilyen is régen volt. A Szigetközben nehéz megjósolni, mikor szállnak fel a gépek, Sopron környékén pedig közbeszerzési eljárással keresik az irtást végző céget.
Az április elején beköszöntött meleg miatt a vizes élőhelyeken és a tocsogókban a szúnyoglárvák egy csapásra megszaporodtak. Míg Győrben például az elmúlt öt évben csak május közepén kellett először irtani, idén egy hónappal előbb, e hét elején „csapott le" először a Komszol a legnépszerűtlenebb rovarra.

– Monitoringrendszerünk a vízben élő szúnyoglárvák felszaporodását jelezte, ezért a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. mintegy százhektárnyi vizes élőhelyen és a kialakult tocsogók területén elvégezte a repülőgépes biológiai gyérítést – tudatta Nagy Csaba, a Komszol szóvivője. A szolgáltató tájékoztatása szerint az igen korai beavatkozást Győrben a Holt-Marcal rabkerti oldalán, a Holt-Rábca egy nagyobb szakaszán, a pinnyédi nádas területén, a bácsai legelői tavak környékén és a likócsi ártérben végezték el.

– Amennyiben a monitoringrendszerünk mért adatai indokolttá teszik, akkor a repülő csípőszúnyogok gyérítését is megkezdi társaságunk. Ennek végrehajtásához a szükséges források rendelkezésre állnak – közölte a szóvivő.

Már jól fogynak a szúnyoghálók is. Képünkön: Medei András eladó. Fotó: K. Cs.
Már jól fogynak a szúnyoghálók is. Képünkön: Medei András eladó. Fotó: K. Cs.

Sajnos egyelőre csak Győr áll harcban a szúnyogokkal, a Szigetközben nehéz megjósolni, hogy mikor szállhatnak fel a szúnyogirtó repülőgépek. Egyelőre azt sem tudhatjuk, mikor jut erre majd pénz, s idén milyen feltételeket szabnak: vagyis mekkora önrészt kell vállalniuk az önkormányzatoknak. „Attól tartok, megint időcsapdába kerülünk, s vagy későn, vagy az utolsó pillanatban jut majd forrás a gyérítésre" – mondta Tóth István, a Mosonmagyaróvári kistérség szúnyogfelelős alelnöke. Már csípnek az élősködők a Szigetközben is, s még több lehet, ha a vízügyesek hamarosan elárasztják a hullámteret. Tóth István közölte: bár korábban szó esett arról, hogy akár Csallóközzel közösen permetezzenek, erről az igényről Szlovákiából egyelőre nem érkezett visszajelzés.

Sopron és a Fertő-parti települések idén is közösen végzik el a szúnyogirtást – mondták el az illetékesek. Mint megtudtuk: jelenleg még a gyérítést végző cég kiválasztásának közbeszerzési eljárása folyik, de a térségben a szúnyogok száma még nem is érte el azt a szintet, hogy közbe kelljen avatkozni.

Győrben viszont a lakókat is meglepte az áprilisi vakarózás: kismértékben ugyan, de megugrott a szúnyoghálók iránt érdeklődők száma. Azért csak kismértékben, mert amint a Rábca Áruházban elmondták, minden évben a szezon előtt, márciusban kezdik el venni a szúnyogok elleni cikkeket, ez most sem volt másképp. Csernyi Zoltánné szerint a legkelendőbb az 560 forintos, méteres háló, de lehet kapni folyóméterenként 860-ért is másfél méter széles, vagy 430-ért egyméteres, szőtt anyagot.

Olvasóink írták

 • 11. martongyorgy 2009. július 18. 10:29
  „A szúnyogok, kullancsok egyre többen vannak, és egyre nehezebben gyógyuló csípéseket okoznak.
  Van egy környezetbarát, könnyen elhelyezhető, 3000m2 területet lefedő készülék, a neve Mosquito Killing System, mostmár jó áron elérhető Magyarországon is! http://www.szunyogirto.5mp.eu”
 • 10. Szilágyi_Zsolt 2009. április 23. 12:25
  „Túrabakancs, akkor én is bevallom, hogy tegnap este lementünk az utca végére horgászni az öcsémmel, és látni legalább láttam pár darabot. :) Igaz, csak közvetlenül a vízparton, és meg még mindig nem csíptek, mert vigyáztam a bőrömre, de elismerem, hogy már itt is vannak.”
 • 9. Túrabakancs 2009. április 22. 20:53
  „Szilágyi Zsolt!
  Tegnap az egyik győri teniszpályán /belvárosi/ késő délután majd megettek a dögök, pedig engem eddig ki nem állhattak! :)
  Meg aztán nem is ácsorogtam, futottam mint az állat...”
 • 8. raffy2 2009. április 22. 20:50
  „nálunk is marha sok a szúnyog,és én úgy vettem észre ,hogy a méretük nagyobb,mint tavaly.a kertünk végében levő árkot senki nem gondozza,az esővíz megáll benne,belebüdösödik a víz,mert az sehova nem folyik el.ezek a vérszívók meg csak nőnek,és csípnek.a permetezőt nem láttam még ,csak a hangját hallottam.”
 • 7. ASHER 2009. április 22. 15:43
  „bezzeg a volt gyurcsany kormany ellen senki se akart feltalalni egy ilyen igen hatasos repulot!!!”
 • 6. lebeke 2009. április 22. 12:53
  „Bocsánat az ismétlésért, nem vettem észre, hogy már közöltem, mekkorára megnőnek :)”
 • 5. lebeke 2009. április 22. 12:52
  „A falumban, ahol élek rengeteg a szúnyog, felhőnyi méreteket öltenek. És hatalmasak. Bár egy előnyük azért van. Rekordsebességgel ültettünk el minden magot a kertben, aztán menekülőre fogtuk a dolgot. Ráadásul hatalmasra meg is nőttek.”
 • 4. tondaki 2009. április 22. 12:39
  „Ezek a vérszívók is az adóinkból élnek, csak ők nem segílyt kapnak, hanem permetet.”
 • 3. mitirjak 2009. április 22. 11:27
  „Lassan már télen permeteznek,és füvet is télen nyírnak!Sopronban a Jerevánon már nyírják a füvet,mert ü-
  temezve van bíztos!Ha megnő akkor meg nem lesz rá keret! Igaz okosok?
  A gyolog járdán meg ott ragyog a fü amit a nyíró rátermelt!”
 • 2. jirzi1 2009. április 22. 11:11
  „Meg még a szúnyogirtó repülő .(élősködő)Föltankolják vízzel pár milláért ,azt permetezi ,a szúnyog röhög ,minket a továbbra is csíp ,valaki pénztárcája meg dagad”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. április 22. 10:24
  „Ez komoly? Én idén (a világért sem panaszkodásból mondom, maradjon is így!) még egyáltalán nem is láttam szúnyogot, nemhogy megcsípett volna, pedig 200 méterre a házunktól folyik a Mosoni-Duna, és egyes időszakokban elég sok van errefelé. Már csak azért mondom, mert szerintem nincs sok értelme elkezdeni errefelé az irtásukat addig, amíg alig van belőlük. És a miheztartás végett: a szúnyog nem élősködő. Az csak feltankolja magát vérrel, és otthagyja az idegen testet. Élősködő a bolha, tetű, kullancs; ezek hosszú ideig rajtunk (és belőlünk) élnének, ha hagynánk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel fenyegetőzött, de lefegyverezte a rendőrnő

Rendőrnő fékezett meg egy késsel fenyegetőző 17 éves lányt hétfőn Nyíregyházán. Az Érkerti… Tovább olvasom